Gulrøtter
Foto: Hans H. Bjørstad

Helse og kosthold

Oppsummert

Forbruket av rødt kjøtt og sukker må halveres, og vi må spise dobbelt så mye nøtter, frukt, grønnsaker og belgfrukter. Det er hovedpunktene i en ny rapport om mathelse fra EAT-Lancet Commission. Nå har sukkerforbruket går kraftig ned blant nordmenn.

 • Forsøk: sukker kan skade hukommelse

  Amerikanske forskere har funnet en sammenheng mellom bakterier i tarmen, overdrevent inntak av sukker og svekket hukommelse. Forsøkene er gjort på unge rotter, og det er vanskelig å si hvilken betydning forsøket kan ha for mennesker.

 • Flere mener de har bedre helse

  Den siste levekårsundersøkelsen til SSB viser en svak oppgang blant nordmenns tro på egen helse. Samtidig har røyking og brusdrikking gått markert ned. 81 prosent svarer at de har god eller svært god helse, mot 79 prosent i forrige SSB-undersøkelse.

 • Mindre frukt for norsk ungdom

  Norsk ungdom er sunnere sammenlignet med andre europeiske ungdommer, men under halvparten følger helsemyndighetenes kostholdsråd. Det kommer fram i den såkalte HEVAS-rapporten, den norske delen av en stor, internasjonal undersøkelse i regi av WHO.

  Epler
  Foto: Julie Haugen Egge/NRK
 • Mattilsynet advarer om kosttilskudd

  Kosttilskuddet Hydroxicut Hardcore Next fra USA har ført til leversvikt og dødsfall. Mattilsynet advarer nå mot kjøp og bruk av produktet, men kjenner ikke til noe salg i Norge. De har fått informasjon om at nordmenn har bestilt produktet på nettet.

 • Sukkerforbruket stuper i Norge

  Nordmenn har klart å redusere sukkerforbruket så mye at vi allerede har nådd målet for 2021. På atten år har hver nordmann redusert bruken av sukker med 19 kilo i året.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no