Hopp til innhold
Kjøttforbruket
Foto: Gorm Kallestad / NPK

Helse og kosthold

Oppsummert

En fellesnordisk ekspertgruppe mener nordmenn bør spise maks 350 gram rødt kjøtt i uka av hensyn til helse og miljø. Rådet får sterk motstand fra landbruksminister Sandra Borch (Sp).

  • Utbrudd av antibiotikaresistente bakterier i Oslo og Østfold

    Det melder Folkehelseinstituttet (FHI) i en pressemelding torsdag.

    Det er snakk om et utbrudd av vankomycinresistente enterokokker (VRE) på sykehus og kommunale helseinstitusjoner i Oslo, samt sykehuset i Østfold.

    Enterokokker er en type tarmbakterier som er motstandsdyktige mot flere typer antibiotika ifølge FHI.

    Foreløpig er 65 personer bekreftet smittet, men bakterien har ikke ført til sykdom i de fleste tilfellene, ifølge FHI.

    – VRE fører vanligvis ikke til sykdom, men kan gi alvorlige infeksjoner hos svekkede personer. Det er derfor et nasjonalt mål å unngå at denne bakterien blir etablert i helseinstitusjoner, sier overlege Ragnhild Raastad ved FHI i en pressemelding.

    De viktigste tiltakene for å unngå smittespredning av bakterien er god håndhygiene og godt renhold.

  • Kommuner betalte millionbøter til helseforetakene

    Norske kommuner betalte nesten 400 millioner kroner i bøter til helseforetakene i 2022, fordi utskrivingsklare pasienter ble liggende for lenge på sykehus.

    Det kommer frem i en rapport fra Helsedirektoratet, skriver Altinget.

    Sykehusene krever penger fra kommunene når de ikke greier å ta imot pasienter som er friske nok til å skrives ut fra sykehus.

    Mange trenger helsehjelp fra kommunen etter sykehusopphold, men kan ikke skrives ut før kommunen er klar til å hjelpe.

    Tromsø var den kommunen som betalte mest for dette i 2022 – i alt over 30 millioner kroner.

  • WHO mener søtningsstoffet aspartam muligens kan være kreftfremkallende

    WHO klassifiserer at søtningsstoffet aspartam, som er et kunstig søtningsmiddel, muligens kan være kreftfremkallende for mennesker, det kommer frem i en rapport som ble offentliggjort.

    Aspartam brukes i dag i en rekke mat- og drikkevarer, som flere typer lettbrus, tyggegummi og søtningstabletter til kaffe og te.

    – Vi råder ikke selskaper til å trekke tilbake produkter, og vi anbefaler heller ikke forbrukere å slutte å konsumere helt. Vi råder til litt moderasjon, sier direktør for Verdens helseorganisasjons for ernærings- og mattrygghet, Francesco Branca.

    Nyhetsbyrået Reuters erfarte allerede for et par uker siden at WHOs kreftforskningsavdeling ville stemple aspartam som mulig kreftfremkallende for mennesker.

    FHI konkluderte tidligere i sommer med at aspartam er trygt i de mengdene vi får i oss i Norge. Det samme har både USA og Europa fastslått.

    (NTB/NRK)

  • Gelégodteri fra Taiwan trekkes fra markedet – kan gi kvelningsfare, ifølge Mattilsynet

    Gelégodteriet SPESHOW Jellystraws trekkes fra markedet fordi det inneholder tilsetningsstoffer som kan gi kvelningsfare, opplyser Mattilsynet.

    Det er Scanasia AS, Asia Food Import AS og New Japan Trading AS som trekker godteriene tilbake.

    Produktene inneholder to ulovlige tilsetningsstoffer som gjør dem fastere, noe som kan gi mulig kvelningsfare, spesielt for yngre barn, skriver Mattilsynet i en pressemelding.

    Produktene er solgt i frittstående dagligvarebutikker over hele Norge. De er merket med ingrediens fortykningsmiddel E407 og E 410.

    Kunder som har kjøpt produktene, kan kaste dem eller levere de tilbake til butikk.

    Ifølge Mattilsynet skal alle butikker skal være varslet, og produktet skal ikke lenger være til salgs. Produktet er også solgt stykkevis uten merking hos butikken Neo Tokyo.

  • Er folk i Møre og Romsdal mindre opptatt av helsa?

    I en undersøkelse svarer 72 prosent i Norge at de vil spise sunnere eller trene mer fram mot sommerferien.

    De som i størst grad svarer at de ikke vil gjøre endringer, er folk i Møre og Romsdal. Her svarer 57 prosent at de vil gjøre noe ekstra for helsa.

    Det sier analysesjef Tore Angelsen ved Opplysningskontoret for frukt og grønt, som har bestilt undersøkelsen. Angelsen sier at tallene er små. Det er rundt 1100 som er spurt i hele landet, men forskjellen mellom landsgjennomsnittet og Møre og Romsdal er signifikant som det heter på statistikkspråk. Det betyr at forskjellen er så stor at den ikke regnes som tilfeldig.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no