Hopp til innhold
Gulrøtter
Foto: Hans H. Bjørstad

Helse og kosthold

Oppsummert

Nordmenn et meir frukt og mindre sukker enn nokosinne, syner ein ny rapport frå Helsedirektoratet. Sukkerinntaket har sidan tusenårsskiftet vorte nesten halvert, medan etinga av grønsaker har skote i vêret.

 • Ny vurdering: Helsefordelane med å auka inntaket av fisk veg opp for dei negative effektane

  Vitskapskomiteen for mat og miljø (VKM) presenterte i dag ei ny vurdering av nytten og risikoen av fisk i det norske kosthaldet.

  Konklusjonen er at helsefordelane som kjem av å eta fisk, veg opp for dei negative helseeffektane av å få i seg miljøgifter frå fisk. Det gjeld for alle aldersgrupper, skriv VKM på sine nettsider.

  Analysen til VKM viser at konsekvensane av å eta mindre enn 150 gram fisk i veka, kan auka risikoen for sjukdom og dødsfall. Ved å eta meir fisk går risikoen for hjartesjukdommar og slag i befolkninga ned.

  Samtidig vil eit auka inntak av fisk føra til at nesten alle aldersgrupper vil få i seg miljøgifter over tolegrensa. Konsekvensane av å få i seg for mykje av miljøgiftene dioksiner og dioksinliknande PCB- og PFAS-er, er dårlegare sædkvalitet og lågare effekt av vaksinar hos barn.

  VKM har ikkje undersøkt i kva grad desse helseutfalla bidrar til sjukdomsbyrda i Noreg. Fagleg leiar for arbeidet, Lene Frost Andersen, peiker på at det er mange andre kjelder til desse miljøgiftene i norsk kosthald.

  Per i dag et nordmenn mindre fisk enn det som er anbefalt frå Helsedirektoratet. Dei anbefaler å eta fisk til middag to til tre gonger i veka og i tillegg bruka fisk som pålegg. Det blir 300–450 gram fisk i veka for vaksne.

  Vurderinga frå VKM skal Mattilsynet bruka til å oppdatera sine råd og åtvaringar rundt det å eta fisk.

 • Oslo kommune gjør vegetarmat til standard ved arrangement

  Oslo kommune har avgjort at vegetarmat blir standard ved alle kommunens arrangement, med mindre gjester ber om noen annet. Det kommer frem i et direktiv som er sendt av byrådet til alle kommunale virksomheter, skriver Vårt Oslo.

 • Harvard-forskere knytter MS til kyssesyke

  Den kroniske betennelsessykdommen MS (multippel sklerose) er i stor grad drevet fram av infeksjon utløst av kyssesyke, ifølge Harvard-forskere.

  Forskernes studie, publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Science denne uken, ser dermed ut til å sette sluttstrek under en hypotese som lenge har vært vanskelig å bevise, og som ønskes velkommen av eksperter som sier man nå bør dreie fokus over på å hindre sykdommen og på å finne behandlingsmetoder, skriver NTB.

  På verdensbasis har rundt 2,8 millioner personer MS, en betennelsessykdom som ødelegger beskyttelsen som omslutter nerveceller i hjernen og ryggraden, som fører til blant annet problemer med syn, balanse og bevegelsesevne.

 • 2 av 3 nordmenn vil bli sunnere

  I en helt ny landsrepresentativ undersøkelse om hvilke endringer folk ønsker å foreta i år, var det så mange som 2 av 3 nordmenn som har ambisjon om å innføre sunnere vaner. Dette er godt nytt for folkehelsen, det er nemlig aldri for sent å begynne med gode vaner, skriver Opplysningskontoret for meieriprodukter.

  Sunn mat
  Foto: Anette Skafjeld
 • Drikker mer sukkerfri brus

  Andelen sukkerfri brus på det norske markedet er så langt i år på hele 65,7 prosent.

  I 2015 var andelen 43 prosent, mens den i fjor var oppe i 60 prosent.

  I fjjor kunne Helsedirektoratet melde at nordmenns sukkerforbruk har gått ned fra 43 til 24 kilo per person de siste tjue årene.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no