Hopp til innhold
Håndtrykk
Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Håndhilsing

Oppsummert

Frp krever at kulturminister Lubna Jaffery svarer i Stortinget om det er riktig å kunne nekte å håndhilse i Norge. Jaffery sier til NRK at håndhilsing er «et individuelt valg».

 • Kaller motstand mot håndhilsing for «ukultur»

  – Å nekte å håndhilse på kvinner er uakseptabelt. Norge kan på sikt ta stor skade av det, sier Mahmoud Farahmand som er stortingsrepresentant for Høyre.

  Han skriver i et innlegg på NRK.no at når unge gutter nekter å håndhilse på en kvinnelig rektor, er tegn på en ukultur som har overlevd integreringsprosessen.

  Farahmand sier at når byråden legger ansvaret over på rektoren, er de med på å undergrave autoriteters troverdighet.

 • Osloskolen inviterer til dialogmøte etter håndhilsingssak

  Utdanningsetaten i Oslo inviterer til dialogmøte om skolens arbeid med mangfold og inkludering etter situasjonen rundt håndhilsning under en vitnemålsseremoni.

  Møtet skal avholdes i september.

  – I osloskolen har vi en mangfoldig elevgruppe, og vi skal være gode på å skape inkluderende fellesskap på våre skoler. I det arbeidet oppstår det dilemmaer som vi ønsker å drøfte med sentrale organisasjoner og stemmer på feltet, sier Marianne Mette Stenberg, divisjonsdirektør i osloskolen i en pressemelding.

  Stenberg har ansvar for kompetanseutvikling, elevrettigheter og PPT i Utdanningsetaten.

  Hun forteller også at Osloskolen i møte vil fortelle om sitt arbeid, og hvilke dilemmaer og problemstillinger vi opplever i det arbeidet.

  - På våre 180 skoler gjøres det et grundig og godt arbeid med inkludering. Våre ansatte har stor bevissthet rundt dette, og mye kompetanse og erfaringer med å jobbe med en mangfoldig elevgruppe, og å skape fellesskap. De siste dagers debatt med polariserte synspunkter viser at dette ikke er enkelt. Vi håper derfor de inviterte aktørene vil bidra til å gjøre oss enda bedre, sier Stenberg.

 • Jaffery må svare om håndhilsing

  Fremskrittspartiet krever at kulturminister Lubna Jaffery må svare i Stortinget om det er riktig å kunne nekte å håndhilse i Norge. Saken er aktualisert etter at en elev nektet å håndhilse på rektor på en videregående skole i forbindelse med vitnemålsutdeling.

  Frp reagerer på at rektoren ikke har mottatt mer støtte fra kulturministeren og utdanningsetaten etter hendelsen.

  TIl NRK sier Jaffery at håndhilsing er «et individuelt valg».

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no