Markering mot diskriminering av homofile utenfor den russiske ambassaden
Foto: Dang Trinh / NRK

Diskriminering

Oppsummert

Diskriminering betyr å behandle noen mindre gunstig enn andre. Begrepet brukes om usaklig eller urimelig forskjellsbehandling av individer på grunnlag av kjønn, religion, tilhørighet til etniske grupper, nasjonaliteter eller nedsatt funksjonsevne.

 • Kompensasjon til håndhilse-nektere

  To kvinnelige muslimske lærerstudenter som nektet å håndhilse på menn, skal få 25.000 kroner i kompensasjon, har Danmarks likestillingsnemnd bestemt. Nemnda mener at kvinnene ble indirekte forskjellsbehandlet på religiøst grunnlag, skriver Jyllands-Posten. (NTB)

 • Utvalg skal se på politikontroller

  Oslo-politiet skal opprette en gruppe som skal se nærmere på hvordan politiet kontrollerer folk på gaten. Politiet har fått tilbakemeldinger på at enkelte grupper av befolkningen føler de blir overkontrollert. Gruppen skal se på dagens kontrollordning, hvordan forebygge diskriminering og foreslå konkrete tiltak.

  Byrådsleder Raymond Johansen har tidligere tatt til orde for at de som blir kontrollert skal få begrunnelse og en kvittering for kontroll.

 • Oslopolitiet diskriminerte kvinne

  Oslo-politiet har blitt felt i Diskrimineringsnemnda for diskriminering på bakgrunn av etnisitet. Bakgrunnen var en hendelse der tre polititjenestepersoner oppsøkte en leilighet etter melding om vold som viste seg å være grunnløs. På tross av dette påla de kvinnen å sørge for ro i leiligheten og at ny utrykning ville føre til anmeldelse og arrestasjon. Politiet ble felt fordi kvinnen ble kalt «sigøyner» og at hennes etniske bakgrunn ble fremhevet.

  I lys av politiets fokusering på etnisk tilhørighet, vurderte nemnda hendelsen som så alvorlig at de mente at terskelen for trakassering var overtrådt. Politiet har erkjent at det ikke var hjemmel for pålegget, men var uenige i at det hadde skjedd brudd på diskrimineringsregelverket.

 • Tre av fire samer diskrimineres

  Under rosetoget etter terroren 22. juli i Oslo, ba kronprinsen om et mer inkluderende samfunn. Likevel opplever tre av fire samer diskriminering. Blant annet på bakgrunn av etnisitet, kjønn og bosted, ifølge forskning. Maria Graff tror mer informasjon om det samiske kan hjelpe.

  Samisk flagg
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB
 • Stortingstiltak mot trakassering

  Stortinget setter nå i verk tiltak mot mobbing og trakassering av stortingsrepresentanter. I 2019 svarte en av seks representanter at de hadde opplevd trakassering eller mobbing de siste seks månedene. Stortingspresident Tone Trøen frykter at trakassering av kvinnelige folkevalgte fører til at kvinner kvier seg for å ta politiske verv og lederroller.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no