Hopp til innhold
Markering mot diskriminering av homofile utenfor den russiske ambassaden
Foto: Dang Trinh / NRK

Diskriminering

Oppsummert

Diskriminering betyr å behandle noen mindre gunstig enn andre. Begrepet brukes om usaklig eller urimelig forskjellsbehandling av individer på grunnlag av kjønn, religion, tilhørighet til etniske grupper, nasjonaliteter eller nedsatt funksjonsevne.

 • Ber Høyesterett stoppe kvotering ved West Point

  En gruppe, som er mot kvotering, har bedt Høyesterett i USA om å stanse militærakademiet West Point praksis å vurdere rase og etnisitet ved opptak.

  De ber om at det skjer umiddelbart mens det pågår en sak om praksisen lavere i rettssystemet.

  Gruppen har tidligere nådd fram i Høyesterett med at kvotering basert på hudfarge og etnisk bakgrunn er grunnlovsstridig ved en rekke universiteter, blant annet ved Harvard.

 • Forlenger handlingsplan mot muslimhat

  Regjeringa forlenger sin handlingsplan mot diskriminering av og hat mot muslimer. Det opplyser de i en pressemelding.

  Handlingsplanen utløper egentlig i 2023, men blir nå forlenget til 2024.

  – Vi har alle et ansvar for å bekjempe fordommer og rasisme. Regjeringen er opptatt av at krigen i Gaza ikke skal øke motsetningene i Norge, sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap) ifølge pressemeldinga.

  Ifølge regjeringa er de fleste tiltakene i planen allerede gjennomført eller igangsatt.

  De starter nå også arbeidet med å lage en ny plan, som skal legges fram våren 2025.

  I helga varslet regjeringa også en handlingsplan mot antisemittisme. Den skal legges fram i løpet av 2024.

 • Høyesterettsdommere krangler i USA

  De to høyesterettsdommerne Clarence Thomas og Ketanji Brown Jackson kritiserer hverandre i skarpe ordelag da et flertall i USAs høyesterett bestemte at kvotering på bakgrunn av hudfarge og etnisk bakgrunn ved inntak til universiteter er ulovlig.

  Clarence Thomas tilhører flertallet. Han har lenge kritisert kvotering selv om han selv kom inn på Yale Law School gjennom ordningen.

  Jacksom angrep flertallet som hun mener har en virkelighetsfjern holdning, som hun sammenlignet med keiserinne Marie Antoinettes replikk om at (folk som sulter fordi de ikke har brød), kunne spise kake i stedet.

  Hun kalte Thomas «fargeblind», skriver CNN. Han svarte med å si at hun «demonsterte».

  Clarence Thomas og Ketanji Brown Jackson, dommere i USAs høyesterett
  Foto: Evelyn Hockstein/Reuters/Scott Applewhite/AFP
 • USAs høyesterett forbyr kvotering ved opptak til universiteter

  USAs høyesterett forbyr bruk av kvotering når det gjelder rase og etnisk bakgrunn ved opptak til universiteter,

  Kjennelsen er et kraftig slag mot en praksis gjennom mange år, siden 1978, som har åpnet for universitetsutdannelse for svarte og andre minoriteter, en praksis som i USA kalles affirmative action.

  – En student må behandles basert på sin bakgrunn som individ, ikke sin rasemessige bakgrunn, sier høyesterettsjustitiarius John Roberts i sin flertallsbegrunnelse om saken som gjaldt kriteriene til to av USAs fremste universiteter.

  (NTB)

 • Rapport: Rasisme gjennomsyrer engelsk cricket

  En ny rapport viser at rasisme gjennomsyrer det erkeengelske spillet cricket. En egen uavhengig kommisjon ble nedsatt i 2021 for å undersøke anklager om rasisme og kjønnsdiskriminering.

  Halvparten av de 4000 som kommisjonen har intervjuet, forteller om diskriminering de siste fem årene. Andelen er vesentlig høyere for intervjuobjekter fra etnisk sammensatte grupper, kvinner og lavere sosiale klasser.

  Kommisjonen konkluderer med at det svikter både når det gjelder mangfold, inkludering og likebehandling. Rapporten anbefaler at det blir gjennomført likelønn for kvinnelige og mannlige spillere innen 2030. I dag tjener kvinnelige spillere bare vel 20 prosent av det som mannlige spillere får.

  Etter framleggingen sier cricket-ledere i England og Wales at det ikke er gjort nok for å hindre inngrodd rasisme og kjønnsdiskriminering i sporten. De lover å «restarte spillet», skriver nyhetsbyrået AFP.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no