Hopp til innhold
Gassrørledningen Nord Stream 2
Foto: Samuel Bailey CC BY 3.0

Gassrørledningen Nord Stream

Oppsummert

Den 1200 kilometer lange russiske gassrørledning gjennom Østersjøen til Tyskland skal doble Russlands gasseksport til Europa. Nå fører Ukraina-krisen til at Tyskland ikke vil gi ledningen Nord Stream 2 den endelige godkjenningen.

 • Financial Times: Russland holder tilbake gass

  Russiske myndigheter vil ikke levere gass som avtalt gjennom Nord Stream 1-rørledningen inntil sanksjonene mot landet er opphevet, skriver Financial Times.

  Det russiske gasselskapet Gazprom kunngjorde forrige uke at det ville bli noen dagens opphold på grunn av vedlikehold.

 • Prishopp på europeisk gass

  Gassprisen i Europa steg med hele 30 prosent mandag morgen etter at russiske Gazprom før helgen opplyste at de ikke vil starte leveransene igjen som planlagt.

  Det er prisen på gass for levering neste måned som stiger kraftig mandag morgen, skriver Dagens Næringsliv og viser til Bloomberg.

  Gassflyten gjennom rørledningen Nord Stream 1 har vært kraftig reduserte de siste månedene. I slutten av forrige uke var ledningen stengt på grunn av vedlikehold, men skulle etter planen åpnes igjen lørdag. I stedet opplyste Gazprom fredag kveld – etter at handelen med europeisk gass var avsluttet – at Nord Stream 1 vil forbli stengt på ubestemt tid. (NTB)

 • Siemens Energy: Nord Stream 1 kan framleis senda gass til Europa

  Det statlege, russiske gasselskapet Gazprom sa laurdag at selskapet Siemens Energy var med på å reparera skadane på røyrleidningen Nord Stream 1, som leverer gass til Europa, melder Reuters.

  Siemens Energy seier også at dei ikkje har blitt spurt om å utføra reparasjonar på leidningen, skriv Reuters.

  I går sa Gazprom at dei blei nøydde til å stoppa gassleveransen gjennom røyrleidningen Nord Stream 1 på grunn av oljelekkasje under ein rutinesjekk. Laurdag sa gasselskapet at dei vil senda 42,7 millionar kubikkmeter naturgass til Europa via ein gassleidning i Ukraina.

  Tysdag stengde Gazprom leveransen av gass til Europa på grunn av vedlikehald. Leveransen skulle etter planen starta igjen natt til laurdag.

 • Tysk selskap avviser russisk gasspåstand

  Russland hevder en oljelekkasje i en turbin gjør at gassrørledningen Nord Stream 1 må holdes stengt. Det avviser et tysk selskap.

  Siemens Energy har tidligere stått for vedlikeholdet av kompressoranlegget i Portovaja, der den gigantiske rørledningen starter.

  Ifølge dem er ikke oljelekkasjen som er oppdaget der av en slik karakter at den hindrer drift av rørledningen og transport av gass.

  Også tidligere er Russland blitt anklaget for å skylde på vedlikehold, men egentlig ha politiske motivasjoner for å stanse gassleveranser gjennom ledningen.

  Det er ikke kjent hvor lenge rørledningen skal holdes stengt. Leveransene gjennom den har vært redusert, men det at den er stengt for godt blir ansett som dramatisk av vestlige analytikere. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no