Hopp til innhold
Adama Barrow, i Banjul 2017
Foto: Afolabi Sotunde / Reuters

Gambia

Oppsummert

Adama Barrow ble vaølgt til president i Gambia i 2017, og gjenvalgt i desember 2021. 9. april 2022 er det parlamentsvalg.

 • Hostemedisin kan ha krevd mange barneliv i Gambia

  Hostemedisin produsert i India kan ha krevd minst 66 barneliv i Gambia, advarer Verdens helseorganisasjon (WHO).

  Fire ulike typer hostemedisin, som alle er produsert av det indiske legemiddelselskapet Maiden Pharmaceuticals, viser seg å inneholde farlige konsentrasjoner av dietylenglykol og etylenglykol.

  Dette er kjemikalier som er giftige for mennesker, og som blant annet kan føre til akutt nyresvikt. Hostemedisinene er nå trukket tilbake fra markedet.

  Ifølge WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus kan bruken av de indiskproduserte hostemedisinene ha resultert i 66 barnedødsfall i Gambia. WHO frykter også at medisinene er solgt til andre land og forsøker nå å få oversikt over dette.

  De samme kjemikaliene ble funnet i slimløsende medisin i Panama i 2006, der flere hundre mennesker døde. (NTB)

 • FNs høyeste domstol vil behandle folkemordsak

  Den internasjonale domstolen i Haag skal behandle folkemordsaken som Gambia anla mot Myanmar i 2019. Gambia anklager Myanmar for folkemord på den muslimske rohingya-minoriteten.

  Myanmar har hevdet at domstolen ikke har rett til å behandle saken, ettersom den kun skal behandle saker mellom to stater.

  Fredag konkluderte imidlertid dommerne ved Folkedomstolen med at den har jurisdiksjon til å behandle saken mot Myanmars ledere. Rettsprosessen kan komme til å ta flere år.

 • Gambia vil straffeforfølge tidligere diktator

  Den tidligere diktatoren Yahya Jammeh i Gambia skal straffeforfølges for «utallige» forbrytelser begått av regimet i de over 20 årene han hadde makten.

  Avgjørelsen fra Gambias justisdepartement kommer etter en anbefaling fra landets sannhetskommisjon, som har etterforsket Jammehs regime. Mellom 2017 og 2021 har de hørt grufulle vitnemål fra nesten 400 personer.

  En rekke andre tjenestemenn skal også straffeforfølges.

  Kommisjonen mener at 240 til 250 personer, deriblant AFP-journalist Deyda Hydara, ble drept i perioden Jammeh styrte landet.

  Jammeh tok makten i 1994 og flyktet i 2017 fra landet da han tapte presidentvalget. Han bor nå i Ekvatorial-Guinea, som ikke har en utleveringsavtale med Gambia. (NTB)

 • Parlamentsvalg i Gambia lørdag

  Det er valg på ny nasjonalforsamling i Gambia lørdag. I valget skal 53 medlemmer i nasjonalforsamlingen velges, mens presidenten utpeker de fem siste. Den sittende presidenten, Adama Barrow, vant presidentvalget i desember 2021.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no