Hopp til innhold
Adama Barrow, i Banjul 2017
Foto: Afolabi Sotunde / Reuters

Gambia

Oppsummert

Adama Barrow ble vaølgt til president i Gambia i 2017, og gjenvalgt i desember 2021. 9. april 2022 er det parlamentsvalg.

  • Medlem av gambisk dødsskvadron dømt i Tyskland

    En tysk domstol har dømt en gambisk mann til livstid i fengsel for sin rolle i en dødsskvadron som tok livet av motstandere til tidligere diktator Yahya Jammeh, skriver NTB.

    Bai Lowe ble dømt for forbrytelser mot menneskeheten, drap og drapsforsøk for sin rolle som sjåfør for dødsskvadronen kjent som Junglers.

    Dommen mot Lowe er resultat av en rettssak som menneskerettighetsgrupper og familiemedlemmer har sagt kun er begynnelsen på kampen for rettferdighet for ofrene for Jammehs regime i Gambia.

    Lowe, som har avvist straffskyld, ristet på hodet da dommen mot ham ble lest opp.

    Tidligere diktator Yahya Jammeh brukte Junglers-skvadronen til å utføre ulovlige drapsordre med sikte på å skremme den gambiske befolkningen og undertrykke opposisjon, ifølge påtalemyndigheten.

    Forbrytelsene inkluderer drapet på AFP-journalisten Detda Hydara, som ble skutt og drept i bilen sin i utkanten av Gambias hovedstad Banjul 16. desember 2004.

    Lowe ble funnet skyldig i å ha vært sjåfør for drapsmennene og for å ha stoppet Hydaras bil på drapsnatten.

    (NTB - AFP).

  • Gambia knytter 70 barnedødsfall til importert hostesaft

    Hostesaft importert fra India forårsaket minst 70 dødsfall blant spedbarn i Gambia i fjor, ifølge myndighetene.

    Barna døde av nyresvikt etter å ha inntatt hostesaften, har et utvalg nedsatt av myndighetene konkludert med. Det er fire hostesafter importert fra India som har forårsaket dødsfallene.

    Helseminister Ahmadou Lamin Samateh fortalte på en pressekonferanse at det var svikt i flere ledd som gjorde at hostesaftene i det hele tatt var tilgjengelige i Gambia. I september i fjor ble flere hoste- og forkjølelsesmidler fra den indiske produsenten Maiden Pharmaceuticals tilbakekalt etter at flere spedbarn døde.

    Tidligere i år ble det kjent at Verdens helseorganisasjon (WHO) knyttet 300 barnedødsfall i Indonesia, Usbekistan og Gambia til hostesaft som inneholdt giftige stoffer. (NTB)

  • Hostemedisin kan ha krevd mange barneliv i Gambia

    Hostemedisin produsert i India kan ha krevd minst 66 barneliv i Gambia, advarer Verdens helseorganisasjon (WHO).

    Fire ulike typer hostemedisin, som alle er produsert av det indiske legemiddelselskapet Maiden Pharmaceuticals, viser seg å inneholde farlige konsentrasjoner av dietylenglykol og etylenglykol.

    Dette er kjemikalier som er giftige for mennesker, og som blant annet kan føre til akutt nyresvikt. Hostemedisinene er nå trukket tilbake fra markedet.

    Ifølge WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus kan bruken av de indiskproduserte hostemedisinene ha resultert i 66 barnedødsfall i Gambia. WHO frykter også at medisinene er solgt til andre land og forsøker nå å få oversikt over dette.

    De samme kjemikaliene ble funnet i slimløsende medisin i Panama i 2006, der flere hundre mennesker døde. (NTB)

  • FNs høyeste domstol vil behandle folkemordsak

    Den internasjonale domstolen i Haag skal behandle folkemordsaken som Gambia anla mot Myanmar i 2019. Gambia anklager Myanmar for folkemord på den muslimske rohingya-minoriteten.

    Myanmar har hevdet at domstolen ikke har rett til å behandle saken, ettersom den kun skal behandle saker mellom to stater.

    Fredag konkluderte imidlertid dommerne ved Folkedomstolen med at den har jurisdiksjon til å behandle saken mot Myanmars ledere. Rettsprosessen kan komme til å ta flere år.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no