Opptelling av stemmer fra stemmeurner i Gambia 4. des. 2021
Foto: GUY PETERSON / AFP

Gambia

Oppsummert

Sittende president Adama Barrow ser ut til å ha vunnet presidentvalget i Gambia 4. desember. Opposisjonen protesterer og ber om at resultatet blir nærmere undersøkt. Valget er det første på flere tiår uten diktator Yahya Jammeh som kandidat.

 • Barrow erklært vinner i Gambia

  Valgkommisjonen i Gambia har erklært sittende president Adama Barrow som vinner av presidentvalget lørdag. Opposisjonen avviser valgresultatet, melder AFP/NTB. Ouasinou Darboe som leder United Democratic Party og to andre opposisjonsledere har i en felles uttalelse avvist kunngjøringen og oppfordrer gambierne til ro mens resultatene undersøkes.

  Etter valgkommisjonens kunngjøring feiret Barrows tilhengere i gatene i hovedstaden Banjul. Darboes tilhengere hevder at resultatet var rigget til fordel for Barrow, men har så langt ikke lagt fram noen bevis for dette.

  Tilhengere av president Adama Barrow i Gambia feirer etter valgseieren i gatene i Banjul.
  Foto: JOHN WESSELS / AFP
 • Opposisjonen avviser valgresultat

  Opposisjonen i Gambia avviser delresultatet av valget som viser at president Adama Barrow har en klar ledelse, melder Reuters. Barrow ligger godt foran sin viktigste utfordrer Oasinou Darboe. De endelige resultatene ventes senere søndag.

 • Kan bli gjenvalgt i Gambia

  Gambias sittende president Adama Barrow styrer mot gjenvalg, viser de foreløpige resultatene fra flere valgdistrikt.

  Barrow, som vant valget over diktator Yahya Jammeh for fem år siden, ligger godt foran sin viktigste utfordrer Oasinou Darboe. Det viser de foreløpige resultatene som ble publisert av valgkommisjonen søndag ettermiddag.

  Tallene kom fra nesten 40 av 53 valgdistrikter og dekker mer enn halvparten av de registrerte velgerne. De endelige resultatene ventes senere søndag.

  Valget blir sett på som en test for den demokratiske overgangen i Gambia, der Jammeh regjerte i 22 år etter å ha tatt makten i et kupp i 1994.

  (NTB)

 • Fredelig valg i Gambia

  Stemmetellingen er i gang i Gambia, som lørdag avholdt et fredelig presidentvalg – det første på flere tiår uten diktator Yahya Jammeh som kandidat. Sittende president Adama Barrow og hans to koner avla stemme i et valglokale i hovedstaden Banjul. Han sa at selv om han er sikker på seier.

  Valget regnes som en test for Gambias unge demokrati. Fem partier stiller, i tillegg til en uavhengig kandidat. De offisielle resultatene er ventet søndag.

  (NTB)

  Gambias president Adama Barrow og kona avlegger stemme i presidentvalget i Banjul 4 des 2021
  Foto: ZOHRA BENSEMRA / Reuters
 • Gambia velger ny president

  Gambiere skal lørdag velge ny president i det første demokratiske valget siden diktatoren Yahya Jammeh ble tvunget i eksil for snart fem år siden da Adama Barrow overtok. Barrow håper på gjenvalg, men utfordres av fire kandidater. Blant dem regnes veteranen Ousainou Darboe som favoritt.

Adama Barrow settes inn som Gambias president, i Senegal.

Soldatar frå Senegal har gått inn i Gambia

Adama Barrow settes inn som Gambias president, i Senegal.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no