Nord-Korea sprengte samarbeidskontor ved grensen til Sør-Korea

Nord-Korea har ødelagt et kontor for samarbeid med Sør-Korea. Samtidig skal all kommunikasjon mellom landene være kuttet.

Regjeringen i Sør-Korea opplyser at det har vært en eksplosjon i den nordkoreanske byen Kaesong. Ifølge det statlige nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA skal samarbeidskontoret være i ruiner.

Regjeringen i Sør-Korea opplyser at det har vært en eksplosjon i den nordkoreanske byen Kaesong. Ifølge det statlige nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA skal samarbeidskontoret være i ruiner.

Folk i nærheten av Kaesong skal ha hørt eksplosjoner og sett røyk. Byen ligger like ved grensa mot Sør-Korea.

Det har ikke kommet meldinger om at noen er skadet i eksplosjonen.

Ødeleggelsen skjer etter nesten daglige trusler fra Nord-Korea, etter av avhoppere i Sør-Korea har sendt kritikk av nordkoreanske myndigheter inn i landet.

Nordkoreanske myndigheter sier tirsdag at de også har kuttet all kommunikasjon med Sør-Korea, ifølge nyhetsbyrået AP.

På lørdag advarte søsteren til Nord-Koreas leder, Kim Yo-jong om at «det ubrukelige» samarbeidskontoret om ikke lenge ville ligge i ruiner.

Ifølge det statlige nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA skal samarbeidskontoret nå være ødelagt. Noe sørkoreanske myndigheter bekrefter.

– Misfornøyd med mangelen på fremgang

Sør-Korea sier de vil svare sterkt dersom Nord-Korea fortsetter å øke trykket mellom mellom landene.

– Ødeleggelsen av kontoret knuste forventningene til de som håpet på en utvikling i det interkoreanske forholdet og fred på tvers av grensene, sier Kim You-geun i sørkoreanske sikkerhetsmyndigheter til nyhetsbyrået Reuters.

  • Meld deg på ukesbrevet til Urix: Klikk her
Samarbeidskontor i Kaesong

SAMARBEID: De to landene åpnet sitt første samarbeidskontor i 2018 i håp om bedre kommunikasjon. Her fra kontoret i Kaesong.

Foto: NTB/SCANPIX

Sverre Lodgaard, seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), tror en av grunnene til at Nord-Korea strammer til Nord-Korea strammer til er at de er misfornøyde med mangelen på fremgang i den diplomatiske prosessen mellom de og USA.

– Kanskje har de også et håp om at den sørkoreanske presidenten kan la seg presse til å utvirke noe mer i den retningen, sier Lodgaard til NRK.

Sverre Lodgaard Sverre Lodgaard. Norsk Utenrikspolitisk Institutt.

UENIGE: Sverre Lodgaard forteller at propagadamateriale er bakgrunn for uenighetene.

Foto: Christopher Olssøn

Han peker dessuten på en avtale mellom Sør- og Nord-Korea om at begge landene skulle stoppe med propagandavirksomheten seg imellom. Lodgaard forteller at Kim Jong-uns regime alltid har vært veldig sensitive når det kommer til avtalebrudd.

Lodgaard forteller at gjenopptakelse av den diplomatiske prosessen nå avhenger av USA, og at det er begrenser hva Sør-Korea kan gjøre når de to andre ikke er på talefot:

– Det er ingenting som tyder på at det vil forandre seg for USA sin del. Særlig ikke nå som de går inn i en valgkamp, og oppmerksomheten vender seg mot helt andre spørsmål. Da havner Nord-Korea langt nede på lista.

Vil bruke hæren

Flygeblader med kritikk av regimet i Nord-Korea skal ha økt spenningen mellom de Sør- og Nord-Korea. Disse er blitt sendt over grensen med ballonger.

Flygebladene som er rettet mot Kom Jong-uns regime, har blant annet anklager om brudd på menneskerettigheter.

Som svar på kritikken, sier Nord-Koreas militære at de har sett på hvordan de kan gå inn i soner som ble demilitarisert, skriver det statlige nyhetsbyrået KCNA.

Hæren vår vil kjapt og grundig gjennomføre enhver beslutning og ordre som kommer fra myndighetene, sier Korean People’s Army (KPA) i en uttalelse.

Sørkoreanske medier melder at det kan dreie seg om et område rundt den vestlige grensebyen Kaesong, og ved Kumgangfjellet på østkysten, skriver NTB.

Toppmøte Nord-Korea og USA i Singapore

AVTALE: I 2018 skrev USA og Nord-Korea under på at de ville jobbe for et varig og stabilt fredsregime på den koreanske halvøya.

Foto: Evan Vucci / Evan Vucci

Truer med å avslutte avspenningsavtale

Flere steder på grensen mellom landene har militære styrker blitt trukket ut og installasjoner fjernet som en del av den historiske avtalen mellom landene i 2018. Den sier at Sør- og Nord-Korea skal «fjerne alle farer som kan føre til krig på halvøya».

Militærets uttalelse om at de vil gå inn i demilitariserte soner, kommer etter at Kim Yo-jong, den mektige søsteren til Nord-Koreas leder, sa at de ville være klare til å ta det «neste steget» i konflikten mellom landene.

Kim Yo-jong er blitt utpekt som en mulig etterfølger dersom det skulle skje noe med broren.

Søsteren til den nordkoreanske lederen har truet med å avslutte en avspenningsavtale, og omtalt avhoppere som «avskum» som har forrådt sitt hjemland.

En avhopper er en person som slutter å holde med en stat i bytte mot å holde med en annen. Flere har gått fra å være lojale med Nord-Korea til å være det med Sør-Korea.

Avhoppere i Sør-Korea sender ballonger med kritikk av nordkoreanske myndigheter over grensa.

BALLONGER: Mellom landene sendes det også mat, penger, miniradioer og minnepenner med sørkoreanske dramaserier og nyheter.

Foto: NTB/SCANPIX

Russland ber om tilbakeholdenhet

Tirsdag ba Kreml om tilbakeholdenhet i det som er en utglidning i forholdet mellom Sør- og Nord-Korea.

– Dette er bekymringsverdig, og vi ber begge partene om å vise tilbakeholdenhet, sier talsmann i Kreml, Dmitry Peskov, skriver nyhetsbyrået AFP. Han forteller at Russland følger tett med på situasjonen mellom de to landene.

Forholdet mellom de to landene har vært anstrengt lenge, tross tre møter mellom Nord-Koreas leder Kim Jong-un og Sør-Koreas president Moon Jae-in i 2018.

At forholdet mellom Sør-Koreas allierte USA og Nord-Korea har blitt dårligere, hjelper heller ikke.

President Moon Jae-in sa på mandag at han er bekymret for situasjonen mellom landene. Han har bedt om å fortsette å holde seg til fredsavtalen fra 2018.

Sør-Korea har gått ut mot to grupper avhoppere, fordi de mener de utgjør en risiko for menneskene som bor nær grensen mot nabolandet. Landet har nå planlagt å forby aktivister å sende flygeblader med kritikk mot Nord-Korea.

Sør-Korea har som regel tillatt ballonger over grensen, ved å vise til aktivistenes ytringsfrihet.

SISTE NYTT

Siste nytt