Hopp til innhold
Flom i Voss
Foto: Hans-Erik Ringkjøb

Flom og flomfare

Oppsummert

NVE har tre nivåer for flomvarslling: Gult nivå for vannføring mellom middelflom (2-3 års gjentaksintervall) og 5-årsflom, oransje nivå for vannføring mellom 5- og 50-års flom og rødt nivå for vannføring over 50-års flom.

  • Regjeringen gir 10 mill. til opprydning etter flommer

    Flomhendelsene som rammet Sør-Norge høsten 2023 har ført til et stort behov for opprydning. Derfor bevilger regjeringen nå 10 millioner kroner til opprydningsarbeid, skriver regjeringen i en pressemelding.

    Pengene skal dekke utgifter til opprydding av avfall for private, hvor opprydningskostnadene ikke dekkes av andre ordninger.

    – Regjeringen har besluttet å etablere en midlertidig ordning som vil dekke dokumenterte opprydningskostnader etter flomhendelsene i høst. Ordningen er ment å være et supplement til den utvidede skjønnsmiddelordningen, og dette vil til sammen være et effektivt og viktig bidrag i opprydningsarbeidet, sier landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp).

  • Veier er stengt i Arendal

    Høgedalsveien og Kloppedalsveien på Saltrød i Arendal er stengt på grunn av flom, det sier Vidar Holmsen Engh ved driftssentralen i Arendal kommune.

    Også fylkesvei 3506 Harebakkenkrysset i Arendal er stengt på grunn av flom. Og det er oversvømmelse på E18 Berge i Grimstad, i retning mot Kristiansand, opplyser Statens vegvesen.

    .

    Høgedalsveien i Arendal er stengt.
    Foto: Hans Erik Weiby / NRK
  • Deler av Nesbyen kan bli flyttet

    Flommen i august kan få store konsekvenser for Nesbyens fremtid. De som bor på flata i sentrum og fikk sine hus ødelagte av vannmengdene, kan risikere å måtte flytte, skriver Hallingdølen.

    Det kan bli forbud mot å bygge og dele tomter for deler av sentrum. Men det er ikke bestemt hvilke områder som kan bli omfattet av et slikt forbud.

    Tjenesteleder Jeanette Kaspersen i Nesbyen kommune sier til avisen at det ikke betyr at alle blir rammet av et forbud i så fall.

    Kommunen er i dialog med NVE om en plan for å sikre sentrum og nedre del av Nesflata mot fremtidige flommer. En plan kommer om et par uker, sier fungerende kommunedirektør Anders Halland.

    Kommunen vurderer også sikringstiltak mot elva Rukkedøla som gikk over sine bredder. Den renner ned gjennom Rukkedølen mot Nesbyen sentrum der den renner ut i Hallingdalselva.

    Jeanette Kaspersen sier et bygge- og deleforbud ikke er noe hyggelig og er et svært inngripende tiltak. Det må komme en avgjørelse ganske snart om et slikt forbud skal innføres, sier hun.

    Nesbyen sentrum etter Hans
    Foto: Tordis Gauteplass / NRK
  • NVE: Flomtoppen er nådd i Drammenselva

    Vannføringen i Drammenselva ved Mjøndalen bru er nå over flomtoppen. Samtidig er flomtoppen nådd flere steder i Drammensvassdraget.

    Det er samtidig fortsatt rødt flomvarsel for Randsfjorden og Tyrifjorden, og vannstanden i innsjøene har flatet ut. Sperillen og Krøderen synker og vil komme ned på gult nivå de neste dagene, skriver Varsom.no.

    Flomvarslet for Tyrifjorden og Randsfjorden gjelder kun for hovedvassdraget og ikke de mindre elvene.

    Det er fortsatt oransje flomfarevarsel for nedre deler av Drammensvassdraget.

    – Flomtoppen i Drammenselva nådde over Hans-nivå tirsdag, men har nå snudd og er på vei ned. Det vil fortsatt være flom i Drammenselva, og vannstanden vil være høy de neste dagene, sier flomvakt Elise Trondsen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no