Tverrelvdalen sett fra lufta, flom og oversvømt gård
Foto: Christian Eriksen / Helitrans

Flom og flomfare

Oppsummert

Kommunar og huseiere i utsatte områder bør forberede seg ekstra godt før årets vårflom. Mye snø i fjellet og tidlig varme kan føre til voldsom vannføring i mange vassdrag, advarer NVE.

 • Kartlegging gir et tryggere samfunn

  Grundig kartlegging av flom- og skredfare gir oss kunnskap om hvordan lokalsamfunn bør utvikles, og et bedre utgangspunkt for å unngå store skader på bygninger og tap av menneskeliv i framtiden, skriver NVE i en pressemelding.

 • Vannstanden øker

  Vannstanden i Mjøsa vil stige mellom fem og ti centimeter de neste dagene. Øverst Otta-vassdraget og Vågåvatn er det oransje flomvarsel nå, mens Gudbrandsdalslågen ikke vil stige til gult. Mjøsa er på oransje flomvarselnivå.

 • Mjøsa kan stige med 20 centimeter

  På grunn av mye regn på Østlandet de siste dagene ventes det at Mjøsa vil stige med mellom 5 og 20 centimeter Vannstanden i Mjøsa er nå rett under oransje nivå. Også andre elver er i faresonen, opplyser NVE.

 • Flom skaper Skibladner-trøbbel

  Flommen skaper nå ruteproblemer for verdenseldste hjuldamper i rute. Grunnet stor vannføring inn til Mjøsa kan ikke båten anløpe Lillehammer og Moelven brygger fra 23. juni og de første dagene.

  Skibladner på Mjøsa
  Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK
Dronefoto av flommen i Lakselva

Venter ny flomtopp i nord til helgen

Videoer fra storflom i Finnmark.

Storflom i nord: Enorme krefter i sving - E6 stengt og hus evakuert

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no