NRK Meny
FILES-FBL-FIFA-CORRUPTION
Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

FIFA og korrupsjon

Oppsummert

FIFA-president Sepp Blatter og UEFA-president Michel Platini er utestengt fra all fotball i åtte år. Flere FIFA-topper er arrestert, siktet for korrupsjon. Bakgrunnen er en pengeoverføring gjort i 2011 på 17 millioner kroner.

 • Chung anker FIFA-utestengelse

  Tidligere FIFA-visepresident, Chung Moon-Joon, har anket sin fem års utestengelse fra nasjonal og internasjonal fotball til Idrettens Voldgiftsrett (CAS). Chung ble utestengt av FIFAs etiske komité for å ha brutt reglene om lobbyvirksomhet knyttet til VM-søknadene i 2018 og 2022.

 • PR-byrå betalte FIFA én milliard

  Et argentinsk PR-byrå erkjenner at de i løpet av 15 år har betalt hundretalls millioner i bestikkelser og gaver til FIFA-ansatte for å få TV-rettigheter til VM-turneringer i fotball. PR-byrået Torneos y Competencia er i en amerikansk domstol bedt om å betale tilsvarende én milliard for å slippe rettssak.

  Switzerland Soccer WCup Bids
  Foto: Anja Niedringhaus / Ap
 • Beckenbauer korrupsjonsetterforska

  Sveitsisk påtalemakt har innleia etterforsking av Franz Beckenbauer for kvitvasking av pengar og økonimisk utruskap i si rolle som leiar av organisasjonskomiteen for fotball-VM i Tyskland i 2006. Det er den svaitsiske påtalemakta som stadfester dette i dag.

 • Blatter vil godta CAS-dom

  – Eg vil akseptere det CAS kjem fram til, sa tidlegare FIFA-president Sepp Blatter då han i dag møtte fram til høyringa i den internasjonale idrettsdomstolen. CAS skal behandle Blatters anke av straffa på seks års utestenging frå fotballen, som FIFA har dømt han til. Blatter er dømd for å ha utbetalt 17 mill kr til Michel Platini utan godkjenning, men hevdar sjølv han er uskuldig.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 03030 eller 03030@nrk.no