NRK Meny
Normal

Beckenbauer og Platini-reserve ferdig etterforsket

I tillegg ble nye navn kastet inn i etterforskningene rundt den stadig voksende FIFA-skandalen onsdag.

Beckenbauer

ETTERFORSKES: Tyske Franz Beckenbauer er en av dem som nå etterforskes av FIFAs etiske komite, bekrefter FIFA.

Foto: PASCAL PAVANI / Afp

FIFAs etiske komite offentliggjorde onsdag en lang smørbrødliste over prominente personer innen fotballen som nå er under etterforskning.

Villar Llona og Platini

Spanske Villar Llona og Platini i dyp samtale under UEFA-kongressen i mars i år.

Foto: JOE KLAMAR / Afp

Sakene mot de suspenderte topplederne Sepp Blatter og Michel Platini fortsetter å rulle, og det samme gjør saken mot generalsekretær Jerome Valcke. FIFA skriver i sin pressemelding at sistnevnte er mistenkt for misbruk av regninger og brudd på FIFA-regler.

Det skrives også om et stort antall andre fotballedere som er under etterforskning. Worawi Makudi, Jeffrey Webb, Ricardo Teixeira, Amos Adamu, Eugenio Figueredo og Nicolás Leoz etterforskes alle sammen.

Sakene foran domstolen

For det europeiske fotballforbundet er det imidlertid nok et skudd for bauen at spanske etterforskningen mot Ángel María Villar Llona og tyske Franz Beckenbauer er tatt et steg videre. Sakene mot dem nå oversendt til den etiske komiteen, der det skal komme en dom mot de to.

Beckenbauer ledet søknadskomiteen da Tyskland ble tildelt VM i 2006, og det har vært påstander om korrupsjon i forbindelse med tildelingen av mesterskapet. Allerede i fjor sommer ble Beckenbauer utestengt fra all fotball i 90 dager, da han nektet å samarbeide med etterforskerne.

Tyskeren var også en av de 22 som stemte i tildelingen av VM i 2018 og 2022.

Første bekreftelse

Villar Llona på sin side var mannen som ledet UEFA-møtene forrige uke, siden Platini var utestengt. At hans navn nå også kastet opp i korrupsjonshatten gjør ikke situasjonen lystigere.

Selv om de to har vært nevnt som mulige mål for etterforskningen, er FIFAs pressemelding onsdag den første bekreftelsen på at Beckenbauer og Villar Llona har vært under etterforskning.

Det nærmer seg presidentvalg i FIFA, og kommende mandag er det deadline for å foreslå kandidater. Selv om enkelte kandidater kan få løftet suspensasjonene sine før valget 26.februar, har FIFA rett til å erklære kandidater uegnede.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM sykkel: Tempo
VM sykkel
VM sykkel
VM sykkel
VM sykkel
VM-kvalifisering fotball, kvinner: Norge - Slovakia
4-4-2 VM-kvalifisering fotball kvinner: Norge - Slovakia
VM-kvalifisering fotball kvinner
VM-kvalifisering fotball, kvinner: Norge - Slovakia
4-4-2 VM-kvalifisering fotball kvinner: Norge - Slovakia
VM-kveld