NRK Meny
Normal

Infantino ny Fifa-president: – Vi skal vinne tilbake respekten

En meget stolt og emosjonell Gianni Infantino (45) kunne ta imot hyllesten fra salen da det ble klart at han er Sepp Blatters etterfølger som Fifa-president.

FBL-FIFA-CORRUPTION-VOTE

NY PRESIDENT: Gianni Infantino er ny president i det

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Gianni Infantino ny FIFA-president

LETTET: Infantino etter at seieren var et faktum.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

– Hvor lang tid har jeg til å uttrykke mine følelser?, spurte sveitsiske Infantino da han innledet sin takketale.

Det måtte to valgrunder til for å velge en ny president i Zürich fredag. I den første valgrunden fikk Infantino 88 stemmer, mens forhåndsfavoritt sjeik Salman fikk 85. Men det var ikke to tredjedeler av stemmene, slik det kreves at man får om valget skal avgjøres etter kun én valgrunde.

Da stemmene var talt opp etter runde to, hadde Infantino fått hele 115 stemmer, mot sjeik Salmans 88. I runde to holder det med 50 prosent av stemmene, og dermed var det klart – 45-åringene kunne juble over å ha vunnet presidentvalget.

– Jeg vil takke alle, også mine utfordrere. Jeg vil bli president for alle 209 medlemsland. Jeg har reist verden over, og vil fortsette å gjøre det, sa han fra talerstolen.

På pressekonferansen etterpå ble han spurt om hvordan han ser på at så mange fra Asia og Afrika stemte på Salman.

– Hvordan skal du lege denne splittelsen?

– Dette er fotball, ikke krig. Vi skal samarbeide og bygge broer. Fotball er universell, og jeg er overbevist om at vi skal diskutere oss fram til løsninger når det trengs, sa Infantino.

– Vi skal være stolte av Fifa

– Jeg har vært gjennom en reise til mange land som elsker fotball. Mange fortjener at Fifa er respektert. Vi skal være stolte av Fifa, fortsatte Infantino.

Det er ingen lett stilling sveitseren nå tar over. Fifa har vært rystet av tidenes korrupsjonsskandale, som har resultert i utestengelse fra fotballen både for tidligere Fifa-president Sepp Blatter og UEFA-president Michel Platini.

– FIFA har gått gjennom kriser. Men de tidene er over, nå har vi nye reformer og skal gå framover. Jeg vil samarbeide med alle for å gjenoppbygge en ny æra for Fifa med fotballen i sentrum, fastslo Infantino og gjorde det klart:

– Vi skal vinne tilbake respekten for hele verden. Vi skal igjen sette dette vidunderlige spillet, fotball, i fokus.

Se pressekonferanse med den nyvalgte presidenten straks:

FIFA holder pressekonferanse om valget av ny president i organisasjonen. Forventet start kl 18.00.

Prins Alis stemmer avgjorde

Det var fire kandidater de 207 stemmeberettigede medlemslandene kunne stemme på ved valget. I utgangspunktet fem, men den femte kandidaten, Tokyo Sexwale, valgte å trekke sitt kandidatur fra talerstolen før valgrunde én.

Jérome Champagne og Prins Ali bin al-Hussein, fikk henholdsvis sju og 27 stemmer ved første stemmerunde. Mange av dem som stemte på Prins Ali ved første stemmerunde stemte på Infantino ved andre stemmerunde, noe som bikket seieren i Infantinos favør.

Ved andre valgrunde fikk Champagne null stemmer og Prins Ali fire.

Siste nytt

 • Ruud-seier i Italia

  Casper Ruud vant 2-1 (7-5, 2-6, 6-1) over belgiske Arthur De Greef, og er klar for andre runde i ATP-turneringen i Francavilla, Italia.

  I neste runde venter Felix Auger Aliassime.

  Tennis, Australian Open.
  Foto: Lars Eide / NTB scanpix
 • La Liga-trener frir til Iniesta

  Quique Setién, trener for den spanske La Liga-klubben Real Betis, bønnfaller Barcelona-veteranen Andrés Iniesta om å fortsette karrieren i Spania. Spanske medier har spekulert i om Iniesta er på vei til Kina, men Setién ønsker det annerledes. – Vi skylder Iniesta så mye. Det er en fantastisk mann bak den fantastiske spilleren. Dette er min måte å takke ham på, sier Setién til klubbens hjemmeside.

  Laster Twitter-innhold
 • Chile klar for fotball-VM

  Chile er klar for sitt første fotball-VM for kvinner etter at de slo Argentina 4-0 i siste runde av Copa America. Seieren betyr at Chile endte på andreplass i turneringen, som igjen betyr at de kan bestille billetter til VM i Frankrike i 2019. Brasil vant turneringen, og er dermed klar for både VM og Tokyo-OL i 2010.

  FBL-WOMEN-AMERICA CUP-ARG-CHI
  Foto: CLAUDIO REYES / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Best i verden: Martin Schanche - Rattets Messias
Sport i dag
4-4-2 Eliteserien: Odd - Sarpsborg 08