Blatter og Platini utestengt i åtte år

FIFA-president Sepp Blatter og UEFA-president Michel Platini er utestengt fra all fotball i åtte år.

Blatter og Platini

TOPPENES FALL: Tiden med tidligere FIFA-president Sepp Blatter (t.v.) og UEFA-sjef Michel Platini på toppen av fotballverden er forbi.

Foto: Fabrice Coffrini / AFP

Utestengelsen gjelder både nasjonal og internasjonal fotball. Det betyr at Platini ikke kan kjempe om presidentvalget i FIFA på nyåret.

Samtidig står nå verdens to ledende fotballorganisasjoner uten president.

– Dette er det største politiske jordskjelvet i fotballens historie. Det er de to desidert mektigste innen fotballen de ti siste årene – om ikke mer. Det er nesten ikke mulig å forstå omfanget av dette, sier generalsekretær i NFF, Kjetil Siem, til NTB.

– Platini er ute av dansen til presidentvalget, mens Blatter ikke kan lede sin siste kongress. Det er en veldig spesiell situasjon, legger han til.

Platini og Blatter utestenges på grunn av korrupsjon. Bakgrunnen for utestengelsen er en pengeoverføring gjort i 2011, der drøyt 17 millioner kroner skal ha vært betaling for arbeid gjort fra 1998 til 2002.

– Vi mener det er rett, men dommen er ikke rettskraftig før den har vært igjennom CAS (idrettens voldgiftsrett), og de vil sannsynligvis anke begge to, sier Norges fotballpresident, Yngve Hallén, til NRK om utestengelsen.

Etter at NRK snakket med Hallén ble det klart at Blatter anker dommen.

Yngve Hallen

FOTBALLPRESIDENT I NORGE: Yngve Hallén sier Norges fotballforbund mener utestengelsen av Blatter og Platini er riktig.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Over én million i bot

Blatter og Platini har hevdet at det har vært snakk om en muntlig kontrakt og betaling for konsulentarbeid, men FIFAs etiske komité setter ikke lit til partenes forklaring. Komiteen, ledet av dommer Hans-Joachim Eckert, kan imidlertid ikke bevise korrupsjon, så en livstidsutestengelse var derfor uaktuelt.

– Jeg er ikke overrasket over at komiteen slår hardt ned på det, men jeg trodde de (Blatter og Platini) kunne bevise bedre det de har hevdet var årsaken, sier Siem.

Platini er i tillegg ilagt en bot på drøyt 700 000 kroner (80 000 sveitserfranc), mens Blatter bøtelegges med snaut 450 000 kr (50 000 franc).

Platini boikottet høring

Blatter var gjennom en høring torsdag forrige uke, mens Platini boikottet og sendte sine advokater i sitt sted fredag. Franskmannen hevdet at han allerede var dømt.

– Det er viktig at en ny president følger opp dette. Og ikke minst alle medlemsorganisasjonene. Det er først når de følger opp, vi ser dette blir tatt på alvor, sier Hallén.

– Den etiske komiteen har et tydelig mandat jobber etter. Alle skal behandles likt, og når komiteen finner brudd på den etiske koden skal det sanksjoneres, men det blir spesielt alvorlig når det gjelder FIFAs president og visepresident. De skal behandles rettferdig, men likt som andre, sier fotballpresident Yngve Hallén til NTB.

Han sitter i den etiske komiteen, men har ikke vært direkte involvert i denne saken.

– Jeg har kun deltatt i plenumsmøtene, sier han.

Ny presidentkandidat

Platini har også hatt et sterkt ønske om å ta over presidentrollen i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA), men etter alt å dømme blir Gianni Infantino nå UEFAs presidentkandidat. Fristen for å få sitt kandidatur godkjent til valget 26. februar er 26. januar.

De to fotballtoppene ble først utestengt fra Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) i 90 dager i høst.

Bråket i internasjonal fotball startet da en rekke FIFA-topper ble arrestert i mai, mistenkt for korrupsjon.

På dette Twitter-inlegget kan du lese hele uttalelsen fra FIFA:

Laster Twitter-innhold

Fotball

Oppsummert

 • Klokken 17.30: Brann-styret møter pressen om nachspielskandalen.
 • Bayern München vant derbyet

  Tabelljumbo Greuther Fürth gikk offensivt til verks mot serieleder Bayern München, men måtte se seg slått 3-1 tross overtall i nesten en omgang.

  Håvard Nielsen og hans lagkamerater presset høyt og aggressivt fra start i Bayern-derbyet, men ble tatt på en kontring etter ti minutter. Gjestene doblet ledelsen før pause og økte den ytterligere selv om Benjamin Pavard ble utvist tidlig i den andre omgangen.

  Innbytter Cedric Itten nikket inn et trøstemål rett før slutt.

  Robert Lewandowski ville med scoring ha tangert legenden Gerd Müllers rekord på scoring i 16 bundesligakamper på rad, men kom ikke nærmere enn en avslutning i tverrliggeren. Han tvang også fram selvmålet som ga 3-0-ledelse.

  Bundesliga - Greuther Fuerth v Bayern Munich
  Foto: Andreas Gebert / Reuters
 • Koeman utestengt i to kamper

  Barcelona-trener Ronald Koeman har tunge dager. På toppen av svake resultater er han utestengt i to kamper på grunn av protester mot dommerne.

  I torsdagens 0-0-kamp mot Cádiz fikk Koeman rødt kort av dommer Carlos del Cerro etter at han gjentatte ganger uttrykte sin misnøye overfor fjerdedommeren og i tillegg forlot det tekniske området flere ganger.

  Barcelona har ennå ikke tapt i ligaen, men er bare nummer sju på tabellen, sju poeng bak erkerivalen Real Madrid på tabelltopp.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Joan Monfort / AP
 • Gauseth gir seg etter sesongen

  Mjøndalen-spilleren Christian Gauseth avslutter karrieren etter at sesongen 2021 er over.

  – Ja, ja, ja, ja. Jeg har sammen med en kompis allerede plukket ut noen snutter fra karrieren, sier Mjøndalen-kapteinen til VG.

  Veteranen har spilt for Mjøndalen siden 2013.

  Romsdalingen har slitt med skader gjennom sesongen. Han har kun startet åtte seriekamper. Gauseth kaller det et marerittår.

  Gauseth ser ikke for seg at han fortsetter i en annen rolle for Mjøndalen eller innen fotballen. Han sier at han vil prøve seg i arbeidslivet utenfor fotballen.

  Eliteserien i fotball 2020: Sarpsborg 08 - Mjøndalen (2-0)
  Foto: Christoffer Andersen / NTB
 • Wenger oppgitt over VM-motstand

  Tidligere Arsenal-manager mener følelser heller enn fornuft styrer reaksjonene på hans forslag om å arrangere fotball-VM hvert annet år.

  Wenger er i dag utviklingsdirektør i Det internasjonale fotballforbundet (Fifa). Han er mannen bak forslaget om å la verden få se VM-fotball annethvert år i stedet for kun hvert fjerde som i dag. Det har møtt betydelig motstand.

  – Mange av de negative reaksjonene har kommet fordi folk ikke har sett hele konseptet. Det blir mye følelser, hvilket jeg kan forstå, siden vi alle er vokst opp med en annen syklus, sier Wenger i BBCs podkast Sports Desk, ifølge Ritzau.

  Det europeiske fotballforbundet Uefa har gått sterkt mot planene om hyppigere VM-spill, men Wenger mener mange har snudd når de har sett hele opplegget.

  Ifølge Wengers forslag skal hele fotballkalenderen endres slik at spillerne skal få en lengre pause og reise mindre.

  Forslaget skal diskuteres på et Fifa-møte i slutten av neste uke.

  Arsène Wenger mot Aston Villa
  Foto: Clive Mason / Getty Images
 • Uefa dobler premiepengene til EM

  Det europeiske fotballforbundet (Uefa) har vedtatt å doble premiepengene til lagene som deltar i EM til sommeren.

  Lagene vil nå dele på en pott på 16 millioner euro. I tillegg får klubbene som frigir spillere til mesterskapet for første gang få penger. Lagene vil dele en pott på 4,5 millioner euro.

  – Dette er viktige strategiske initiativ for Uefas kvinnefotball-strategi. Det sikrer mer penger enn noen gang tidligere fordelt av Uefa, skriver de i en pressemelding.

  Norge er kvalifisert til mesterskapet som spilles i England fra 6.-31. juli 2022.

  Fortsatt er det langt opp til herrene. De 24 lagene i sommerens EM fikk nesten 100 millioner kroner kun for å delta. Den totale potten var på over 3,5 milliarder kroner.

  Norge
  Foto: Nikola Krstic / NTB
World Cup - UEFA Qualifiers - Group I - Hungary v England
Sverige
Ronaldo