NRK Meny
Normal

Blatter og Platini utestengt i åtte år

FIFA-president Sepp Blatter og UEFA-president Michel Platini er utestengt fra all fotball i åtte år.

Blatter og Platini

TOPPENES FALL: Tiden med tidligere FIFA-president Sepp Blatter (t.v.) og UEFA-sjef Michel Platini på toppen av fotballverden er forbi.

Foto: Fabrice Coffrini / AFP

Utestengelsen gjelder både nasjonal og internasjonal fotball. Det betyr at Platini ikke kan kjempe om presidentvalget i FIFA på nyåret.

Samtidig står nå verdens to ledende fotballorganisasjoner uten president.

– Dette er det største politiske jordskjelvet i fotballens historie. Det er de to desidert mektigste innen fotballen de ti siste årene – om ikke mer. Det er nesten ikke mulig å forstå omfanget av dette, sier generalsekretær i NFF, Kjetil Siem, til NTB.

– Platini er ute av dansen til presidentvalget, mens Blatter ikke kan lede sin siste kongress. Det er en veldig spesiell situasjon, legger han til.

Platini og Blatter utestenges på grunn av korrupsjon. Bakgrunnen for utestengelsen er en pengeoverføring gjort i 2011, der drøyt 17 millioner kroner skal ha vært betaling for arbeid gjort fra 1998 til 2002.

– Vi mener det er rett, men dommen er ikke rettskraftig før den har vært igjennom CAS (idrettens voldgiftsrett), og de vil sannsynligvis anke begge to, sier Norges fotballpresident, Yngve Hallén, til NRK om utestengelsen.

Etter at NRK snakket med Hallén ble det klart at Blatter anker dommen.

Yngve Hallen

FOTBALLPRESIDENT I NORGE: Yngve Hallén sier Norges fotballforbund mener utestengelsen av Blatter og Platini er riktig.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Over én million i bot

Blatter og Platini har hevdet at det har vært snakk om en muntlig kontrakt og betaling for konsulentarbeid, men FIFAs etiske komité setter ikke lit til partenes forklaring. Komiteen, ledet av dommer Hans-Joachim Eckert, kan imidlertid ikke bevise korrupsjon, så en livstidsutestengelse var derfor uaktuelt.

– Jeg er ikke overrasket over at komiteen slår hardt ned på det, men jeg trodde de (Blatter og Platini) kunne bevise bedre det de har hevdet var årsaken, sier Siem.

Platini er i tillegg ilagt en bot på drøyt 700 000 kroner (80 000 sveitserfranc), mens Blatter bøtelegges med snaut 450 000 kr (50 000 franc).

Platini boikottet høring

Blatter var gjennom en høring torsdag forrige uke, mens Platini boikottet og sendte sine advokater i sitt sted fredag. Franskmannen hevdet at han allerede var dømt.

– Det er viktig at en ny president følger opp dette. Og ikke minst alle medlemsorganisasjonene. Det er først når de følger opp, vi ser dette blir tatt på alvor, sier Hallén.

– Den etiske komiteen har et tydelig mandat jobber etter. Alle skal behandles likt, og når komiteen finner brudd på den etiske koden skal det sanksjoneres, men det blir spesielt alvorlig når det gjelder FIFAs president og visepresident. De skal behandles rettferdig, men likt som andre, sier fotballpresident Yngve Hallén til NTB.

Han sitter i den etiske komiteen, men har ikke vært direkte involvert i denne saken.

– Jeg har kun deltatt i plenumsmøtene, sier han.

Ny presidentkandidat

Platini har også hatt et sterkt ønske om å ta over presidentrollen i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA), men etter alt å dømme blir Gianni Infantino nå UEFAs presidentkandidat. Fristen for å få sitt kandidatur godkjent til valget 26. februar er 26. januar.

De to fotballtoppene ble først utestengt fra Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) i 90 dager i høst.

Bråket i internasjonal fotball startet da en rekke FIFA-topper ble arrestert i mai, mistenkt for korrupsjon.

På dette Twitter-inlegget kan du lese hele uttalelsen fra FIFA:

Laster Twitter-innhold

Fotballnyheter