Hopp til innhold
Mangel på fastleger
Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Fastlegeordningen

Oppsummert

Kommuner over hele landet sliter med å få tak i leger. 207.000 nordmenn er uten fastlege. Legeforeningen mener at fastlegene de siste årene har fått for mange nye oppgaver uten å ha fått ekstra ressurser.

  • Helsedirektoratet lyser ut 560 millioner i tilskudd for å få flere fastleger

    – I 2023 fikk vi over 500 nye fastleger. Selv om det også sluttet 300 fastleger i perioden, ble det en økning på over 200 fastleger totalt. Det er flott å se at rekrutteringen har gått betydelig opp, og i vi ser nå at antallet som er uten fastlege endelig har begynt å falle, sier divisjonsdirektør Helen Brandstorp, i en pressemelding

    Direktoratet mener samtidig at man ennå ikke er i mål.

    – Vi er ikke i mål og trenger at flere velger spesialiteten allmennmedisin og blir fastlege. Derfor er det så viktig at allmennlegetjenesten er en attraktiv og trygg karrierevei, og tilskuddet er et svært viktig bidrag. Fastlegeordningen blir gjerne omtalt som grunnmuren i helsetjenesten, sier Brandstorp.

    Fastlege
    Foto: NTB
  • 52.000 flere har fått fastlege

    – Regjeringens grep for å redde fastlegeordningen gir resultater. Fastlegekrisen er på hell, sier avtroppende helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) til NTB. Hun viser til nye tall fra Helsedirektoratet.

    I fjor ble det rekruttert 237 nye fastleger. I perioden desember til april har antallet økt med 111.

    181.000 innbyggere er nå uten fastlege, i fjor sommer var tallet 228.000. Dette skjer til tross for at Norge har tatt imot over 75.000 flyktninger fra Ukraina, hvorav de fleste også har krav på fastlege.

    (NTB)

  • 20 millionar meir i tilskotsordninga for kommunale legevakter

    I 2024 blir det lyst ut 70 millionar kroner i legevakttilskot for distriktskommunar, 20 millionar kroner meir enn i 2023.

    – Tilskotet er viktig for å sikre innbyggarar eit godt akutt-tilbod, og skal bidra til betre rekruttering og redusere vaktbelastninga i legevaktordninga i distriktskommunar, seier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

    I 2021 viste ei kartlegging at vaktbelastninga på fastlegane var størst i dei minste kommunane. Det er ofte kommunar som allereie slit med å rekruttere legar.

  • Ny avtale mellom KS og Legeforeningen om fastlegeordningen

    KS og Legeforeningen ble mandag kveld enig om en ny rammeavtale for fastlegene.

    Avtalen inneholder blant annet en ny hjemfalls-modell når ingen leger ønsker å kjøpe en fastlegepraksis. Det skal også opprettes en ny og uavhengig nemnd, som skal fastsette kjøpesum når fratredende og påtroppende lege ikke blir enige om pris.

    – KS er fornøyd med enighet om fastlegeavtalen med Legeforeningen. Vi har med dette fått avtale om overdragelse av fastlegeavtaler ved rekrutteringsutfordringer, noe vi har jobbet for i flere år, sier direktør Tor Arne Gangsø i KS i en pressemelding.

    Partene er enige om en grense for hvor mange ganger, og over hvor lang tid, kommunen skal være pliktig til å lyse ut fastlegeavtalen og sørge for vikar, før det må konstateres at praksisen ikke har noen markedsverdi.

    Ett år etter oppsigelsen av fastlegeavtalen, må kommunen kunne overta den uten vederlag.

    – Dagens løsning er et skritt på veien til en mer bærekraftig fastlegeordning, men det trengs flere tiltak, sier Gangsø.

    (NTB)

  • Strid om fastlegeavtale

    Det er uro rundt fastlegeordningen i Nord- og Sør-Odal, melder Glåmdalen.

    To fastleger i Nord-Odal vurderer å slutte fordi de er misfornøyde med forslaget til fastlegeavtale som kommuneadministrasjonen har lagt fram.

    I fjor var det fakkeltog for å beholde de to fastlegene.

    Forrige uke ble det kjent at to fastleger i nabokommunen Sør-Odal har sagt opp sine stillinger.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no