Hopp til innhold
Hungarian Prime Minister Viktor Orban
Foto: Bernadett Szabo

Ungarn

Oppsummert

Statsminister Viktor Orban har sittet ved makten i Ungarn siden 2010. Han har blant annet reformert valgsystemet og endret Ungarn til det han selv kaller et illiberalt kristendemokrati. Det har gjort Orbán svært kontroversiell.

  • Ungarn etterforsker opposisjonspolitiker Peter Magyar

    Ungarske myndigheter etterforsker opposisjonspolitiker, Peter Magyar, etter mistanke om at hans valgkampanje er finansiert av utenlandske aktører.

    Magyar har tidligere kritisert landets statsminister Viktor Orban og hans regjering for blant annet korrupsjon og propaganda.

    Etterforskningen skjer etter landets omstridte lov om «beskyttelse av nasjonal suverenitet».

    Loven har møtt kraftig kritikk, blant annet fra menneskerettighetsaktivister, USA og EU.

  • Massedemonstrasjon i Ungarn mot Orban

    Titusener av mennesker demonstrerte i Ungarns hovedstad lørdag for å vise sin misnøye med statsminister Viktor Orban og hans regjering.

    Demonstrantene fylte gatene i sentrum av Budapest og marsjerte mot parlamentsbygningen mens de ropte slagord som «Vi er ikke redde» og «Orban, gå av!».

    Massedemonstrasjonen ble ledet av advokaten og opposisjonspolitikeren Peter Magyar (43), som er en av Orbans sterkeste kritikere. Han anklager den politiske ledelsen i landet for å være gjennomkorrupt.

    (NTB)

    Massedemonstrasjon i Ungarn mot Orban
    Foto: Justin Spike / AP
  • Brasil: Kaller Ungarns ambassadør inn på teppet

    Brasils utenriksminister kaller inn Ungarns ambassadør på teppet, melder AFP. Bakgrunnen er at Brasils tidligere president Jair Bolsonaro oppholdt seg på ambassaden i to dager i februar. Bare dager etter at hans pass ble konfiskert.

  • Ungarns Orban gratulerer Putin med valget

    Mens EU-landenes ledere sitter samlet for å diskutere hvordan Ukraina kan støttes i kampen mot Russland, har en av dem sendt en gratulasjon til Putin.

    – Etter det offisielle valgresultatet har statsminister Viktor Orban gratulert Vladimir Putin med hans gjenvalg, skriver den ungarske regjeringens talsmann Zoltán Kovács i sosiale medier.

    – Statsminister Orban understreket Ungarns engasjement for fred, skriver Kovács videre.

    Det går også fram av meldingen at Ungarn står klar til å samarbeide tettere på områder som «ikke er begrenset av folkeretten».

    (NTB)

  • Orban møter Trump i Florida

    Ungarns statsminister Viktor Orban møter USAs ekspresident Donald Trump i Florida fredag. Orban har flere ganger sagt at han håper Trump vinner valget i høst.

    Ifølge den ungarske statsministeren vil de bilaterale relasjonene og sikkerheten i Europa bli mye bedre med Trump ved makten. Det er stikk i strid med det andre europeiske leder mener, skriver NTB.

    – Det er ikke gambling i det hele tatt. Den eneste fornuftige tilnærmingen for Ungarn er å satse på at Donald Trump kommer tilbake, sa Orban tidligere denne uken i en tale.

    Selv om det ikke konkret er kjent hva Trump og Orban skal snakke om, er det opplyst at møtet finner sted i ekspresidentens luksuriøse bolig Mar-a-Lago i Florida.

    Viktor Orban og Donald Trump
    Foto: AFP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no