En dragartist holder opp et regnbueflagg utenfor det ungarske parlamentet
Foto: Bela Szandelszky / AP

Ungarn

Oppsummert

Ungarn kritiseres etter å ha innført en lov som forbyr fremstilling av homofile og transpersoner i innhold rettet mot barn. Før har flere tusen ungarere demonstrert mot Viktor Orban og anklaget ham for ikke å ha respekt for demokratiske rettigheter.

 • Høgt smittetrykk i Ungarn

  Ungarn rapporterte om 10.265 nye smittetilfelle det siste døgn. Det er det høgaste talet sidan slutten av mars, skriv regjeringa på si offisielle nettside for korona. The Guardian skriv at dette talet nærmar seg rekorden på 11.265 smittetilfelle. Ungarn har knapt nokre restriksjonar og vaksinasjonsraten i landet er under gjennomsnittet i EU.

 • Setter ned foten for ungarsk lov

  Ungarns såkalte «Stopp Soros»-lov, som gjør det til en forbrytelse å bistå asylsøkere, er uforenlig med EUs lovverk, fastslår EU-domstolen.

  Domstolen har konkludert med at Ungarn brøt EUs lover da de endret sitt eget lovverk slik at det ble lovstridig å bistå personer som søker asyl i Ungarn.

  I Ungarn blir lovene kalt Stop Soros, en henvisning til den ungarskfødte, amerikanske mangemilliardæren George Soros som blant annet finansierer hjelp til flyktninger. Mange mener den nye loven er skreddersydd for nettopp å hindre Soros' arbeid.

  (NTB)

 • Ungarn: Utfordrer Orban

  Den konservative økonomen Peter Marki-Zay blir opposisjonens statsministerkandidat, og skal utfordre Viktor Orbán i valget i Ungarn neste år.

  Det ble klart søndag kveld etter at motkandidaten, Klara Dobrev, erkjente nederlag i opposisjonens nominasjonsvalg.

  Neste år er det valg på ny nasjonalforsamling i Ungarn. I et forsøk på å fjerne statsminister Viktor Orbán og hans nasjonalistiske Fidez-parti fra makten, har seks av landets opposisjonspartier blitt enige om å stille med én felles statsministerkandidat. De håper det vil gi dem en større sjanse til å få regjeringsskifte.

  Opposisjonspartiene har også blitt enige om at de ikke skal stille mot hverandre i de ulike valgkretsene.

  Peter Marki-Zay, opposisjonsleder i Ungarn.
  Foto: BERNADETT SZABO / Reuters
 • Ungarn signerer skattereform

  Ungarn signerer ei global skattereform som skal sikra at multinasjonale selskap betaler ein selskapsskatt på minst 15 prosent uansett kor dei etabklerer seg.

  Ungarn er det siste landet i EU som signerer avtalen.

Her stoppes supportere med regnbueeffekter i Ungarn: – Blodet mitt koker

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no