Hopp til innhold
Hungarian Prime Minister Viktor Orban
Foto: Bernadett Szabo

Ungarn

Oppsummert

Statsminister Viktor Orban har sittet ved makten i Ungarn siden 2010. Han har blant annet reformert valgsystemet og endret Ungarn til det han selv kaller et illiberalt kristendemokrati. Det har gjort Orbán svært kontroversiell.

 • EU-kommisjonen vil fortsatt holde tilbake penger fra Ungarn

  EU-kommisjonen mener Ungarn har ikke gjort nok fremskritt til at landet skal få utbetalt EU-midler.

  Pengene det er snakk om, kommer fra EUs gjenopprettingsfond.

  – Ingen midler blir frigjort før de essensielle milepælene er nådd, sier EUs økonomikommissær, Valdis Dombrovskis, på en pressekonferanse i Brussel onsdag.

  EU-kommisjonen ønsker å opprettholde presset mot Ungarn for å få landet til å gjennomføre reformer. Kommisjonen kritiserer Ungarn for å ikke leve opp til rettsstatens prinsipper.

  Dessuten har EU også i lengre tid kritisert det unionens ledelse mener er omfattende korrupsjon i landet. (NTB)

 • Rapport: Demokratiet er på tilbakegang i verden

  Halvparten av verdens demokratier er i ferd med å forfalle, ifølge en ny rapport. Forfatterne er spesielt bekymret for situasjonen i USA.

  I løpet av 2021 forsvant to av verdens demokratier, Myanmar og Tunisia. Samme år kom USA på listen over demokratier i forfall, en liste som i år også består av Ungarn, Polen, Brasil, India, Mauritius og El Salvador.

  – Vi ser usedvanlig sterk motvind for demokratiet nå, forsterket av de politiske virkningene av den økonomiske krisen, som startet med pandemien og de økonomiske konsekvensene av krigen i Ukraina, sier generalsekretær Kevin Casas-Zamora i Idea, organisasjonen som har laget rapporten.

 • Ungarn gir milliardbidrag til Ukraina

  Ungarn, som har gått mot en bistandspakke fra EU til Ukraina, velger heller å gi milliardhjelp direkte til det krigsherjede landet.

  Regjeringen i Ungarn sier torsdag at landet vil gi 187 millioner euro – rundt 1,85 milliarder kroner – til Ukraina. Bistandsløftet kommer etter at den ungarske regjeringen har motarbeidet et forslag om en større hjelpepakke på 18 milliarder euro fra EU for neste år.

  – Vi vil gi Ukraina 187 millioner euro – som ville vært Ungarns andel – bilateralt i stedet for gjennom en nytt felles EU-lån, skriver en talsperson for statsminister Viktor Orban på Twitter.

  Orban har i sine tolv år ved makten flere ganger lagt ned veto eller truet med veto mot en rekke felles EU-tiltak. Uviljen til å være med på en felles lånefinansiert hjelpepakke har ført til nye anklager om at landet undergraver samholdet i EU.

  (NTB)

 • Ungarns utenriksminister deltok på russisk atom-varemesse

  Ungarns utenriksminister var blant gjestene da det ble avholdt en varemesse for atomteknologi i den russiske byen Sotsji.

  Utenriksminister Peter Szijjarto deltok i forbindelse med byggingen av to nye reaktorer ved atomkraftverket Paks i Ungarn, som er bygget av russiske Rosatom.

  – Jeg håper inderlig at ikke et eneste europeisk land vil hindre denne investeringen, sier Szijjarto i en uttalelse via sitt departement.

  Energisikkerhet er i disse dager et spørsmål om nasjonal sikkerhet i tillegg til suverenitet, la han til.

  Ungarn har et tett forhold til Russland til tross for at de støtter EUs sanksjoner. De har imidlertid gjort et unntak når det gjelder embargo av russisk olje.

  (NTB/DBA)

 • Ungarns nasjonale sikkerhetsråd samles

  Ungarns nasjonale sikkerhetsråd er blitt samlet av statsminister Viktor Orban etter hendelsene i nabolandet Polen tirsdag kveld.

  – Som svar på stansen i oljetransporten gjennom Druzjba-rørledningen og raketter som traff polsk territorium, har statsminister Viktor Orban innkalt Ungarns sikkerhetsråd til møte klokka 20, skriver Orbans talsperson Zoltan Kovacs på Twitter.

  To personer ble drept da russiske raketter tirsdag landet i Nato-landet Polen, rett ved Ukrainas grense, ifølge en amerikansk etterretningskilde. I tillegg har Ukraina stanset transport av olje gjennom rørsystemet Druzjba, som flyter gjennom Ukraina og står for store deler av Ungarns oljeimport.

  Bakgrunnen skal være strømbruddene som rammer Ukraina etter russiske rakettangrep. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no