Hopp til innhold
Urix forklarer

Nå er maktbalansen i Europa endret

De Grønne, De Liberale og ytre høyre er harde motstandere i de fleste saker. I fra hver sin kant endret de i natt EU.

Werner Kogler

GRØNNERE EUROPA: De grønne partiene har stormet frem i flere Europeiske land, her fra et valgmøte i Østerrike.

Foto: Joe Klamar / AFP

Velgerne som gikk til urnene ga EU tillit. De ga også unionen en demokratisk vitamininnsprøytning. Viktigst er likevel at de ga Europa en ny maktbalanse.

Sentrum-høyre og sentrum-venstre – altså de tradisjonelle høyrepartiene og arbeiderpartiene kan ikke lenger alene fordele makt og posisjoner seg i mellom.

Dette er beskjeden innbyggere ga til Brussel sent i går kveld og i natt:

1. Innbyggernes tillit er ikke uten forbehold.

2. EUs innbyggere forventer mer innen jobb, økonomisk vekst, trygghet og miljø.

3. Ytre høyre har etablert seg om et alternativ for de som ønsker et annet EU eller ikke noe EU i det hele tatt.

Forrykker maktbalansen

Ironien er at fremgangen til ytre høyre forrykker maktbalansen i EU-parlamentet, men gir dem ikke mer makt. I stedet styrker skiftet De Liberale og De Grønne.

De Liberale og De Grønne går frem på egenhånd. De Grønne ble nest størst i Tyskland og gjorde sterke valg i Nederland, Frankrike og Irland. I Spania og Frankrike får De Liberale et løft som bidrar til en vesentlig sterkere gruppe i EU-parlamentet.

Indirekte får de også mye innflytelse på grunn av at ytre høyre tar velgere både fra andre høyrepartier og fra de som tradisjonelt ville stemt på et arbeiderparti.

Bitter andreplass i Frankrike

Det beste eksempelet er i president Emmanuel Macrons eget hjemland. Der klarte Marine Le Pen å gjenta suksessen fra 2014. Partiet hennes – som nå har blitt skiftet navn fra Nasjonal Front til Nasjonal Samling – ble størst i Frankrike også denne gang. Igjen et bevis på at oppslutning om ytre høyre ikke er en forbigående protest.

Forskjellen denne gang er at hun gjør det etter at Emmanuel Macron i 2016 stiftet et nytt liberalt parti. Deretter knuste Macron Le Pen i den avgjørende valgomgangen i presidentvalget i 2017 med et sterkt pro-EU budskap.

Våren 2017 fremstod Macron som EUs lys og redningsmann.

Emmanuel Macron

NYTT PARTI: Frankrikes president Emmanuel Macron har bygget et nytt parti.

Foto: Kamil Zihnioglu / AP

Det hjelper lite at Marine Le Pens seier i EU-valget var svært knepen og at pro-EU-partiene samlet sett er størst i Frankrike.

President Macron bygget sitt liberale parti En Marche omkring en ambisjon om å skape et mer moderne og sterkere Frankrike i et sterkere Europa.

Å komme på andreplass bak et EU-kritisk parti svekker Macrons posisjon i EU.

Den nye maktbalansen

Macron og hans parti bidrar sterkt til å endre EU til tross for nederlaget for Le Pen i EU-valgtet. Presidentens parti fantes ikke ved forrige EU-valg. Nå har de og deres allierte i Frankrike kraftig redusert de franske høyrekonservative og bidratt til nær å eliminere sosialdemokratene.

En lignende trend så vi i Tyskland hvor de to regjeringspartnerne det konservative CDU og sosialdemokratene, SPD begge ble hardt straffet.

En Marche vil gå inn i gruppen av liberale partier og denne gruppen kan nå bli tredje størst i EU-parlamentet. Dette gir en ny maktbalanse.

Sammen med grønne partier, sosialdemokratene og de konservative kan de nå bidra til en større pro-EU allianse.

Det vil gi utslag når makt og posisjoner skal fordeles. Det kan bety at gruppen av konservative partier, selv om de fremdeles er størst, ikke kan ta for gitt at en av deres blir den neste presidenten for den mektige EU-kommisjonen. Kommisjonen setter EUs politikk ut i praksiss.

En ny allianse med De Grønne og De Liberale vil også flytte miljø-, klima- og sosialspørsmål høyere opp på EUs agenda. Det kan også bety at en moderne økonomi mer fokusert innovasjon og ny industri får høyere prioritet. Det kan bli mindre penger til landbruk og regionalutvikling.

Oppmuntrende oppslutning

Den høye valgoppslutningen er i seg selv en oppmuntring for EU. Rundt 50 prosent er lavt sammenlignet med nasjonale valg i Europa, men er det høyeste ved EU-valg på 20 år.

EU vil måtte levere jobber, sosial trygget, fremtidshåp og sikkerhet i en videre forstand.

Dersom de ikke lykkes, står ytre høyre klar. De vant ikke i hele EU, men de ble størst både i Italia og Frankrike.

Le Pen i Frankrike og Salvini i Italia har vist at ytre høyre ikke lenger kun er partier som samler proteststemmer.

SISTE NYTT

Siste nytt