Hopp til innhold
Elefanter i Botswana
Foto: Charmaine Noronha / AP

Botswana

Oppsummert

Botswana er en republikk i det sørlige Afrika. Botswana er kjent som et av de mest stabile landene i regionen, og har en relativt homogen befolkning på 2.200.000 innbyggere. Botswanas økonomi er i stor grad basert på utvinning av diamanter.

 • 138 neshorn felt av krypskyttere

  I Botswana har krypskyttere skutt minst 138 utrydningstruede neshorn de siste fem årene. Det er en voldsom økning. I årene 2012 til 2017 ble det bare registrert to slike tilfeller av faunakrim, skriver NPR.

  Økningen kan skyldes økt etterspørsel etter neshorn i østasiatiske markeder der slike horn sies å ha medisinsk virkning.

  Botswanas turistminister Philda Kereng sa i landets parlament mandag at internasjonale kriminelle syndikater med base i nabolandene står bak.

  Ifølge Botswana har landet bare litt over 300 neshorn igjen.

 • Nashornbestanden i Botswana kraftig redusert

  Bestanden av nashorn i Botswana er redusert med ein tredel på fem år. Grunnen er ulovleg jakt, ifølge turistminister Philda Kereng. Ministeren set tala i samanheng med krypskyttarar og auka etterspurnad etter nashorn-horn på den internasjonale marknaden. I nabolandet Sør-Afrika har det vore ein jamn nedgang i krypskyting på nashorn etter auka patruljering i nasjonalparkane.

 • Mer enn 150 gribber døde av forgiftning sør i Afrika

  Over 150 utrydningstruede gribber døde av forgiftning ved to ulike hendelser i Botswana og Sør-Afrika, opplyser naturvernere fredag.

  Mer enn 50 hvitryggribber ble funnet døde i Chobe nord i Botswana fredag, mens rundt 100 andre døde gribber ble oppdaget i Kruger nasjonalpark i Sør-Afrika dagen før, ifølge Vulpro, en organisasjon som jobber for vern av gribber.

  I begge tilfellene døde gribbene etter å ha spist av døde bøfler som det angivelig var plantet gift i, sier Kerri Wolter i Vulpro. (NTB/AFP)

 • Botswana når FN-mål i kampen mot hiv

  Botswana har nådd tre viktige FN-mål i kampen mot hiv, ifølge en fersk studie.

  FN-målene går ut på at 95 prosent av hivpositive personer skal kjenne til diagnosen sin, at 95 prosent får tilbud om medisiner og at 95 prosent responderer godt på behandling. Den nye studien viser at Botswanas tall nå er 95-98-98.

  – Botswana er godt posisjonert til å avslutte hivepidemien i landet innen 2030. Dette er virkelig fantastiske resultater, sier leder Sharon Lewin i International aids Society.

  Omtrent én av fem personer i Botswana lever med hiv, og landet har en av de høyeste forekomstene av aids i verden, ifølge UNAIDS. Av andre land med stor andel hiv-smittede er det kun kongeriket Eswatini, tidligere Swaziland, som tidligere har nådd de tre FN-målene.

  (NTB)

 • Fant enorm diamant i Botswana

  Det botswanske diamantselskapet Debswana sier de har gravd frem en diamant på 1098 karat. Selskapet sier det er verdens tredje største diamant. Presidenten i Botswana, Mokgweetsi Masisi, fikk selv se diamanten i hovedstaden Gaborone på onsdag.

  – Denne sjeldne og ekstraordinære steinen betyr så mye her i Botswana. Det bringer håp til en nasjon som strever, sier direktøren for Debswana, Lynette Armstrong.

  Diamanten er litt over 7 centimeter lang, 5 centimeter bred og 2,7 centimeter tykk. Den største diamanten som har blitt funnet er Cullinan-diamanten på 3106 karat. Den ble funnet i 1905 i nabolandet Sør-Afrika.

  Verdens tredje største diamant
  Foto: Monirul Bhuiyan / AFP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no