Hopp til innhold
Baneheia gjenopptakelse Jan Helge Andersen
Foto: Cornelius Poppe / POOL / NTB

Drapene i Baneheia

Oppsummert

16. april startet rettssaken i gjenopptakelsessaken mot Jan Helge Andersen. Han står tiltalt for drapet på Lena Sløgedal Paulsen, og erklærer seg ikke skyldig.

Viggo Kristiansen ble frikjent etter å ha sonet 21 år for drapene i Kristiansand i 2000.

  • Pågripelsene: – Et vanvittig sjokk

    Sommeren 2000 skjønner fetter til Viggo Kristiansen at Kristiansen og Jan Helge Andersen har vært inne til mange avhør i Baneheia-saken. Ved en anledning har han Andersen på tomannshånd.

    – Og da spør jeg Jan Helge, er det Viggo som har drept disse jentene? Og så sier Jan Helge: Tror du virkelig Viggo kunne gjort noe sånt mot to små jenter? Nei, sier jeg. Ikke jeg heller, sier Jan Helge. Og da er det svar godt nok for meg.

    – Og så blir de to pågrepet 13. september 2000. Hvordan reagerte dere på det? spør aktor.

    Vitnet blir stille lenge.

    – Det er andre her som har opplevd det verste i denne saken. For meg var det en livsomveltende opplevelse. Fordi det var et vanvittig sjokk.

    Han forteller at det blir presentert som at det er et 100 prosent sikkert DNA-bevis mot Kristiansen. Senere forstår han at alt ikke kommer frem, og han blir raskt overbevist om at Kristiansen er uskyldig.

    Etter noen spørsmål fra partene tar retten 45 minutters lunsjpause til klokken 12.35.

  • Dro til Baneheia med Andersen og Kristiansen etter drapene

    Vitnet forteller videre om søndag 21. mai 2000 da det blir kjent at to jenter er funnet drept.

    – Det aller mest forferdelige som kunne skje, har skjedd. Da bestemmer jeg meg for å gå opp i Baneheia, sier vitnet.

    Han forteller at han treffer på Andersen og Kristiansen og går innover i Baneheia sammen emd dem frem til de kommer til politisperringene.

    Han blir spurt om hvordan Andersen var.

    – Jeg ser ham inn i øynene. Han ser prega ut, men det er ikke noe noe som jeg reagerer på der og da. Gitt nyhetene og omstendighetene, sier vitnet.

  • Vitner om vennskap med Andersen og Kristiansen

    Neste vitne er en mann som er oppvokst på Eg i Kristiansand. Han kjenner godt til Jan Helge Andersen.

    Han er også fetteren til Viggo Kristiansen og hadde mye kontakt med Kristiansen i oppveksten. Han sier at de var venner, men forteller at vennskapsforholdet til Kristiansen også var turbulent.

    – Om ikke utfordrende, så var det iallfall prega av noen episoder, ja. Viggo hadde jo, den gang da, temperament. Det var episoder spesielt hvis vi spilte fotball med andre på samme alder. Hvis han for eksempel tapte, så kunne det gå ei kule varmt hos Viggo, sier han.

    – Jeg følte at han var god på bunn, sier han.

    Vitnet forteller at han ikke vil betegne Jan Helge Andersen som en tildigere kamerat, men at Andersen ofte var med da han var med Kristiansen og andre venner. Han beskriver Andersen som tilbaketrukken og ikke like glad i å prate.

  • Fikk besøk av Viggo Kristiansen dagen før pågripelsen

    Vitnet møtte også Viggo Kristiansen etter drapene. Hun hadde besøk av Kristiansen dagen før pågripelsen.

    «I morgen kommer svaret, og det skal bli så deilig. Å bli ferdig», skal Kristiansen ha sagt til kvinnen etter at han var hos politiet for avgi DNA-prøve.

    Han skal ha sagt at han da ville gå til avisen sammen med Jan Helge for å forklare hvordan de var blitt behandlet av politiet. Viggo skal ha sagt at han hadde fem vitner som kunne bekrefte at han ikke kunne ha gjort dette.

    – Hva tenkte du når pågripelsene skjedde?

    – Jeg tenkte det kunne ikke stemme. Jeg har i grunnen tenkt det hele veien.

    Kvinnen forteller at det er mange som ikke har likt Viggo Kristiansen i nabolaget.

    – Jeg tenker han var mye misforstått og fikk mye skylda for ting som ikke nødvendigvis var han.

    – Du føler at Viggo er blitt misforstått?

    – Ja. Og så vet vi jo det at han har forklart at han har funnet på mye. Alt fra rampestreker til verre ting, sier kvinnen.

  • Sanekket med Andersen før og etter drapene

    Neste vitne som er med via video er en kvinne som bodde i samme ormådet som Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen på Eg. Hun forteller at hun kjente til de to.

    Vitnet traff på Jan Helge Andersen dagen før drapene, ved et toalett som ligger på motsatt side av badebrygga ved 3. Stampe i Baneheia.

    – Han ventet på noen, sier vitnet, som anslår at hun traff Andersen ved 21.30 tiden.

    – Var det et møte du tenkte mer på etter det som skjedde den 19. mai?

    – Jeg gjorde for så vidt ikke det, for når de var på rundsparing, tror jeg aldri jeg nevnte det møtet engang, sier vitnet.

    Det tok nesten fire måneder før Andersen og Kristiansen ble pågrepet.

    Vitnet gikk to runder rundt 3. Stampe denne kvelden, og på andre runden traff hun Andersen på nytt. Han sa da at han ventet på noen idet han kom ut av toalettet.

    Vitnet traff også Andersen etter drapene.

    – Hun tror det var i juni en gang. Jan Helge sa da at dersom politiet ikke fant gjerningsmannen, ville de sikkert dikte opp DNA bare for å få tatt noe for forholdet, leser aktor opp fra avhør av kvinnen.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no