Hopp til innhold

Statsadvokat mener retten tok feil i Baneheia-saken

Statsadvokat Andreas Schei mener at både daværende Kristiansand byrett og Agder lagmannsrett tok feil da det tidlig på 2000-tallet ble lagt til grunn to gjerningsmenn i Baneheia-saken.

Jan Helge Andersen + forsvarerne

Jan Helge Andersen følger oppmerksomt med på aktoratets innledningsforedrag sammen med sine forsvarere.

Foto: Hege Vatnaland / NRK

– Rettens oppfatning den gangen om to gjerningsmenn kommer ikke uttrykk i noen rapporter i saken, slo Schei fast i sitt innledningsforedrag i Sør-Rogaland tingrett i formiddag.

Men byretten og lagmannsretten må rimeligvis ha forstått de sakkyndiges uttalelser i retten slik, la han til.

Følg saken live her:

I den opprinnelige etterforskningen fra tidlig på 2000-tallet ble det sendt tre sporprøver fra Stine Sofie Sørstrønen og en prøve fra Lena Sløgedal Paulsen til et rettsmedisinsk institutt i Santiago de Compostela i Spania.

Ifølge statsadvokaten endte instituttet opp med å analysere bare en DNA-markør, og da med en svært begrenset mengde biologisk materiale.

Usikker antall

Der ble det utslag som retten den gangen tolket som bidrag fra to menn. Men disse utslagene kunne like gjerne passe overens med store deler av den mannlige befolkningen, og ikke bare Jan Helge Andersen eller Viggo Kristiansen, slo statsadvokaten fast.

Aktorene Johan Øverberg og Andreas Schei

Aktoratet, statsadvokatene Johan Øverberg og Andreas Schei, holder sine innledningsforedrag utover tirsdagen.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Andreas Schei fortsatte med å gå gjennom de nye DNA-analysene i saken, foretatt i Oslo i 2021 og i Basel i Sveits i 2022.

– I prøver tatt på Lena og klærne hennes ble det begge steder rapportert flere funn samsvarende med Jan Helge Andersen sin Y-profil.

Han slo fast at det heller ikke i de nye prøvene kan konkluderes med to gjerningsmenn, men man kan heller ikke slå fast at det bare var en gjerningsmann. På dette punktet er bevisbildet uklart.

– Ikke skyldig

Jan Helge Andersen erklærte seg ikke skyldig i drap da straffesaken mot ham startet i Sandnes tidligere på morgenen.

– Ikke skyld, svarte Jan Helge Andersen etter at tiltalen mot ham ble lest opp.

Andersen står tiltalt for å ha drept Lena Sløgedal Paulsen (10) i Baneheia i Kristiansand 19. mai 2000.

KRISTIANSAND

Stine Sofie Sørstrønen, til venstre, og Lena Sløgedal Paulsen.

Foto: PRIVAT / NTB

Jan Helge Andersen tok plass ved siden av sine forsvarere, og følger innledningsforedraget til aktoratet mens han ser ned på en pc-skjerm. På den motsatte siden av rettslokalet sitter foreldrene til de to drepte jentene.

– Denne saken handler om noe som ikke skulle skje, for det gir ingen mening, sa statsadvokat Johan Øverberg i starten av sitt innledningsforedrag.

To jenter hadde badet, og de var på vei hjem. De ville i dag ha vært kvinner på snart 32 og 34 år. Dette er en ugjerning som krever oppklaring og svar, den krever reaksjon og straff.

Det vi står igjen med som uoppklart i dag er drapet på Lena, fortsatte Øverberg.

Ulike forklaringer

Øverberg går gjennom det som har skjedd i saken siden jentene ble drept, med domfellelse for både Andersen og Viggo Kristiansen, og gjenopptakelse av saken til Kristiansen i ettertid.

Aktor Johan Øverberg minner i grove trekk retten på hva Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen forklarte om timene før drapene.

De er begge enige om at de møttes i nærheten av Svarttjønn i 18-tiden. Kristiansen har forklart at han skulle få en reservenøkkel til uteboden sin av Andersen. Kristiansen sykler opp mot Baneheia for å finne Andersen. De møtes, setter seg ved en lekeplass, og blir observert av flere vitner.

Om hva som skjedde etter dette møtet, er forklaringene deres forskjellige.

Kristiansen har hele tiden fastholdt at han, etter å ha fått reservenøkkelen, syklet hjem, hvor han var frem til Andersen kom på besøk senere samme kveld.

Andersen har derimot forklart at Kristiansen parkerte sykkelen sin inntil en bom, og at de to gikk sammen inn i Baneheia, hvor de påtraff Lena Sløgedal Paulsen og Stine Sofie Sørstrønen.

Les også De får en krevende jobb

Advokatene Celine Krogh Fornes og Svein Holden

– Jan Helge Andersen har hele tiden, også i dag, fastholdt at Viggo Kristiansen var med på drapene, og at Kristiansen var den aktive parten. Men Viggo Kristiansen har på sin side alltid nektet for å ha vært med på drapene, ifølge aktor Johan Øverberg.

En følge av frifinnelsen

Viggo Kristiansen er innkalt og møter som vitne senere i rettssaken. Han er i ettertid frikjent i saken.

Jan Helge Andersen er tidligere dømt til 19 års fengsel for drapet på den yngste jenta som ble funnet drept, Stine Sofie Sørstrønen (8).

Bildet er tatt av NRK i forbindelse med at Jan Helge Andersen var i avhør i Oslo sommeren 2022.

Jan Helge Andersen på vei til politiavhør sommeren 2022.

Foto: Torstein Bøe / NRK

Den nye saken er en direkte følge av at Viggo Kristiansen ble frikjent for drapet på Lena Sløgedal Paulsen i desember 2022. Nå mener påtalemyndigheten at Jan Helge Andersen har drept begge jentene.

Nye tekniske analyser har påvist DNA fra Andersen både på Lena og Stine Sofie. I de nye analysene finnes det derimot ikke DNA-treff fra Viggo Kristiansen på noen av dem.

Les også Spørsmål og svar i den nye Baneheia-rettssaken

Dobbeltdrapene i baneheia

Dersom Jan Helge Andersen hadde blitt dømt for begge drapene i den opprinnelige rettssaken, ville han trolig ha fått 21 års fengsel i stedet for 19 år.

Dersom han nå blir dømt for drapet på Lena Sløgedal Paulsen, vil han høyst sannsynlig få en straff som tilsvarer differensen, altså to års ubetinget fengsel.