Hopp til innhold
Ketanji Brown Jackson som smiler.
Foto: J. Scott Applewhite / AP

USAs høyesterett

Oppsummert

Dommerne i høyesterett har avgjørende myndighet når det gjelder å tolke føderale lover, inkludert grunnloven.

  • Ber Høyesterett stoppe kvotering ved West Point

    En gruppe, som er mot kvotering, har bedt Høyesterett i USA om å stanse militærakademiet West Point praksis å vurdere rase og etnisitet ved opptak.

    De ber om at det skjer umiddelbart mens det pågår en sak om praksisen lavere i rettssystemet.

    Gruppen har tidligere nådd fram i Høyesterett med at kvotering basert på hudfarge og etnisk bakgrunn er grunnlovsstridig ved en rekke universiteter, blant annet ved Harvard.

  • Skuffet over høyesterett

    USAs høyesterett har vedtatt at president Joe Biden ikke kan gå videre med planene om å bruke 430 milliarder dollar til å slette studiegjeld i landet.

    I en uttalelse fredag kveld sier Biden at høyesteretts avgjørelse er skuffende og feil.

    – Jeg kommer til å finne andre måter på å gi lindring til amerikanske familier, sier Biden.

  • Høyesterettsdommere krangler i USA

    De to høyesterettsdommerne Clarence Thomas og Ketanji Brown Jackson kritiserer hverandre i skarpe ordelag da et flertall i USAs høyesterett bestemte at kvotering på bakgrunn av hudfarge og etnisk bakgrunn ved inntak til universiteter er ulovlig.

    Clarence Thomas tilhører flertallet. Han har lenge kritisert kvotering selv om han selv kom inn på Yale Law School gjennom ordningen.

    Jacksom angrep flertallet som hun mener har en virkelighetsfjern holdning, som hun sammenlignet med keiserinne Marie Antoinettes replikk om at (folk som sulter fordi de ikke har brød), kunne spise kake i stedet.

    Hun kalte Thomas «fargeblind», skriver CNN. Han svarte med å si at hun «demonsterte».

    Clarence Thomas og Ketanji Brown Jackson, dommere i USAs høyesterett
    Foto: Evelyn Hockstein/Reuters/Scott Applewhite/AFP
  • USAs høyesterett forbyr kvotering ved opptak til universiteter

    USAs høyesterett forbyr bruk av kvotering når det gjelder rase og etnisk bakgrunn ved opptak til universiteter,

    Kjennelsen er et kraftig slag mot en praksis gjennom mange år, siden 1978, som har åpnet for universitetsutdannelse for svarte og andre minoriteter, en praksis som i USA kalles affirmative action.

    – En student må behandles basert på sin bakgrunn som individ, ikke sin rasemessige bakgrunn, sier høyesterettsjustitiarius John Roberts i sin flertallsbegrunnelse om saken som gjaldt kriteriene til to av USAs fremste universiteter.

    (NTB)

  • Høyesterettsdommer forsvarer luksusferier

    Høyesterettsdommer Clarence Thomas forsvarer at han i flere tiår har tatt imot luksusferier som gaver fra en amerikansk milliardær. Thomas sier han mener gavene falt inn under det regelverket tillater, siden giveren er en nær personlig venn.

    I en uttalelse skriver Thomas at han har søkt juridisk råd og at han mener reisene og feriene faller innenfor det som er tillatt.

    Avsløringene i Pro Publica har skapt storm rundt den republikanske dommeren. Flere demokratiske politikere har bedt om at saken etterforskes, og de har også tatt til orde for at etiske retningslinjer blir skjerpet.

    Clarence Thomas
    Foto: OLIVIER DOULIERY / AFP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no