Hopp til innhold

Dette skjedde natt til 15. februar

• Biden varslar våpenreform
• Separatistar styrkt i Catalonia-val
• Braksiger for opposisjonen i Kosovo

Elever blir geleidet ut av politiet etter masseskytingen på skolen i Parkland.

På dagen tre år etter skuleskytinga i Parkland i Florida ber president Joe Biden Kongressen starte arbeidet med ei våpenreform.

Foto: Mike Stocker / AP / NTB

Biden varslar strengare våpenlover

USAs president Joe Biden ber Kongressen starte arbeidet med strengare våpenlover. Han vil ha forbod mot sal av automatvåpen, bakgrunnssjekk før alle våpensal og slutt på strafferettsleg immunitet for våpenprodusentar.

Det skjer på dagen tre år etter skuleskytinga i ein vidaregåande skule i Parkland i Florida.

Separatistar styrkt i Catalonia-val

Det ligg an til at partia som vil lausrive Catalonia frå Spania, vinn fleirtalet av plassane i regionalforsamlinga etter valet på søndag.

Separatistpartia ligg an til å få mellom 73 og 80 sete i regionalforsamlinga i Barcelona, ifølgje ein prognose frå kringkastaren RTVE. 68 sete utgjer absolutt fleirtal i forsamlinga på 135.

Laura Borras i "Junts per Catalunya" (Sammen for Catalonia) på et valgmøte i Barcelona 14. februar. På skjermen bak er det bilde av tidligere president i Catalonia regionforsamling, Carles Puigdemont. Til venstre står Jordi Sanchez.

Laura Borras i «Junts per Catalunya» (Saman for Catalonia) på et valmøte i Barcelona 14. februar. På skjermen bak er det bilde av tidlegare president i Catalonia regionforsamling, Carles Puigdemont. Til venstre står Jordi Sanchez.

Foto: LLUIS GENE / AFP / NTB

Braksiger for opposisjonen i Kosovo

I Kosovos andre val på halvtanna år styrer det venstreorienterte og nasjonalistiske opposisjonspartiet Vetevendosje mot braksiger.

Når om lag 80 prosent av stemmene var talte opp, hadde Vetevendosje (Sjølvråderett) fått rundt 48 prosent. Partiet ser dermed ut til å nesten ha dobla oppslutninga si frå valet i 2019.

Tilhengjarar av sjølvrådepartiet i Kosovo feira valsigeren i Pristona i natt

Tilhengjarane til Sjølvråderettspartiet feira valsigeren i Pristina i Kosovo i natt.

Foto: FLORION GOGA / Reuters / NTB

Biden leiar digitalt G7-møte

USAs president Joe Biden skal fredag vere vert for det første G7-toppmøte sitt, opplyser Det kvite huset. I møtet skal leiarane for Frankrike, Italia, Storbritannia, Tyskland, Japan, Canada og USA snakke om pandemien, verdsøkonomien og Kina, skriv Reuters.

Det førre toppmøtet skulle ha vore i Washington D.C. i august i fjor, men blei utsett på grunn av koronakrisa.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no