Hopp til innhold
Politibil og politisperring i Baltimore etter masseskyting 2. juli 2023
Foto: Reuters

Skyting i USA

Oppsummert

I USA defineres masseskyting som en hendelse der fire mennesker eller flere blir skutt. I første halvår 2023 er over 21.000 mennesker skutt og drept i USA, over 12.000 som følge av selvmord, ifølge Gun Violence Archive.

 • Skytter i Florida hadde rasistiske manifest

  En 21 år gammel hvit amerikaner er identifisert som drapsmannen som lørdag tok livet av tre svarte amerikanere i en butikk i byen Jacksonville i Florida.

  Gjerningsmannen hadde ingen kriminell bakgrunn og kjøpte drapsvåpenet lovlig, opplyser sheriff T.K. Waters på en pressekonferanse søndag.

  Skytingen, der en kvinne og to menn ble drept, var ifølge politiet rasistisk motivert. Gjerningsmannen, som tok sitt eget liv, hadde blant annet etterlatt seg flere manifest hvor han beskrev sitt hat mot svarte mennesker.

  (NTB)

 • Fire personer døde etter skyting i butikk i Florida

  Tidligere lørdag kveld ble det meldt om skudd og flere skadde i en butikk i byen Jacksonville, Florida.

  Politiet sier at skytingen var rasistisk motivert og at alle de drepte var svarte. Den mistenkte skytteren var en hvit mann i starten av 20-årene.

  – Han var ute etter å drepe svarte mennesker. Vi tror han handlet på egen hånd; det er ingenting som peker mot at han er del av en større gruppe, uttaler politiet under pressekonferansen.

  Mannen skal ha vært utstyrt med en halvautomatisk rifle og et mindre håndvåpen. Han skal også hatt på seg en skuddsikker vest, skriver nyhetsbyrået Reuters.

  Ifølge nyhetssiden News4Jax skal foreldrene til skytteren ha kontaktet myndighetene etter at de fant et manifest på rommet hans.

  Tre personer ble skutt og drept. Gjerningsmannen tok også sitt eget liv. Saken vil bli etterforsket som hatkriminalitet.

  Flere politibiler og ambulanser står parkert langs fortauet utenfor butikken. Bilene er hvite med gul og blå skrift. Et stykke unna står en gruppe folk. I forgrunnen går en mann i rød t-skjorte. Det er dag og sola skinner.
  Foto: BOB SELF/USA TODAY NETWORK / Reuters
 • Mistenkt etter Georgia-skyting drept av politiet

  Personen som mistenkes for å ha skutt og drept fire personer i Georgia i USA i helgen, er skutt og drept av politiet.

  Skytingen fant sted i Hampton, sør for storbyen Atlanta, lørdag formiddag lokal tid.

  Den mistenkte skal ha skutt mot politifolkene da de forsøkte å pågripe vedkommende. To politifolk ble skadet.

 • Fire skutt og drept i delstaten Georgia

  Fire personer er drept i en skyteepisode i delstaten Georgia, og gjerningspersonen er fortsatt på frifot, opplyser lokale myndigheter.

  Skyteepisoden fant sted i Henry County i den amerikanske delstaten lørdag, og politiet leter etter en mistenkt gjerningsperson.

  (NTB)

 • 90 livstidsdommer for El Paso-skytter

  Mannen som i 2019 skjøt og drepte 23 mennesker i El Paso i Texas, er dømt til 90 ganger livstid i fengsel. Dommen falt i en føderal domstol i Texas fredag.

  Patrick Crusius, som nå er 24 år gammel, var anklaget for å ha skutt målrettet mot personer med latinamerikansk opprinnelse da han i 2019 åpnet ild ved et kjøpesenter. 23 mennesker ble drept og flere titalls såret.

  Tidligere i år erklærte han seg skyldig i 50 tilfeller av hatkriminalitet.

  El Paso er en grenseby i Texas, og befolkningen er i stor grad latinamerikanere. De fleste av de drepte hadde spanske etternavn og åtte av dem var meksikanere.

  Selv om Crusius unngikk dødsstraff i den føderale domstolen, har påtalemyndigheten i Texas sagt at de vil forsøke å få ham dømt til døden i en delstatsdomstol. (NTB)

Aktiv skyter ved en bank i Kentucky

USA: Minst fem personer skutt og drept i Kentucky

Var på jobb under skytinga på utestaden i Colorado: – Vi høyrde alt

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no