Hopp til innhold
Flaggene til G7-landene.
Foto: DAMIEN MEYER / AFP

G7-landene

Oppsummert

Gruppen som kalles G7-landene består av de sju rikeste demokratiske industrilandene i verden: Canada, Frankrike, Italia, Japan, Storbritannia, Tyskland og USA. Lederne for G7-landene møtes fysisk 19.-21. mai i Hiroshima i Japan.

  • G7-landene skal ta mer ansvar for global matsikkerhet

    G7-landene har lovet å øke innsatsen mot global underernæring, ifølge et utkast til en uttalelse der de skriver at Russlands invasjon av Ukraina har forverret verdens matproblemer.

    Ifølge utkastet tar G7-landene sikte på å «overvinne strukturelle barrierer når det gjelder matsikkerhet og ernæring». Initiativet vil fokusere på lavinntektsland og støtteprosjekter i Afrika,

    Planene skal godkjennes av G7s utviklingsministre de kommende månedene.

    Afrikanske landbruksorganisasjoner har kritisert planene, og sier at de ikke er blitt konsultert i arbeidet. Det melder Reuters.

  • G7-møtet: Ber Kina stanse leveranser til Russland, og skal øke innsatsen for klima

    Landene lover også å støtte Ukraina «så lenge det er behov for det», i et utkast til uttalelse.

    G7-landene vil også øke tempoet bort fra fossil energi for å nå null-sum-målet innen 2050. Landene har også som mål å fase ut kullkraft i løpet av første halvdel av 2030-årene.

    Lederne i USA, Canada, Japan, Tyskland, Frankrike, Storbritannia og Italia sier de vil utarbeide «mer ambisiøse» nasjonale klimaplaner før klimatoppmøtet COP29 i november. I utkastet til plan binder landene seg til en kollektiv innsats for å redusere utslippene av metan med 75 prosent innen 2030.

  • G7: Ber Israel oppretthalda kontakt med palestinske bankar

    G7-landa vil oppfordra Israel til å oppretthalda bankforbindelsen til palestinske bankar, så transaksjonar, tenester og handel kan fortsetta.

    Det kjem fram i ei foreløpig utsegn frå G7-ministrane laurdag, skriv Reuters.

    I utsegna heiter det mellom anna at G7 ber Israel til å frigjera tilbakehaldne skatt- og tollinntekter til palestinske styresmakter.

  • Frankrike trur G7 blir samde om kutt i plastproduksjon

    G7-landa blir truleg samde om å kutte plastproduksjonen for å få ned forureininga. Det opplyser Frankrikes departement for grøn omstilling, melder AFP.

    I eit notat som er utarbeidd i samband med G7s ministermøte i Torino i Nord-Italia står det at landa er villige til å redusere plastproduksjonen slik at ein får slutt på plastforureininga innan 2040.

    G7 består av USA, Canada, Japan, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Italia.

  • Paven skal delta på KI-møte under G7

    Pave Frans skal vera med på eit G7-møte for å snakka om utfordringane kunstig intelligens fører med seg. Det seier statsminister Giorgia Meloni i ein video fredag.

    Det er første gong at ein pave deltek på eit G7-møte. På møtet deltek også leiarar frå USA, Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Italia, Canada og Japan.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no