Hopp til innhold
Flaggene til G7-landene.
Foto: DAMIEN MEYER / AFP

G7-landene

Oppsummert

Gruppen som kalles G7-landene består av de sju rikeste demokratiske industrilandene i verden: Canada, Frankrike, Italia, Japan, Storbritannia, Tyskland og USA. Det neste fysiske G7-toppmøtet skal holdes 11. juni i Carbis Bay i England.

 • Gruppe i G7: Fornøyd med at IAEA skal besøke Zaporizjzja

  G7s ikke-spredningsgruppe ønsker IAEA-besøket på atomkraftverket i Zaporizjzja velkommen. En gruppe fra Det internasjonale atomenergibyrået skal besøke atomkraftverket senere i uka. De skal inspisere og vurdere sikkerhetstiltakene rundt kraftverket. G7 krever at IAEA får full adgang til atomkraftverket.

  – Gruppen fra IAEA må få tilgang til alle atomfasiliteter i Ukraina, på en trygg måte, uten å bli forhindret, G7s ikke-spredningsgruppe i en uttalelse.

  Russland synes også IAEAs besøk er viktig.

 • G7-landene lager klimaklubb

  Storbritannia, Canada, Frankrike, Tyskland, Italia, Japan og USA er blitt enige om å danne en klimaklubb.

  Initiativet kom fra den tyske statsministeren Olaf Scholz. Klubben skal være på plass i løpet av året.

  Det går fram av det endelige utkastet til erklæring på toppmøtet, som nyhetsbyrået DPA har sett.

  Scholtz er vertskap for G7-landenes tre dager lange toppmøte ved Schloss Elmau i Bayern. Han ønsket å få på plass en klubb som skal gjøre det mulig å samarbeide mer effektivt mot klimaendringer.

  – Vi forplikter oss til en avkarbonisert veisektor innen 2030. En helt eller hovedsakelig avkarbonisert kraftsektor innen 2035, og prioritere konkrete skritt i rett tid mot målet om å øke utfasing av innenlandsk kullkraft, heter det i utkastet.

  (NTB)

 • G7-landene bekymret for global økonomisk krise

  Alle lederne i G7-landene er bekymret for at det kan komme en økonomisk krise, når veksten stagnerer og inflasjonen stiger. Det skriver nyhetsbyrået Reuters, som siterer Tysklands statsminister Olaf Scholz.

 • G7-landene: Russland er ansvarlig for matkrise

  Utenriksministre fra G7-landene sa fredag at de mener Russland har ansvaret for den globale matkrisen, melder nyhetsbyrået Reuters.

  Japans utenriksminister Yoshimasa Hayashi sier Russlands invasjon av Ukraina har ført til krisen.

 • India stanser hveteeksporten – får kritikk av G7-landene

  India innfører eksportstopp på hvete for å stanse prisstigningen i sitt eget marked. Det er ikke populært hos G7- landene.

  – Dersom alle innfører eksportrestriksjoner eller stenger markedene sine, gjør det bare krisen mye verre, sier Tysklands landbruksminister Cem Ozdemir på en pressekonferanse i Stuttgart.

  India er verdens nest største eksportør av hvete.

  Som følge av krigen mellom to av verdens største hveteprodusenter, Russland og Ukraina, har prisen på hvete steget markant på verdensmarkedet. Lavere hveteproduksjon og de høye prisene gjør at India nå er bekymret for sin egen matsikkerhet.

  På et slikt kritisk tidspunkt oppfordrer G7-ministrene verdens land til å ikke innføre restriktive tiltak som kan legge ytterligere press på kornforsyningen.

  – Vi er imot stans i eksporten og krever også at markedene holdes åpne. Vi oppfordrer India til å ta sitt ansvar som et G20-medlem, la Ozdemir til.

  Landbruksministrene vil også at temaet skal tas opp på G7-toppmøtet i Tyskland i juni, der Indias statsminister Narendra Modi er invitert til å delta. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no