Hopp til innhold
A Polish member of the NATO-led Kosovo Force (KFOR) sets up a wire fencing as they stand guard near a municipal office in Zvecan
Foto: OGNEN TEOFILOVSKI / Reuters

Kosovo

Oppsummert

Fram til uavhengighetserklæringen 17. februar 2008 var Kosovo en provins i Serbia. Landet har fortsatt en stor serbisk minoritet som ikke anerkjenner regjeringen i Pristina, slik heller ikke Serbia gjør. Serbia blokkerer Kosovo som FN-medlem.

  • Kosovo håper på normalisert forholdet til Serbia i 2024

    Kosovos statsminister Albin Kurti sa onsdag at han håper å normalisere forholdet til Serbia i år, skriver AFP. Det skjer etter flere runder med mislykkede samtaler mellom de to landene.

    – Jeg ønsker en normalisering av forholdet til Serbia i år. I de neste årene og tiårene håper jeg å gå seirende ut av spørsmål om sosial ulikhet, klimaendringer og sikkerhetstrusler, sier Kurti til AFP.

    Uttalelsen kommer bare få dager etter at det ble meldt at Kosovo tvinger den serbiske minoriteten til å bruke euro.

    Nye regler i Kosovo skal få den serbiske minoriteten til å bytte ut dinar-valutaen med euro. Tiltaket har fått kritikk, og EU har bedt Kosovo utsette lovendringen.

    Onsdag melder AFP at Serbia sier Kosovo blokkerer leveranser av dinar-valutaen på grensen mellom de to landene.

  • Kosovo tvinger den serbiske minoriteten til å bruke euro

    Nye regler i Kosovo skal få den serbiske minoriteten til å bytte ut dinar-valutaen med euro. Tiltaket har høstet kritikk, og EU ber Kosovo utsette lovendringen.

    – Euroen som eneste betalings- og kjøpsmiddel, tydelig definert i republikken Kosovo, er et udiskutabelt spørsmål, sier statsminister Albin Kurti.

    Kosovos offisielle valuta er euro, men majoriteten av landets serbiske innbyggere, som utgjør 5 prosent, bruker også dinar for å vise sin motstand mot å anerkjenne Kosovo.

    Nye regler som trer i kraft torsdag, gjør at de nordlige kommunene må ta i bruk euro i lokale transaksjoner, ifølge Kosovos sentralbank. Fire banker og 15 institusjoner i dette området benytter i dag dinar.

    EU ber Kosovo utsette lovendringen. I en uttalelse uttrykke unionen bekymring over hvordan dette vil påvirke «hverdagen til kosovo-serbere og andre miljøer i Kosovo på grunn av manglende forvarsel». De er særlig bekymret for hvordan det vil påvirke skoler og sykehus. (NTB)

  • Ni såret av håndgranat på marked i Kosovo

    Ni personer ble såret da en håndgranat eksploderte på et marked i Kosovos nest største by, Prizren.

    Politiet sier eksplosjonen skjedde onsdag på et dyremarked i byen, som ligger sør i landet, drøyt åtte mil fra hovedstaden Pristina.

    De sårede er sendt til sykehus. Tilstanden deres er ikke livstruende.

    Tre mistenkte er på frifot, opplyser etter eksplosjonen.

    (NTB)

  • Nato-sjefen sier volden i Kosovo er uakseptabel

    Nato-sjef Jens Stoltenberg sa de seneste voldelige opptøyene i Kosovo er uakseptable og at gjerningsmennene må stilles for retten da han tirsdag besøkte Serbia.

    – Jeg regner med at alle partene bidrar til å redusere spenningen og at alle avstår fra å eskalere situasjonen, sa Stoltenberg under et besøk i Serbias hovedstad Beograd.

    Uttalelsen gjenspeiler vestlige bekymringer for stabiliteten i den urolige Balkan-regionen, som opplevde en rekke kriger på 1990-tallet.

    (NTB)

  • Stoltenberg uroet over ønske om å splitte Bosnia

    Nato-sjef Jens Stoltenberg er i Bosnia. Han uttrykker bekymring over den bosnisk-serbiske republikkens ønske om løsrivelse.

    I tillegg advarer han mot «skadelig utenlandsk innblanding» i Bosnia – blant annet fra Russland.

    – Dette undergraver stabiliteten og hindrer reform, sa Stoltenberg under et besøk i den bosniske hovedstaden Sarajevo mandag.

    Den bosnisk-serbiske republikken – Republika Srpska – er én av to landsdeler som utgjør Bosnia. Republika Srpskas president, Milorad Dodik, har flere ganger sagt at landsdelen bør løsrives og slås sammen med Serbia.

    Stoltenberg besøkte mandag også Kosovo, som i flere måneder har vært rammet av intern uro og et stadig mer anspent forhold til Serbia i nord.

    Ifølge Nato-sjefen undersøkes det nå om flere soldater fra forsvarsallianse skal stasjoneres i landet permanent.

    Nato har i dag rundt 4500 soldater i Kosovo.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no