Hopp til innhold
Annual United Nations General Assembly Brings World Leaders Together In Person, And Virtually
Foto: Pool / AFP

De forente nasjoner (FN)

Oppsummert

FN ble opprettet like etter andre verdenskrig, i hovedsak for å unngå lignende krigssituasjoner i framtiden. Hovedkontoret ligger i New York i USA, og organisasjonen har 193 medlemsland.

 • Guterres sjokkert over kritikken mot Sudan-utsending

  Sudans hærsjef Abdel Fattah al-Burhan skal i et brev til Guterres ha bedt generalsekretæren om å skifte ut Perthes som spesialutsending, noe Guterres nekter å gjøre.

  – Guterres er stolt av den jobben Volker Perthes har gjort og fastholder at han har full tillit til spesialutsendingen, sier talsmannen Stephane Dujarric.

  – Generalsekretæren er sjokkert over brevet han har mottatt fra general Burhan, sier han.

  Regjeringshæren i Sudan, under ledelse av Burhan, har siden midten av april ligget i krig med den halvmilitære RSF-militsen, ledet av hærsjefens tidligere nestkommanderende Mohamed Hamdan Dagalo.

  Begge de to har sittet i militærjuntaen som grep makten i landet i 2019, men Dagalo ble nylig avsatt.

  Denne uka gikk de to med på våpenhvile, men det meldes fortsatt om sporadiske kamper. Hærsjefen har også satt i verk storstilt mobilisering av reservister, noe som kan tyde på at våpenhvilen ikke blir langvarig.

  (NTB)

 • FN-organisasjon frykter humanitær katastrofe i Sudan

  FN-organisasjonen IOM ber om over 2 milliarder kroner for å unngå humanitær katastrofe i Sudan.

  – Den nåværende humanitære situasjonen i Sudan er helt klart den verste landet noensinne har opplevd, sier IOMs generaldirektør António Vitorino onsdag.

  IOM, som er FNs migrasjonsorganisasjon, ber om i alt 209 millioner dollar – tilsvarende 2,25 milliarder kroner – hvorav 105 millioner trengs til nødhjelp i Sudan, mens 104 millioner trengs i Egypt, Libya, Tsjad, Den sentralafrikanske republikk, Sør-Sudan og Etiopia, som også er sterkt påvirket av krigen, blant annet som følge av de mange flyktningene.

  (NTB)

 • FNs menneskerettsråd holder sesjon om Sudan

  FNs menneskerettsråd skal på oppfordring holde en ekstraordinær sesjon om Sudan. Sesjonen holdes torsdag 11. mai i Genève, og rådets medlemmer skal diskutere Sudan-krisens innvirkning på menneskerettighetene, heter det i en uttalelse fredag.

  Det er Norge sammen med Storbritannia, Tyskland og USA som har bedt om at det holdes en ekstraordinær sesjon om Sudan.

 • FN: Verdas matprisar stig igjen

  For første gong på eitt år har verdas matprisar stige, ifølge FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO). Dei lagar ein prisindeks over dei matvarene det blir handla mest med på dei internasjonale marknadane. I april låg indeksen på 127,2 poeng, mot 126,5 månaden før.

  Prisane på sukker, kjøtt og ris har gått opp, medan prisane på korn, meieriprodukt og matolje har gått ned.

 • Ajay Banga ny sjef for Verdensbanken

  Ajay Banga ble valgt til ny president for Verdensbanken onsdag.

  Den indiskfødte amerikaneren Banga er tidligere toppleder for Mastercard, og overtar presidentvervet etter David Malpass 2. juni.

  Verdensbanken er en del av FN-systemet og gir lån og teknisk bistand for å bekjempe fattigdom og fremme økonomisk vekst.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no