Hopp til innhold
Annual United Nations General Assembly Brings World Leaders Together In Person, And Virtually
Foto: Pool / AFP

De forente nasjoner (FN)

Oppsummert

FN ble opprettet like etter andre verdenskrig, i hovedsak for å unngå lignende krigssituasjoner i framtiden. Hovedkontoret ligger i New York i USA, og organisasjonen har 193 medlemsland.

 • Ukraina ber om hastemøte i Tryggingsrådet

  Den ukrainske regjeringa ber Tryggingsrådet i FN om å kome saman for eit hastemøte om atomvåpena Russland vil utplassere i Belarus.

  Det ukrainske utanriksdepartementet forventar effektive mottiltak frå Storbritannia, Kina, USA og Frankrike, melder AFP.

  Samstundes kom departementet med sterk kritikk mot Putin sine planar.

  – Russland har nok ein gong vist at dei ikkje evnar å ha atomvåpen for avskrekking og forhindring av krig, men at dei bruker dei som verktøy for trugslar og undertrykking, heiter det i ei fråsegn.

  Søndag kalla EU sin utanrikssjef, Josep Borell, plasseringa av atomvåpen for ei uansvarleg eskalering av situasjonen, og ein trugsel mot europeisk tryggleik.

  – Belarus kan framleis stogge det, det er deira val. EU står klare til å innføre ytterlegare sanksjonar, sa Borell.

  Nato seier at dei fylgjer situasjonen tett, etter at Putin laurdag fortalde om avtalen med Belarus om å utplassere taktiske atomvåpen på deira jord.

  – Russlands tilvising til Natos deling av atomvåpen er totalt misvisande. Nato sine allierte opptrer i fullt samsvar med deira internasjonale forpliktingar. Russland har heile tida brote sine forpliktingar når det gjeld våpenkontroll, nyleg med å droppe å delta i Ny START-avtalen, sa ein talsperson for Nato, melder Reuters.

  Russland kaller inn Sikkerhetsrådet til møte om påstanden om at Ukraina vil bruke en såkalt skitten bombe i krigen, for så å anklage Russland for å stå bak, ifølge nyhetsbyrået DPAs kilder.
  Foto: Mary Altaffer / AP
 • FN takkar Noreg for innsatsen for fred

  FNs undergeneralsekretær for fredsoperasjonar, Jean-Pierre Lacroix. takkar Noreg for den varige støtta til FNs fredsbevaring, melder FN i ei pressemelding. I år er det 75 år sidan FNs fredsbevaring starta. Noreg er i dag den 73. største bidragsytaren til oppdraga med 43 medarbeidarar i seks operasjonar.

 • Noreg fekk gjennomslag i FN for tiltak som skal hindre vald mot kvinner.

  Etter å ha forhandla i over 90 timar har FNs kvinnekommisjon blitt samde om ei rekke tilrådingar når det gjeld likestilling. Den norske delegasjonen blei leia av kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap). Ho seier til NTB at ho er imponert over arbeidet som er lagt ned.

  – Noreg fekk gjennomslag for blant anna tiltak som skal hindre vald mot kvinner og jenter som blir tilrettelagt via internett.

  Ifølge statsråden er det første gong FNs medlemsland er samde om ei felles linje for å betre likestillinga for kvinner i ei digitalisert verd.

 • Nord-Korea ber FN stanse militærøvelse i Sør-Korea

  Nord-Korea ber FN stanse den varslede militærøvelsen mellom Sør-Korea og USA og kaller den provoserende og ekstremt farlig.

  – FN og verdenssamfunnet må på det sterkeste oppfordre USA og Sør-Korea til straks å slutte med provoserende uttalelser og felles militærøvelser, sier Nord-Koreas viseutenriksminister Kim Son Gyong.

  Den varslede militærøvelsen mellom 13. og 23. mars er «uansvarlig» og vil bringe spenningen på Koreahalvøya til «et ekstremt farlig nivå» og innlede en «svært kritisk og ukontrollerbar fase», sier han. (NTB)

 • Cindy McCain ny leder for Verdens matvareprogram

  Den amerikanske diplomaten og forretningskvinnen Cindy McCain blir ny leder for Verdens matvareprogram (WFP). Det skriver flere medier og nyhetsbyråer torsdag kveld.

  WFP er en FN-organisasjon, og er verdens største humanitære organisasjon. De ble tildelt Nobels fredspris i 2020.

  WFPs avtroppende leder David Beasley ønsket McCain lykke til i et Twitter-innlegg.

  – Din ekstraordinære erfaring og ditt lederskap vil bli essensielt mens konflikt, klimasjokk og sult øker, skrev Beasley.

  Her får McCain Presidentens frihetsmedalje av Joe Biden i 2022:

  Biden Medal of Freedom
  Foto: Susan Walsh / AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no