Hopp til innhold
Annual United Nations General Assembly Brings World Leaders Together In Person, And Virtually
Foto: Pool / AFP

De forente nasjoner (FN)

Oppsummert

FN ble opprettet like etter andre verdenskrig, i hovedsak for å unngå lignende krigssituasjoner i framtiden. Hovedkontoret ligger i New York i USA, og organisasjonen har 193 medlemsland.

 • Lederen for serberne i Bosnia-Hercegovina truer med løsrivelse

  FNs hovedforsamling skal senere torsdag stemme over en resolusjon om å opprette en internasjonal minnedag for massakren Srebrenica i 1995, der over 8000 bosniske muslimer ble drept av bosniske serbere under ledelse av general Ratko Mladic.

  Resolusjonen er fremmet av Tyskland og Rwanda og støttes av de bosniske muslimene. Men den bosnisk-serbiske presidenten, Milorad Dodik, protesterer på det sterkeste og har stilt seg i front for en lobbykampanje for å få voteringen stanset.

  Også presidenten i nabolandet Serbia er motstander av å proklamere en internasjonal minnedag.

  De to presidentene sier at en slik minnedag vil gjøre at serbere generelt framstår som folkemordere, selv om resolusjonsutkastet ikke spesifikt nevner serberne som gjerningsmenn.

 • FN er sjokkert over Israels stenging av videostraum frå Gaza

  Israels avgjerd om å stenge direkteoverføringa til nyheitsbyrået AP frå Gaza er sjokkerande, seier Stéphane Dujarric, som er talsperson for FNs generalsekretær António Guterres, til AFP.

  – Associated Press, av alle nyheitsorganisasjonar, burde kunne få utføre arbeidet sitt utan å bli utsett for trakassering, sa Dujarric.

 • FN-uro etter at Irak kriminaliserte likekjønnet sex

  FN reagerer sterkt på at Iraks folkevalgte har vedtatt å forby sex mellom to personer av samme kjønn. Strafferammen er på 15 års fengsel.

  Ifølge FN legitimerer slike lover fordommer. De bidrar også til hatkriminalitet, politiovergrep, trakassering, krenkelser, utpressing og tortur, sier en talskvinne for FNs menneskerettskontor, Ravina Shamdasani, mandag.

 • FN: Vil kunne ta 14 år å rydde Gaza

  Krigen i Gaza har etterlate seg rundt 37 millionar tonn med vrakrestar og ammunisjon som ikkje har eksplodert i byar og tett befolka område.

  Det seier Pehr Lodhammar i FNs mineryddingsteneste, Unmas, ifølge Reuters.

  Han seier det er uvisst kor mange udetonerte eksplosiv som finst i Gaza, men at det kan ta 14 år å rydde vrakrestar og ruinar etter øydelagde bygningar.

 • Gir støtte til arbeid for kvinnehelse

  FNs befolkningsfond (UNFPA) får i 2024 ei støtte på 589 millionar kroner av Noreg.

  UNFPA arbeider med blant anna abort, prevensjon og kvinners rettar rundt om i verda.

  – Seksuell og reproduktiv helse og rettar er eit av dei mest kontroversielle områda innan utviklingsfeltet, med sterke krefter som arbeider for å reversere framstega, seier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp).

  Statsbesøk fra Republikken Tanzania
  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no