Hopp til innhold

CIA

Oppsummert

Den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA bruker nettvideoer for å rekruttere nye spioner i alderen 18–35 år. Målet er å få bedre og mer mangfoldige spioner. CIA-direktør Gina Haspel sier det er tøffere konkurranse om de beste hodene.

 • CIA: Den russiske eliten er bekymret over Putins dømmekraft

  Eliten i Russland stiller i økende grad spørsmål ved president Vladimir Putins dømmekraft og ledelse, ifølge CIA-sjef William Burns.

  Tvilen økte kraftig etter det kortvarige opprøret der en gruppe leiesoldater i Wagner-gruppene marsjerte mot Moskva i forrige måned, konstaterte Burns da han denne uka deltok på Aspen Security Forum i USA.

  CIA forsøker nå ifølge Politico å slå mynt på den gryende misnøyen med Putin og la nylig ut en video i et forsøk på å rekruttere russiske informanter. Den ble sett hele 2,5 millioner ganger den første uka, noe som ifølge Burns viser at misnøyen med Putin er økende i Russland.

  – Dette reiser noen dypere spørsmål om Putins dømmekraft, om hans relative løsrivelse fra hendelser og til og med om hans ubesluttsomhet, sa Burns.

  Wagner-gruppens opprør «avdekket noen av de betydelige svakhetene i et system Putin har bygd», mener CIA-sjefen, som etter sin tid som USAs ambassadør i Moskva kjenner landet godt.

  – Disse svakhetene ble også avdekket av Putins feilvurdering siden han startet invasjonen av Ukraina, sa Burns.

  (NTB)

 • Avis: USA kjente til ukrainske planer om Nord Stream-sabotasje

  USA hadde etterretningsinformasjon om ukrainske planer om å angripe Nord Stream-rørledningene tre måneder før eksplosjonene skjedde, skriver Washington Post.

  Amerikanske CIA fikk i juni fjor, via en europeisk etterretningstjeneste, informasjon om at et team på seks personer fra de ukrainske spesialstyrkene hadde planer om å sprenge de to gassrørledningene, skriver avisen.

  De seks skal ha rapportert direkte til Valerij Zaluzjnyj, øverstkommanderende i det ukrainske forsvaret, ifølge etterretningsrapporten. Videre heter det at Zaluzjnyj fikk ansvaret for operasjonen slik at ikke president Volodymyr Zelenskyj skulle vite om den.

  CIA skal ha fått etterretningsinformasjonen tre måneder før de to gassrørledningene ble sprengt i september i fjor.

  Det er ikke kjent hvilken europeisk etterretningstjeneste CIA fikk opplysningene fra. Kilder sier til Washington Post at CIA delte informasjonen med Tyskland og «andre europeiske land».

  De europeiske etterretningsopplysningene skal ha kommet fram i graderte dokumenter som ble lekket på nettplattformen Discord av den amerikanske 21-åringen Jack Teixeira i april. Detaljer om planen skal ha blitt delt med CIA i juni 2022, skriver avisen.

  (NTB)

  Nord Stream i Østersjøen
  Foto: NTB
 • Russlands etterretningssjef åpen for møte med CIA

  Russlands etterretningssjef Sergej Narysjkin sier at et nytt møte med CIA-sjef William Burns i USA er en mulighet. Det skriver nyhetsbyrået TASS. Narysjkin møtte Burns sist i november i fjor, i Ankara i Tyrkia.

  I november 2021 var Burns i Moskva og møtte Russlands president Vladimir Putin i tillegg til det russiske sikkerhetsrådet. Siden da har Russland invadert nabolandet Ukraina.

 • CIA avviser Israels påståtte terrorbeviser

  CIA avviser i en hemmeligstemplet rapport Israels terroranklager mot seks palestinske organisasjoner, blant dem flere norskstøttede, ifølge The Guardian.

  Israel hevder at de palestinske organisasjonene, blant dem de to norskstøttede menneskerettsorganisasjonene Al-Haq og Addameer, kontrolleres av Folkefronten for Palestinas frigjøring (PFLP).

  I forrige uke stormet israelske soldater kontorene deres i Ramallah på den okkuperte Vestbredden, boltet igjen dørene og truet med å fengsle de ansatte dersom de ikke legger ned arbeidet.

  Både FN, USA og europeiske land som Norge har protestert mot terrorstemplingen og etterlyser beviser, noe Israel på sin side hevder å ha lagt fram.

  (NTB)

  Al-Haq
  Foto: Majdi Mohammed / AP
 • Burns godkjent som CIA-sjef

  Senatet i USA har enstemmig godkjent William Burns som ny sjef for etterretningstjenesten CIA. Han har tjenestegjort i USAs utenrikstjeneste i 33 år, blant annet som Russland-ambassadør. Burns var viseutenriksminister under president Barack Obama.

  FILE PHOTO: US Deputy Secretary of State William Burns makes remarks at the start of the Ecopartnership event of the U.S.-China S&ED in Washington
  Foto: Jonathan Ernst / Reuters

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no