Hopp til innhold
Vladimir Putin tas i ed for sin fjerde presidentperiode.

Vladimir Putin

Oppsummert

Vladimir Putin har styrt Russland siden 1999, og tok i 2018 fatt på sin 4. periode som president. En ny grunnlovsreform vil tillate at han i teorien kan få en 5. og 6. periode, slik at han kan bli sittende fram til 2036.

 • Forsvarar Putin-deltaking

  Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) forsvarar at Noreg sin ambassadør til Russland deltok på seremonien for Vladimir Putin sin nye runde som president i dag.

  – Ambassadøren er Noreg si røyst i Moskva. Vi har behov for å ha diplomatisk representasjon som tek vare på våre interesser som naboland, seier Støre.

  Han legg til at Russland uansett er klar over kva Noreg meiner om til dømes krigen i Ukraina.

  Russia Putin Inauguration
  Foto: Alexander Zemlianichenko / AP
 • Putin varsler flere soldater mot Finland og Baltikum

  Russland vil måtte styrke sin tilstedeværelse i det vestlige militærdistriktet nå som Sverige og Finland er med i Nato, sier president Vladimir Putin.

  Det vestlige militærdistriktet dekker blant annet grensetraktene mot de baltiske statene og Finland, med unntak av Kolahalvøya. Flere soldater i dette distriktet er dermed også av interesse for Norge. (NTB)

 • Vladimir Putin ut mot Vesten: – Vil svekke oss fra innsiden

  Torsdag holdter Putin sin årlige tale til nasjonen. Her sier han blant annet at landet ikke vil tillate noen å blande seg inn i Russlands innenrikspolitikk.

  – Vesten til svekke Russland fra innsiden, hevder han.

  Videre sier Putin at Russland må styrke sitt eget forsvar etter at Finland og Sverige har blitt med i Nato. Han ønsker også å styrke båndet med arabiske land og Latin-Amerika.

  Putin hevder fortsatt at flertallet av russere fortsatt støtter krigen i Ukraina, som han etter to år fortsatt omtaler som en «spesiell militær opreasjon».

  Han ba om ett minutts stillhet for alle russiske soldater som har blitt drept under krigen.

  Talen kommer to uker etter at Putin-motstanderen Aleksej Navalnyj døde i en fangeleir i Sibir. Flere vestlige ledere, organsiasjoner og Navalnyjs enke har anklaget Putin for å ha skyld i dødsfallet.

 • Putin: Samtaler om løslatelse av amerikansk journalist

  Vladimir Putin sier at det pågår samtaler om å løslate den spionmistenkte amerikanske journalisten Evan Gershkovich, som sitter fengslet i Russland.

  – Samtaler er allerede i gang. Vi har hatt mange slike situasjoner tidligere, som har endt vellykket, og denne vil trolig også løses til slutt, sier han i det omstridte intervjuet med Tucker Carlson.

  Gershkovich jobber for avisa Wall Street Journal og beskyldes av russiske myndigheter for spionasje. Anklagene avvises både av amerikanske myndigheter og Gershkovich selv.

  (NTB)

 • Putin i Tucker Carlson-intervju: Ukraina er en kunstig stat

  Vladimir Putin kaller i et intervju Ukraina for en «kunstig stat», og sier at deler av Ungarn og Romania ble gitt til Ukraina.

  – Derfor har vi all grunn til å slå fast at Ukraina er en «kunstig stat» skapt ut av Stalins vilje.

  Det sier Russlands president Vladimir Putin i et omstridt intervju med den amerikanske journalisten Tucker Carlson.

  Dette er første gang Putin intervjues av en vestlig journalist siden Russlands invasjon av Ukraina i februar 2022. Carlson hevder at «ingen vestlig journalist har giddet» å intervjue den russiske presidenten, noe flere medier og Kreml selv har avvist.

  Carlson har høstet kritikk fra flere prominente politikere i USA, blant annet tidligere utenriksminister Hillary Clinton, som kaller Carlson for en «nyttig idiot». Det hvite hus har også gått ut mot intervjuet.

  (NTB)

  Putin
  Foto: Skjermbilde 09.02.24

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no