Hopp til innhold
Vladimir Putin tas i ed for sin fjerde presidentperiode.

Vladimir Putin

Oppsummert

Vladimir Putin har styrt Russland siden 1999, og tok i 2018 fatt på sin 4. periode som president. En ny grunnlovsreform vil tillate at han i teorien kan få en 5. og 6. periode, slik at han kan bli sittende fram til 2036.

 • 25 års fengsel for Putin-kritiker Vladimir Kara-Murza etter kritikk av den russiske hæren

  Den russiske profilerte opposisjonspolitikeren Vladimir Kara-Murza er dømt til 25 års fengsel etter å ha kritisert militæret.

  I retten sa Kara-Murza at ikke angret på det han hadde sagt.

  – Jeg er i fengsel for mine politiske meninger. Jeg vet også at dagen vil komme da mørket som har lagt seg over landet vårt, vil lette, sa den 41 år gamle trebarnsfaren.

  Kara-Murza er tidligere journalist, og han har lobbet utenlandske regjeringer og institusjoner for å innføre sanksjoner mot Putin-regimet.

  Vladimir Kara-Murza
  Foto: AP
 • Tysk magasin: Lekkede dokumenter hevder at Putin har kreft

  Det tyske magasinet Focus skriver at i de lekkede Pentagon-dokumentene hevdes det at Russlands president Vladimir Putin har kreft. I dokumentet skal det stå at Putin skal ha fått cellegift 5. mars.

  Ifølge de lekkede dokumentene skal Russlands nasjonale sikkerhetsrådgiver, Nikolaj Patrusjev, og stabssjef Valerij Erasimov ha planlagt å styrte Putin. For å sette presidenten i et dårlig lys ville de sabotere den russiske invasjonen i Ukraina ved å flytte tropper ved sydfronten. Dette skulle skje 5. mars, mens Putin fikk cellegift, slik at han ikke var i stand til å forhindre planene, skriver Focus.

  Ryktene om at Putin er alvorlig syk har versert siden begynnelsen av krigen i Ukraina.

  Vladimir Putin
  Foto: Mikhail Klimentyev / AP
 • Biden: Putin er skyldig i krigsforbrytelser

  USAs president Joe Biden sier at Russlands president Vladimir Putin har begått krigsforbrytelser, og at ICCs arrestordre på ham er berettiget.

  Den internasjonale straffedomstolen (ICC) utstedte arrestordre på Putin og landets barneombud Maria Lvova-Belova fredag.

  Arrestordrene på Putin og Lvova-Belova blir i stor grad sett på som symbolske ettersom Russland, i likhet med land som USA, Kina og India, ikke anerkjenner ICCs jurisdiksjon. Ukraina har heller ikke ratifisert Roma-vedtektene som domstolen bygger på. (NTB-Reuters)

 • Den internasjonale straffedomstolen har gitt arrestordre på Putin

  Fredag utstedte den internasjonale straffedomstolen (ICC) en arrestordre ​​mot Russlands president Vladimir Putin.

  Der anklager de ham for å være ansvarlig for krigsforbrytelser begått i Ukraina, melder Reuters.

  ICC utsteder i tillegg arrestordre på Russlands barneombud Maria Lvova-Belova.

  Russland anerkjenner ikke ICCs myndighet. For at Putin skal bli arrestert er domstolen avhengig av hjelp fra myndighetene i domstolens medlemsland.

  Den internasjonale straffedomstol er en domstol for krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten og folkemord.

  Domstolen har myndighet til å straffeforfølge enkeltindivider for internasjonale forbrytelser der nasjonale rettssystemer ikke er villige eller i stand til selv å gjøre det.

 • Val i Russland neste år

  President Vladimir Putin seier at det blir presidentval i Russland i 2024. Det blir det første valet sidan grunnlovsreforma i 2020, som gjer at Putin kan søke attval sjølv om han har vore president i 20 år. Det er venta at første valrunde skal finne stad 17. mars neste år.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no