Hopp til innhold
Borggården ved Oslo rådhus
Foto: Bård Nafstad / NRK

Bystyret i Oslo

Oppsummert

Oslos bystyre består av 59 representanter og 89 vararepresentanter. Etter valget i 2023 er det et borgerlig flertall i bystyret. Ordfører er Anne Lindboe (H), varaordfører er Julianne Ofstad (Frp).

 • MDG raser etter granulat-ja

  Bystyret i Oslo har vedtatt at det skal brukes gummigranulat som innfyll når Grefsen stadion får nytt kunstgress.

  Oslo kommune vedtok i 2020 at bruken av gummigranulat skal kuttes med opp mot 50 prosent. I bystyret sist onsdag fikk imidlertid Grefsen stadion unntak.

  Unntaket fra forbudet får MDG til å reagere.

  – Høyre bryter med sin egen byrådsplattform. Den gjelder tydeligvis bare på papiret og ikke i praksis. Det er ganske drøyt, sier MDGs gruppeleder i Oslo Sirin Stav til NTB.

  Idrettsbyråd Anita Leirvik North (H) svarer:

  – MDG og jeg deler ambisjonen om utfasing. Oslo kommune skal fase ut gummigranulat, det er det mange grunner til at vi ønsker og er nødt til å gjøre. Det var også mitt svar til bystyret i denne saken. Høyre har lang historikk på å jobbe for utfasing, hvor blant annet byrådslederen har vært en pådriver, men vi har også vært pragmatiske, sist i revidert budsjett i fjor da Lyn fikk dispensasjon gjennom et verbalforslag.

  I tillegg til Lyn har også Skeid fått dispensasjon i hovedstaden.

  Kunsgressbane med gummigranulat
  Foto: Lars Thomas Nordby / NRK
 • Kartverket snur – Oslove godkjent som Oslos samiske navn

  Etter et par måneder med forvirring om hvorvidt hovedstadens sørsamiske navn var lovlig eller ikke, har Kartverket kommet til at Oslove godkjennes for offentlig bruk.

  – Det var en misforståelse fra vår side, og det beklager vi, sier Kartverkets seksjonssjef for stedsnavn, Helge Dønvold.

  Like før jul vedtok bystyret at det samiske navnet på byen skal være Oslove.

  I januar fikk kommunen seg en overraskelse når Kartverket ga beskjed om at navnet ikke var godkjent for offentlig bruk. Etter samtaler med samisk stedsnavntjeneste, kom de til at kommunen har fulgt regelverket.

  Oslo vil nå vise fram byens samiske navn.

  – Jeg er veldig glad for at vi fikk det til, og at vi fikk formelt godkjent samisk navn på Oslo. Oslo er hovedstad for alle, også for samer som bor her og ellers i Norge, sier byrådsleder Eirik Lae Solberg.

  På kommunens nettsider vil byens logo vises med det samiske navnet. I tillegg til skilting, vurderes det fortløpende hvordan navnet ellers skal synliggjøres.

  Oslove er det sørsamiske ordet for Oslo. Ordet uttales på samme måte som det skrives, med ordlyd som «juletre».

  At Oslo skal få et samisk navn er en sak som har blitt jobbet med i mange år.

  Samisk navn på Oslo. Skiltet er på Samisk hus i Oslo.
  Foto: Terje Haugnes / NRK
 • Kjelsås får gummi-unntak

  Kjelsås IL får bruke gummigranulat i kunstgresset når Grefsen stadion skal rehabiliteres.

  Oslo har egentlig et lokalt forbud mot gummigranulat i nye og rehabiliterte kunstgressbaner. Grunnen er at de små, svarte kulene er en viktig kilde til plastforurensning i naturen.

  I stedet skal kunstgresset som hovedregel fylles med organisk materiale som kork og kokos.

  I bystyret onsdag fikk Kjelsås IL dispensasjon fra forbudet. Høyre og Arbeiderpartiet sikret flertall for Fremskrittspartiets forslag om å tillate gummigranulat på Grefsen stadion.

  Kjelsås IL frykter at et annet materiale enn gummi vil gjøre at kunstgressbanen fryser vinterstid og blir umulig å spille fotball på.

  Skeid og Lyn har tidligere fått lignende unntak. Flertallet viser til at alle de tre klubbene driver toppfotball og må behandles likt.

  Høyres gummigranulat-ja er i strid med anbefalingen fra partiets egen idrettsbyråd og med byrådspartner Venstre.

  NM fotball cup 2023 Kjelsås Raufoss
  Foto: NTB / NTB
 • Rødt vil ha buss-svar fra de rødgrønne

  Rødt mener det forrige byrådet må svare for busskaoset i Oslo og faren for konkurs i Unibuss. Nå går partiet sammen med Frp og en uavhengig representant for å kreve en høring.

  – Vi må finne ut hvordan dette kunne skje, sier Rødt Oslos samferdselspolitiske talsperson, Mari Rise Knutsen.

  På onsdag kalte Ap, MDG og SV samferdselsbyråden inn på teppet for å svare om krisen.

  Men kontraktene for bussene som slet i vinter, ble inngått under det forrige, rødgrønne byrådet. Dermed bør de svare i saken, mener Rødt.

  – Vi er ikke så opphengt i å få plassert skylda på tidligere MDG-byråd. Men vi vil jo høre hvilke vurderinger og hva slags kommunikasjon som har vært, sier Rødt Oslos samferdselspolitiske talsperson, Mari Rise Knutsen.

  Vinterens snøkaos skjedde kort tid etter at nytt byråd hadde tiltrådt.

  – Det skjedde ikke på Marit Veas vakt at det plutselig gikk gærent. Det er beslutninger som er tatt i de siste åra, sier Knutsen.

  Bildet viser 60-bussen til Vippetangen i Oslo. Bussen er rød og i bakgrunnen kan man se Jernbanetorget og Byporten kjøpesenter.
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Jobber med avklaringer om Oslos samiske navn

  Kartverket snur og gir Oslo kommune likevel rett i at de hadde skaffet seg tilrådning fra samisk stedsnavntjeneste, slik loven krever ved vedtak om stedsnavn.

  Like før jul vedtok bystyret at byens samiske navn skal være Oslove, en sørsamisk versjon av navnet som er i bruk.

  Kartverkets første reaksjon var at navnet ikke var godkjent for offentlig bruk. De mente at det manglet formell tilrådning fra samisk stedsnavntjeneste i saken.

  Etter en ny vurdering har da Kartverket endret mening.

  Likevel må det flere avklaringer til før Oslove-navnet er godkjent. Kartverket skriver til byrådet at de nå vurderer andre sider av navnevedtaket:

  «Siden Oslove er et sørsamisk navn som er vedtatt på en by utenfor samisk område, er det nødvendig å avklare om dette er i tråd med § 3 første ledd i stedsnavnloven, før vi eventuelt klager på vedtaket».

  Fra byrådet får NRK opplyst at de avventer brev fra Kartverket.

  Arbeidet med å få vedtatt samisk navn på Oslo har pågått over flere år. Oslove-navnet brukes blant annet av en samisk ungdomsorganisasjon.

  Samisk navn på Oslo. Skiltet er på Samisk hus i Oslo.
  Foto: Terje Haugnes / NRK

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no