Hopp til innhold
Tretten bru
Foto: Geir Olsen / NTB

Brukollaps på Tretten

Oppsummert

15. august knakk Tretten bru i Gudbrandsdalen sammen mens en personbil og en lastebil var ute på brua, men ingen ble skadd. Brua i limtre var nær 150 meter lang og 10 meter bred. Ulykken skal granskes og 14 lignende bruer i tre er nå stengt.

 • Vil lage støtteordning etter brukollapsen

  Politikerne i Øyer kommune vil gi økonomisk og tilrettelagt støtte til næringsdrivende og innbyggerne i Øyer etter brukollapsen på Tretten i august. Det skriver GD.

  Etter forslag fra Øyer SV og Øyer SP gikk kommunestyret i Øyer enstemmig inn for at det skal behandles en støtteordning torsdag kveld.

 • Dronehjelp til opprydding

  Fylkeskommunen skal bruke drone for å karlegge kvar det har samla seg trevirke og anre delar av Tretten bru i elva og på land. Så skal fylkeskommunens entreprenør hjelpe dei berørte grunneigarane å fjerne avfallet. Kartlegginga med drone startar truleg på torsdag denne veka - om det blir opphaldsver.

 • Foreløpig rapport om brukollapsen på Tretten

  Statens Havarikommisjon har kommet med en foreløpig rapport om brukollapsen på Tretten. Den sier ikke hva som var den direkte årsaken til brukollapsen, men tar for seg foreløpige funn.

  SINTEF har hentet bolter opp fra elva og undersøkt dem. Samtlige av boltene har brudd forårsaket av strekk/bøy-bevegelse i boltenes lengdeakse.

  Det er ikke sett tegn til utmatting eller tidligere skader på boltene.

  Samlet sett indikerer dette at boltene har gått til brudd som følge av overbelastning da brua kollapset, står det i den foreløpige rapporten.

  Det kan på dette tidspunktet i undersøkelsen ikke utelukkes at andre bolter enn de som er undersøkt kan ha vært gjenstand for utmatting eller feil som har utviklet seg over tid.

  To tredjedeler av brua befinner seg fortsatt under vann. Det er anslått at det vil ta mellom fire og seks uker før alle delene er berget og sikret.

  Bolter som er knekt og som ble hentet opp av Gudbrandsdalslågen etter brukollapsen på Tretten 15.august.
  Foto: Havarikommisjonen
 • Mulige feil på to trebruer

  I forbindelse med kontrollen av stengte trebruer har Statens Vegvesen funnet mulige feil og mangler på Norsenga bru på E16 og Flisa bru på fylkesveg 206. Det skriver Statens vegvesen i ei pressemelding.

  Vegvesenet stengte 14 trebruer etter brukollapsen på Tretten for å undersøke dem. Flere av dem er fremdeles stengt.

  Nå opplyser de at de har funnet mulige feil i prosjekteringa på Norsenga bru i Kongsvinger og Flisa bru da de ble bygd.

  Norsenga bru er åpnet med trafikkrestriksjoner, mens åpningen av Flisa bru er foreløpig ikke er avklart.

  Norsenga er trygg med den belastningen som vi har åpnet opp for nå. Ingen bruer gjenåpnes for trafikk uten at vi er helt trygge for den belastningen de skal utsettes for, sier Gunnar Eiterjord i Statens vegvesen ifølge pressemeldinga.

  Disse mulige manglene i prosjekteringa kunne ikke blitt oppdaget gjennom ordinære inspeksjoner, ifølge vegvesenet.

  – Dette er blitt oppdaget gjennom kontrollberegninger av de 14 stengte bruene i etterkant av Tretten-kollapsen. Det er behov for flere kontrollberegninger før vi kan konkludere når det gjelder de andre bruene. Vi åpner bru for bru etter hvert som disse er sjekket ut, sier Eiterjord.

  Flisa bru med sperrer og skilt om at vegen er stengt.
  Foto: Ann-Kristin Mo
 • Ny bro på Tretten kommer ikke før neste år

  Det blir ikke bygget en ny bro på Tretten før i hvert fall neste år, opplyser Innlandets fylkeskommune. Det vil heller ikke bli satt opp en midlertidig bro.

  Det sier enhetssjef for samferdsel i Innlandet fylkeskommune, Ole Einar Fossen, til Gudbrandsdølen Dagningen.

  Det betyr at mange må belage seg på at veien på vestsiden av elven blir den eneste løsningen i mange måneder framover.

  Riving av Tretten bru
  Foto: Heiko Junge / NTB
Her berges personbilen fra Tretten bru

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no