Hopp til innhold
First Republic Bank på New York-Børsen
Foto: MICHAEL M. SANTIAGO / AFP

Banker i krise

Oppsummert

I USA har flere banker røket over ende eller fått store redningspakker. I Sveits er storbanken Credit Suisse kjøpt opp av konkurrenten UBS. Usikkerheten i bankmarkedet har ført til enorme svingninger på verdens børser.

  • Grønt på Wall Street etter bank-oppkjøp

    Det er grønne tall på Wall Street i USA på ukens første handelsdag.

    Mandag morgen ble det klart at den amerikanske banken First-Citizens kjøper kriserammede Silicon Valley Bank (SVB).

    First-Citizens-aksjen hoppet 45 prosent ved børsåpning mandag, og trakk med seg alle de tre hovedindeksene på Wall Street.

    Verdens børser har den siste tiden vært urolige på grunn av frykt for ny bankkrise.

  • Bankopptur løftet europeiske børser fra start

    Børsene i Europa fikk en opptur mandag, ført an av flere bankaksjer, inkludert Deutsche Bank, som hentet seg inn etter fredagens nedtur.

    Deutsche Bank åpnet med en oppgang på 5,25 prosent etter å ha falt 8,5 prosent før helgen. Ved 10-tiden var en del av oppgangen spist opp, men aksjen lå fortsatt opp 1,8 prosent.

    DAX-indeksen i Frankfurt startet dagen 1,4 prosent i pluss, men gikk tilbake til 0,8 prosents oppgang litt utpå formiddagen. FTSE 100-indeksen i London lå da 0,4 prosent høyere enn før helgen, mens CAC 40 i Paris var opp 0,7 prosent.

    I Asia var utviklingen noe mer blandet på ukens første børsdag. Hongkong og Shanghai gikk ned, mens børsene i Tokyo, Singapore og Sydney steg i kjølvannet av oppgangen på Wall Street fredag.

    (NTB)

  • Silicon Valley Bank kjøpes opp og drives videre

    Det amerikanske bankgarantifondet har inngått en avtale om å selge kollapsede Silicon Valley Bank. First–Citizens Bank tar over kundeforholdene.

    Bankgarantifondet FDIC gikk inn og reddet kundene da Silicon Valley Bank (SVB) gikk dukken. Minst to banker har lagt inn bud på å overta kundeforholdene til SVB, og First-Citizens fra Raleigh i South Carolina fikk tilslaget, melder FDIC.

    De 17 SVB-filialene videreføres som avdelinger av First-Citizens Bank, og kundene bes om å fortsette å bruke sin lokale filial inntil alle systemer er overført.

    FDIC anslår tapene etter kollapsen i SVB til 20 milliarder dollar – nærmere 210 milliarder kroner. (NTB)

  • Bankproblemer etter dereguleringer under Trump

    Demokrater med dårlige utsikter til gjenvalg slo seg i 2018 sammen med republikanere og Donald Trump for å fjerne bankreguleringer.

    Alliansen fjernet deler av den omfattende lovgivningen som ble innført i 2010 for å hindre en framtidig finanskrise.

    Dereguleringen knyttes til en lobbykampanje der det ble brukt flere hundre millioner kroner og en hel hær av lobbyister. Ifølge nyhetsbyrået AP fulgte det også rause valgkampbidrag med for representantene som gikk med bankene.

    Demokratene viste vilje til å samarbeide med daværende president Donald Trump. Endringene de gjorde, får nå skylden for å ha bidratt til kollapsene i Silicon Valley Bank og Signature Bank som utløste en føderal redningsaksjon og rystet en hel finansverden.

    – Disse bankene ville vært underlagt et strengere regime under lovgivningen fra 2010, men Kongressen og Trump-administrasjonen brukte øks på bankreguleringene. Det er en direkte sammenheng mellom dereguleringene under Trump og kaoset vi har sett de siste ukene, sier Carter Dougherty som er talsmann for interessegruppen Americans for Financial Reform.

    Etter bankkollapsene har president Joe Biden bedt Kongressen om autorisasjon til å innføre hardere straff for banker som feiler. Justisdepartementet og Finanstilsynet har startet undersøkelser, og demokrater i Kongressen argumenterer nå for flere restriksjoner for amerikanske banker. (NTB)

  • USA-børsene endte med oppgang

    Til tross for en svak start endte uken med børsoppgang på Wall Street.

    Etter en formiddag preget av nedgang begynte pilene å snu utover ettermiddagen. Dermed endte den brede S&P 500-indeksen med en oppgang på 0,6 prosent.

    Industriindeksen Dow Jones gikk opp med 0,4 prosent, mens den teknologitunge Nasdaq-indeksen endte opp 0,3 prosent.

    Den positive ukeslutten kom til tross for bekymring for en bankkrise på begge sider av Atlanterhavet. Noen timer tidligere stengte de europeiske børsene med nedgang. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no