Hopp til innhold
First Republic Bank på New York-Børsen
Foto: MICHAEL M. SANTIAGO / AFP

Banker i krise

Oppsummert

I USA har flere banker røket over ende eller fått store redningspakker. I Sveits er storbanken Credit Suisse kjøpt opp av konkurrenten UBS. Usikkerheten i bankmarkedet har ført til enorme svingninger på verdens børser.

  • Noregs Bank leiar søksmål mot Silicon Valley Bank

    Norges Bank og det svenske pensjonsfondet Sjunde Ap-fonden er utnemnde av ein amerikansk domstol til å vera hovudsaksøkar (Lead Plaintiff) i det pågåande gruppesøksmålet mot Silicon Valley Bank (SVB).

    Det skriv Noregs Bank i ei pressemelding

    Oljefondet og andre investorar leid store tap på sine investeringar i SVB på grunn av feilaktig informasjon og rapportering av finansielle forhold og risikostyring frå den amerikanske banken.

  • Stresstestet 23 amerikanske banker

    De 23 største bankene i USA har bestått sentralbankens såkalte stresstest, noe som tilsier at de vil klare seg gjennom en kraftig resesjon.

    Etter finanskrisen i 2008 har The Federal Reserve – The Fed – årlig testet bankenes evne til å takle en økonomisk nedtur. Til tross for bankkrisen som nylig førte til at tre banker gikk over ende, fikk altså alle de største bankene «bestått» i testen.

    I onsdagens rapport fra sentralbanken står det riktignok at ikke alle klarte prøven med like god margin og at det er noen relative svakhetstegn i noen av de mellomstore bankene. Det kan få investorer og beslutningstakere til å heve øyenbrynene.

    Stresstesten varierer fra år til år, men ser i hovedsak på hvor mye bransjen vil tape dersom arbeidsledigheten skyter i været og det kommer en kraftig økonomisk oppbremsing. I årets test la The Fed til grunn et hypotetisk scenario med der en kraftig nedtur i verdensøkonomien førte til at verdien på næringseiendommer falt med 40 prosent, mens boligprisene gikk ned nesten like mye. Ledigheten i det verste eksempelet gikk opp til 10 prosent.

    The Fed testet færre banker i år enn i fjor, etter at det i 2019 ble bestemt at noen banke kun trenger å testes annethvert år. (NTB)

  • Credit Suisse beordret til å betale gigantsum til georgisk eksstatsminister

    Den kriserammede sveitsiske storbanken Credit Suisse er beordret til å betale 926 millioner dollar i erstatning til Georgias tidligere statsminister Bidzina Ivanisjvili.

    Avgjørelsen kom i en domstol i Singapore fredag. Summen tilsvarer 10,2 milliarder kroner. Ivanisjvili saksøkte Credit Suisse i Singapore, New Zealand og Bermuda fordi han mener problemer og uredelig styring førte til betydelige økonomiske tap.

    Banken uttrykker stor misnøye med avgjørelsen og varsler anke.

  • Tre banker har budt på kriserammet bank

    Flere amerikanske banker har levert bud på den kriserammede banken First Republic. Blant budgiverne er JPMorgan Chase og PNC, skriver Wall Street Journal som siterer ikke navngitte kilder. Financial Times skriver at også Citizens Bank er blant budgiverne. Hvem som får tilslaget er ikke klart.

  • Forsøker å redde First Republic Bank

    Myndighetene i USA har kontaktet flere finansinstitusjoner og loddet interessen deres for å kjøpe seg inn i den pressede banken First Republic, ifølge AFP.

    First Republic har siden bankkonkursene i USA i mars vært på sammenbruddets rand, men har ikke klart å komme med en brukbar redningsplan. Mandag kunngjorde banken at de hadde tapt mer enn 100 milliarder dollar i innskudd i første kvartal, noe som fikk aksjene til å stupe.

    Denne uken har det amerikanske finansdepartementet henvendt seg til seks banker for å finne ut om det er interesse for å kjøpe seg inn i First Republic, ifølge det en kilde opplyser til AFP. Trolig vil fire av disse legge inn bud, sier kilden. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no