Hopp til innhold
Norges Bank
Foto: Siri Vålberg Saugstad

Norges Bank

Oppsummert

Den norske sentralbanken har som hovedoppgave å sikre økonomisk stabilitet ved hjelp av pengepolitiske virkemidler. 4. februar ble Jens Stoltenberg utnevnt i statsråd som ny sentralbanksjef.

 • Noregs Bank: Verksemder melder om svake utsikter

  Sterk pris- og kostnadsvekst, høgare renter og færre offentlege oppdrag gir lågare aktivitet i vinter, skriv Noregs Bank i ei pressemelding.

  Dei skriv at framtidsutsiktene til verksemdene no er dei svakaste sidan januar 2009.

  Tilbakemeldingar frå verksemder som er med i Regionalt nettverk viser at mange er avventande, og at uvissa er uvanleg stor, skriv Noregs Bank.

 • Reagerer på renteøkningen: – Dette blir en knallhard vinter for mange

  Norges Bank setter opp styringsrenta med 0,5 prosentpoeng.

  – Vi har enstemmig besluttet å heve styringsrenten, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache torsdag.

  Den nye styringsrenta er dermed på 2,25 prosentpoeng.

  – Ida Wolden Bache bidrar til å sende norsk økonomi inn i resesjon og tusenvis ut i arbeidsledighet. Dette blir en knallhard vinter for mange, og nå må regjeringa komme på banen med målrettede tiltak for å hjelpe de som sliter mest, sier Marie Sneve Martinussen, stortingsrepresentant og nestleder i Rødt.

  – Ida Wolden Bache må roe ned. Det er tydelige tegn på at norsk økonomi bremser opp, og likevel blir renta satt opp i rekordfart.

  Hun frykter at Norges bank ikke tar nok hensyn til sysselsetting.

  – Når renta økes så mye så fort bidrar det til høyere arbeidsledighet. Da er det de som har minst som rammes dobbelt, både av økte renter og økt risiko for å miste jobben når ledigheten øker.

 • SV vil gi Norges Bank grønt mandat

  SVs Kari Elisabeth Kaski vil at Norges Bank skal bidra til den grønne omstillingen, men regjeringspartiene vil ikke endre bankens mandat.

  Kaski synes ikke det er nok at sentralbanken skal ta hensyn til prisvekst og økonomisk stabilitet når styringsrenten fastsettes, skriver Dagens Næringsliv.

  – Det er på høy tid å gi sentralbanken i oppdrag å jobbe for grønn omstilling av økonomien. Det er den viktigste jobben i norsk økonomi de neste årene, og da må både finans- og pengepolitikken ha det øverst på agendaen, sier SV-toppen. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no