Norges Banks bygg i Oslo
Foto: Espen Schive / Norges Bank

Norges Bank

Oppsummert

Den norske sentralbanken ble opprettet av Stortinget i 1816 og har som hovedoppgave å sikre økonomisk stabilitet i landet ved hjelp av pengepolitiske virkemidler. Ny sjef skal ansettes i 2022.

 • Nei til Stoltenberg som banksjef

  Ap-politiker Thomas Breen og Venstres Sveinung Rotevatn er skeptiske til Jens Stoltenberg som ny sjef for Norges bank. Jobben som ny sentralbanksjef etter Øystein Olsen er utlyst på Finn, og Nato-sjefen er nevnt som en kandidat.

 • – Tror mange er klar for det

  Norsk økonomi går bedre enn før pandemien, sier sentralbanksjef Øystein Olsen. I dag satte Norges Bank, som ventet, styringsrenten opp fra 0 til 0,25 prosent.

  
Norsk økonomi går bedre enn før pandemien, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.
I dag satte Norges Bank, som ventet, styringsrenten opp fra 0 til 0,25 prosent.
 • Sentralbanksjef vil gå av i februar

  Sentralbanksjef Øystein Olsen har gitt beskjed til Finansdepartementet at han vil fratre stillingen i februar neste år. Det opplyser Norges Bank i en pressemelding torsdag.

  Olsen begynte som sentralbanksjef i januar 2011, og er nå inne i sin andre åremålsperiode på seks år. Sentralbanksjefen vil dermed gå av rundt 10 måneder før åremålet går ut.

  – Det er en tid for alt. I januar neste år runder jeg 70 år. Det er et naturlig tidspunkt for å avslutte en lang yrkeskarriere. Jeg har bestemt meg for å stå i stillingen til og med februar neste år, og avslutte med min 12. årstale, sier Øystein Olsen.


Norsk økonomi går bedre enn før pandemien, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.
I dag satte Norges Bank, som ventet, styringsrenten opp fra 0 til 0,25 prosent.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no