Hopp til innhold
Et amerikansk bilde henger over børsen i New York.
Foto: Julia Nikhinson / AP

USAs økonomi

Oppsummert

Den amerikanske staten blir nødt til å slutte å betale noen av regningene sine om ikke gjeldstaket blir hevet innen 5. juni. For å unngå at USA misligholder gjelden sin må demokratene og republikanerne bli enige om å øke gjeldstaket.

  • Biden om storstreik i bilindustrien: – Eg forstår arbeidarane sin frustrasjon

    USAs president Joe Biden uttalte seg fredag kveld om storstreiken i den amerikanske bilindustrien.

    – Ingen ønsker ein streik, men eg respekterer arbeidarane sin rett til å bruka deira moglegheiter i det felles forhandlingssystemet, sa Biden under ein pressekonferanse i Det kvite hus.

    – Eg forstår arbeidarane sin frustrasjon, sa han og la til at overskotet burde bli delt med arbeidarane.

    Tidleg fredag morgon norsk tid, gjekk arbeidarar frå tre bilfabrikkar i USA ut i streik etter at fagforeininga United Auto Workers (UAW) ikkje fekk gjennom ein avtale med bilprodusentane Ford, General Motors (GM) og Stellantis (tidlegare Fiat Chrysler).

  • Storstreik i bilindustrien i USA

    Klokka 6 fredag morgen norsk tid gikk arbeidere ved tre bilfabrikker i USA ut i streik etter at fagforeningen UAW ikke oppnådde noen avtale med bilprodusentene.

    United Auto Workers (UAW) varslet et par timer før fristen streikeuttak ved fabrikker i delstatene Michigan, Missouri og Ohio.

    – Pengene er der. Vår kamp er rettferdig, sier UAW-leder Shawn Fain i en uttalelse.

    De tre Detroit-baserte bilfabrikkene som fortsatt har fagforeninger, er Ford, General Motors (GM) og Stellantis (tidligere Fiat Chrysler)

    Ford opplyser til Reuters at arbeidstakersiden kom med et nytt mottilbud sent torsdag, men at det er liten bevegelse i forhandlingene. Arbeidstakerne krever at den gjenreiste bilindustrien gir tilbake goder de har avstått fra for å redde arbeidsplassen.

    (NTB)

  • USAs handelsminister: Amerikanske selskap ser Kina som for risikabelt

    Amerikanske firmaer ser i dag Kinas marked som «for risikabelt» uten endringer i hvordan det reguleres, sier USAs handelsminister Gina Raimondo.

    – Forretningsmiljøet i Kina må være forutsigbart, det må være like konkurransevilkår, det må være rettferdig prosess og det må være åpenhet, sa Raimondo på en pressekonferanse i Shanghai onsdag.

    – Amerikanske virksomheter er nødt til å se tiltak for å løse disse problemene, ellers vil de vurdere investering i Kina som for risikabelt, fortsatte hun.

    Raimondo avslutter onsdag et firedagers besøk i Kina. Der har hun møtt deler av toppledelsen i den kinesiske regjeringen, blant annet statsminister Li Qiang og visestatsminister He Lifeng, som har ansvar for gjennomføring av den økonomiske politikken.

    (NTB)

  • USAs sentralbank ventes å øke renten

    Den amerikanske sentralbanken vil trolig heve renten med ytterligere 0,25 prosentpoeng for å bekjempe inflasjonen, tror markedsanalytikere. Beslutningen om renteøkning kommer senere onsdag norsk tid. Økningen blir den 11. i rekken siden mars i fjor. Basisrenten vil trolig svinge mellom 5,25 og 5,5 prosent, det høyeste nivå på 22 år.

    I forrige måned lot sentralbanken renten forbli uforandret for å gi politikerne et pusterom og la dem gjennomgå den overordnede økonomiske situasjonen i landet.

  • USA: laveste inflasjonstall på to år

    – Inflasjonen i USA avtok til det laveste nivået siden 2021, opplyser det amerikanske arbeidsdepartementet.

    Dette er et oppmuntrende tegn for beslutningstakere som har kjempet for å begrense kostnadspresset, skriver nyhetsbyrået AFP.

    Konsumprisindeksen (KPI) var på 3,0 prosent sammenlignet med samme måned i fjor, og var litt lavere enn det analytikere forventet. I mai var USAs KPI på 4,0 prosent.

    Mandag publiserte SSB de norske inflasjonstallene. Det viste en prisøkning på 6,4 prosent sammenlignet med juni i fjor.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no