Hopp til innhold
Et amerikansk bilde henger over børsen i New York.
Foto: Julia Nikhinson / AP

USAs økonomi

Oppsummert

Den amerikanske staten blir nødt til å slutte å betale noen av regningene sine om ikke gjeldstaket blir hevet innen 5. juni. For å unngå at USA misligholder gjelden sin må demokratene og republikanerne bli enige om å øke gjeldstaket.

  • Pris- og rentesjokk for barnefamiliene

    Etter snart tre år med skyhøy inflasjon og raskt stigende rente må en nokså gjennomsnittlig tobarnsfamilie nå tåle over 177.000 kroner mer i utgifter. Det viser beregninger Statens institutt for forbruksforskning (Sifo) har gjort for NTB.

    – Tallene fra Sifo bekrefter hvor krevende den økonomiske situasjonen er for mange helt vanlige husholdninger, sier generalsekretær Morten Andreas Meyer i Huseierne.

  • Fortsatt fall i USAs prisvekst

    Tallene for januar viser at prisveksten i USA avtar. Med en prisvekst på 2,4, var det en nedgang på 0,2 prosent sammenlignet med måneden før.

    Tallet var som ventet fra flere amerikanske økonomer, skriver NTB. Tallene er godt nytt for dem som håper på lavere styringsrente i USA. Den ligger på det høyeste på 23 år, mellom 5,25 og 5,5 prosent.

  • Prisveksten i USA dempar seg

    Prisveksten i USA var på 2,4 prosent i januar, målt mot same månad i fjor, viser ferske tal frå USAs byrå for økonomisk analyse.

    Denne målinga, den såkalla PCE-inflasjonen, ser den amerikanske sentralbanken spesielt nøye på når dei skal sette renta.

    Som i Noreg, har også den amerikanske sentralbanken eit mål om å halde prisveksten i USA på kring 2 prosent.

    For å bidra til å dempe prisveksten, bruker sentralbanken renta som verkemiddel.

    Styringsrenta i USA er no i intervallet 5,25-5,5 prosent.

    Korleis prisveksten og renta utviklar seg i USA er viktig også for utviklinga i Noreg.

    – Noregs Bank må nesten vente litt på at sentralbankar i utlandet kuttar først, for dei kan starte å kutte renta. Elles kan dei risikere ei ny runde med kraftig kronesvekking, med oppgang i inflasjonen, sa sjeføkonom Kjersti Haugland til NRK i førre veke.

    USA: Handelen i desenber sank med 2,7 prosent
    Foto: KAREN BLEIER / AFP
  • USAs sentralbank tynget børsene

    Aksjene på Wall Street falt markant onsdag etter signalene fra den amerikanske sentralbanken om at den trenger mer tid før rentene kan kuttes.

    Størst nedgang hadde teknologitunge Nasdaq, som krympet 2,23 prosent. Den bredere S&P 500-indeksen falt 1,6 prosent, mens Dow Jones endte med et fall på 0,82 prosent sammenlignet med tirsdagens sluttkurs.

    (NTB)

  • USAs økonomi endte med uventet vekst i fjor

    Den amerikanske økonomien vokste med 3,3 prosent i fjerde og siste kvartal i 2023. På forhånd hadde økonomene ventet en vekst i BNP på rundt 2 prosent.

    Økonomien bremser dermed opp sammenlignet med tredje kvartal, da bruttonasjonalproduktet økte med hele 4,9 prosent.

    For hele 2023 var BNP-veksten 2,5 prosent høyere enn i 2022, til tross for høyere renter.

    Prisene holdes derimot godt i sjakk til tross for den raske veksten i økonomien. Prisveksten falt til 1,5 prosent i kvartalet, lavere enn tidligere og lavere enn forventet.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no