Hopp til innhold
Bodø Remote Control Centre, Norges hovedsete for fjernstyring av tårn.
Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Avinor

Oppsummert

Avinor er statens fagorgan innen sivil luftfart. Selskapet er flyplasseier og planlegger av infrastruktur, og yter lufthavn- og flysikringstjenester overfor flyselskaper og andre brukere. Avinor eier og driver i alt 44 flyplasser i Norge.

 • Avinor: Dette er konsekvensene dersom det blir streik

  140 ansatte fra Avinor vil bli tatt ut i streik fra onsdag, dersom det ikke blir enighet mellom LO Stat og Spekter.

  Flyplassene som rammes er Bergen, Førde, Ålesund, Brønnøysund, Kirkenes, Kristiansand og Oslo, skriver de i en pressemelding. Det vil gi store konsekvenser for de berørte flyplassene, sier lufthavndirektør ved Oslo lufthavn, Thorgeir Landevaag.

  – Ved flere av lufthavnene stopper all passasjertrafikk opp, og ved noen lufthavner vil det ikke være trafikk i det hele tatt.

  Streiken vil også få ringvirkninger for andre flyplasser og blant annet helsesektoren.

  I Bergen vil konsekvensene bli at kun ambulanse- og redningstjenester, samt helikoptertrafikk, vil holdes i gang. All passasjertrafikk vil stoppes.

  I Førde og Brønnøysund vil all flytrafikk stoppe opp. I Kirkenes vil flyvninger bli stoppet enkelte dager. Også Ålesund må stenge for passasjertrafikk, og kan kun operere ambulanseflyvninger på dagen.

  I Kristiansand vil flyplassen operere som normalt på dagtid. På ettermiddag og kveld kan de imidlertid bare håndtere ambulanse- og Widerøe-flyvninger.

  Oslo påvirkes minst av en eventuell streik. Her vil det være planlagt vedlikehold og mindre arbeid som må utsettes.

  Lønnsforhandlingene mellom LO Stat og Spekter ble brutt tidligere i år. Meklingsfristen er midnatt tirsdag, men en eventuell streik vil tidligst ha oppstart 12. juni klokken 12.00.

 • Unio-streiken: Må vente mye kø på Oslo lufthavn

  Reisende ved Oslo lufthavn må påregne betydelig kø i grensekontrollen ved Oslo lufthavn på grunn av den pågående streiken. Dette gjelder både ankomst og avgang.

  Mandag trappes den streiken i Unio opp. Dette rammer blant annet passutstedelse og grensekontroll.

  Øst politidistrikt opplyser at reisende ved Oslo lufthavn må regne med at det vil være betydelig kø i grensekontrollen, både ved ankomst og avgang.

  – Vi oppfordrer alle som skal reise ut av Schengen, til å møte i god tid. Vi forventer kø opp til to, tre timer, skriver politiet.

  Det vil også være svært begrenset mulighet for å få nødpass på Gardermoen.

  (©NTB)

  Pass kontroll på Oslo lufthavn.
Gardermoen 20170329. Pass kontroll på Oslo lufthavn.
  Foto: Gorm Kallestad / NTB
 • Oslo lufthavn venter stor pågang i sommer – bruker innenlandsgater til utenlandsreiser

  Avinor venter stor pågang av reisende på Oslo lufthavn i sommer, og flere innenlandsgater må derfor brukes til avganger til utlandet.

  – Det er ingenting som gleder oss mer enn at trafikken tar seg opp. Denne sommeren er det svært mange som skal fly utenlands i morgentimene, og derfor har vi behov for flere utenlandsgater, sier fungerende lufthavndirektør Dorothy Billett på Oslo lufthavn.

  I timene med mest trafikk blir åtte innenlandsgater brukt til reiser utenlands. Dette gjelder kun reiser innen Schengen.

  De som skal reise herfra, blir sendt i shuttlebuss fra terminalområdet.

  – Det vil gå busser kontinuerlig, og man vil få beskjed i god tid om man får tildelt en av disse gatene, sier Billett.

  (©NTB)

  Juletrafikk Gardermoen
  Foto: Torstein Georg Bøe / NRK
 • Avinor signerte milliardavtale for bygging av nye Bodø lufthavn

  Peab Anlegg og Avinor har signert en avtale som er et ledd i byggeprosessen av nye Bodø lufthavn, Kontrakten er på nesten 3,3 milliarder kroner. Pengene skal gå til bygging av ny rullebane, taksebaner og flyoppstillingsplasser.

  Anleggsarbeidene starter umiddelbart, og planlagt ferdigstillelse er i juni 2028.

  Avinor inngikk torsdag en avtale med Hent AS om bygging av passasjerterminal.

  (NTB)

 • Flytrafikken åpner gradvis i nord

  Avinor opplyser sent fredag ettermiddag at flere flyplasser i nord er åpnet for trafikk etter å ha vært stengt grunnet et fiberkabelbrudd.

  Alta, Banak, Kirkenes og Honningsvåg er åpnet for trafikk, opplyste Avinor klokka 17.45 fredag. En time før meldte selskapet at det gjennomføres trafikk til og fra Tromsø med begrensninger.

  Et kabelfiberbrudd var årsaken til at deler av luftrommet over Nord-Norge ble stengt fredag ettermiddag. Avinor satte krisestab.

  – Alle tilgjengelige ressurser jobber med saken og det er satt sentral krisestab, skrev Avinor i 16-tiden fredag.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no