Armenia: Statsministeren leder demonstrasjoner mot parlamentet

JEREVAN/OSLO (NRK): Flere tusen mennesker var samlet foran parlamentet i hovedstaden Jerevan tirsdag kveld. Det er statsministeren som leder protestene mot parlamentet fordi en ny lov kan føre til utsettelse av valget.

ARMENIA-PARLIAMENT-GOVERNMENT-PROTEST

Nikol Pashinyan ble statsminister etter protestene i mai. Her oppildner han sine tilhengere til å protestere mot flertallet i parlamentet, som utsetter nyvalget han lovet folket.

Foto: KAREN MINASYAN / AFP

Demonstrantene sier til NRK at de støtter statsminister, Nikol Pashinyan. De protesterer mot vedtaket i parlamentet som kan føre til at nyvalget blir utsatt, dersom landets president godtar det.

– Vi blir her til vi er sikre på at president, Armen Sarkissian, ikke godtar den nye loven, sier en av dem, Aram Tunyan.

Demonstrasjoner i Jerevan

En av demonstrantene, Aram Tunyan (th) sier at de ikke aksepterer den nye loven parlamentet har vedtatt, som kan føre til at nyvalget blir utsatt. Han er på demonstrasjonen sammen med dattera Ani Tunyan.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

Ble statsminister etter forrige protest

Statsminister, Nikol Pashinyan, var opposisjonslederen som ble båret fram til statsministerposten i vår etter protester og generalstreik. Han er tidligere journalist og redaktør – og har lenge kjempet for pressefrihet og ytringsfrihet i Armenia.

Hans plan har vært å holde et snarlig nyvalg, som han også fikk støtte for i parlamentet i juni.

Men nå har parlamentet vendt ham ryggen. Noen av hans støttespillere har gjort felles sak med det tidligere regjeringspartiet, Republikanerne.

Statsministeren leder protestene mot parlamentet

Ute i gatene i Jerevan i kveld, protester leder av statsministeren. VIDEO: Guri Norstrøm/NRK og TV1 Armenia

Vil sparke «illojale statsråder»

Under protestene tirsdag kveld lovet Pashinyan å sparke seks av sine statsråder, som tilhører partier som han mener har vært illojale.

Statsministeren holder fast ved at Armenia må avholde nyvalg i løpet av desember fordi sammensetningen i parlamentet ikke speiler den politiske realiteten i landet.

LES MER: Sist armenere var ute i gatene var i vår, da de protesterte mot korrupsjon i det daværende regjeringspartiet.

- Dette er et veldig dramatisk øyeblikk for oss, men vi har tro på den nye statsministeren, vi tror på planene hans og at det vil bli bedre enn det har vært tidligere, sier Vahram Barbaryan som deltar i demonstrasjonen.

Vahram Barbaryan, Armenia

Demonstrant Vahram Barbaryan mener dette er et avgjørende øyeblikk for Armenias fremtid.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

«Fløyelsrevolusjonen»

Nyvalg var ett av hovedkravene i det som ble kalt Den armenske fløyelsrevolusjonen tidligere i år.

Pashinyans «Civil Contract Party» var med i koalisjonen som vant ordførervalget i hovedstaden Jerevan i september med hele 81 prosent av stemmene.

Pashinyan sier han er villig til å gå av som statsminister, dersom det kan bidra til et kompromiss om å holde nyvalg.

LES MER: Bakgrunnen for de omfattende protestene i mai i år

Den tidligere sovjetrepublikken Armenia har tre millioner innbyggere

ARMENIA-POLITICS/PROTESTS

Fra Fløyelsrevolusjonen i Armenia 2. mai i år. Generalstreiker og sivil ulydighet førte til at Nikol Pashinyan ble statsminister.

Foto: GLEB GARANICH / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt