Hopp til innhold
Hjemmekontor
Foto: Thomas Brun / NTB

Hjemmekontor

Oppsummert

Bruken av hjemmekontor har eksplodert under koronapandemien. Flere norske IT-bedrifter lyser ut stillinger som legger opp til fjernarbeid. En undersøkelse fra Tryg Forsikring viser at én av ti har fått helseplager ved å ha hjemmekontor.

 • Venstre vil gjøre det lettere med hjemmekontor

  Det må bli mer fleksible arbeidstidsregler og rausere skattefradrag for utstyr, mener Venstre. Partiet vil at det skal bli lettere å jobbe hjemme.

  Venstre vedtok på sitt landsstyremøte søndag en uttalelse om et mer fleksibelt arbeidsliv.

  – Arbeidshverdagen er permanent endret etter korona. Plutselig fant vi ut at teknologien muliggjorde langt mer fleksible løsninger enn vi var vant med. Nå må vi se framover og sørge for at vi ikke låser oss fast i gårsdagens firkantet ordninger, sier Sveinung Rotevatn.

  Han sto bak forslaget til uttalelsen, som altså ble vedtatt. (NTB)

  Kvinne på hjemmekontor
  Foto: Gorm Kallestad / NTB
 • Rapport: Folk flest vil fortsatt jobbe hjemmefra

  Et flertall av arbeidstakerne ser på hjemmekontor som et gode de gjerne vil fortsette med noen dager i uka, viser en den nye rapporten «Hjemme – borte – uavgjort», som legges fram tirsdag.

  Rapporten er laget av forskere ved Oslo Met på oppdrag fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID) og er blant annet basert på en spørreundersøkelse blant drøyt 5.000 arbeidstakere. I snitt ønsker de fleste å kunne jobbe hjemmefra to dager i uka.

  Både ansatte og ledere melder om at produktiviteten ikke går ned på hjemmekontor, snarere tvert om. Mange opplever bedre arbeidsro rundt konsentrasjonskrevende arbeid. Et annet funn er at sykefraværet og graden av utbrenthet synker i takt med jobbing hjemmefra.

  På den annen side kan hjemmekontor gjøre det utfordrende å ikke jobbe selv om man er syk eller passer på noen som er syke, og det kan bli forventet at man er tilgjengelig også utenfor ordinær arbeidstid, påpeker forskerne.

  (NTB)

 • Nye regler for hjemmekontor

  Bruken av hjemmekontor har økt de seneste årene, og arbeidsmiljøloven justeres som følge av dette, opplyser arbeids- og inkluderingsdepartementet.

  – Det betyr at arbeidstidsreglene i arbeidsmiljøloven gjøres gjeldende også for hjemmearbeid. Vi mener behovet for vern ikke er mindre for arbeid hjemme enn arbeid fra kontoret. Forskning tyder tvert imot på det motsatte, sier Marte Mjøs Persen (Ap).

 • Hjemmekontor avvikles trolig

  Påbudet om hjemmekontor er, etter det VG erfarer, et av tiltakene som fjernes når regjeringen går inn for lettelser i koronatiltakene. Det er også ventet at skjenking av alkohol blir utvidet. Pressekonferansen med regjeringen starter kl. 19 i kveld.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no