Hopp til innhold
Hjemmekontor
Foto: Thomas Brun / NTB

Hjemmekontor

Oppsummert

Bruken av hjemmekontor har eksplodert under koronapandemien. Flere norske IT-bedrifter lyser ut stillinger som legger opp til fjernarbeid. En undersøkelse fra Tryg Forsikring viser at én av ti har fått helseplager ved å ha hjemmekontor.

 • Hjemmekontor gjør at DNV vil leie ut kontorlokaler

  Flere som jobber hjemmefra gjør at Det Norske Veritas (DNV) på Høvik nå vil leie ut en tredel lokalene sine. Det skriver Budstikka.

  – Vi jobber på andre måter enn før, og flere jobber også mer hjemme. Derfor har vi mulighet til å leie ut deler av lokalene våre her, sier konsernsjef i DNV, Remi Eriksen til avisa.

  DNV har en bygningsmasse på rundt 90.000 kvadratmeter, der rundt 55.000 kvadratmeter er kontorer langs fjorden på Høvik.

  Det Norske Veritas på Høvik
  Foto: Marianne Løvland / NTB
 • Koronaundersøkelse: Flere har hjemmekontor nå

  22 prosent av de spurte har hovedsakelig hjemmekontor nå, ifølge Norsk koronamonitor. Det er 10 prosentpoeng flere enn i juni.

  Gjennom første del av året falt tallet på folk med hjemmekontor jevnt og trutt, fra 42 prosent i januar til 12 prosent i juni.

  (NTB)

  – Gjennom våren valgte stadig flere å vende tilbake til arbeidsplassen, men høsten ser så langt ikke ut til å følge samme trend, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion, som står bak undersøkelsen.

 • Venstre vil gjøre det lettere med hjemmekontor

  Det må bli mer fleksible arbeidstidsregler og rausere skattefradrag for utstyr, mener Venstre. Partiet vil at det skal bli lettere å jobbe hjemme.

  Venstre vedtok på sitt landsstyremøte søndag en uttalelse om et mer fleksibelt arbeidsliv.

  – Arbeidshverdagen er permanent endret etter korona. Plutselig fant vi ut at teknologien muliggjorde langt mer fleksible løsninger enn vi var vant med. Nå må vi se framover og sørge for at vi ikke låser oss fast i gårsdagens firkantet ordninger, sier Sveinung Rotevatn.

  Han sto bak forslaget til uttalelsen, som altså ble vedtatt. (NTB)

  Kvinne på hjemmekontor
  Foto: Gorm Kallestad / NTB
 • Rapport: Folk flest vil fortsatt jobbe hjemmefra

  Et flertall av arbeidstakerne ser på hjemmekontor som et gode de gjerne vil fortsette med noen dager i uka, viser en den nye rapporten «Hjemme – borte – uavgjort», som legges fram tirsdag.

  Rapporten er laget av forskere ved Oslo Met på oppdrag fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID) og er blant annet basert på en spørreundersøkelse blant drøyt 5.000 arbeidstakere. I snitt ønsker de fleste å kunne jobbe hjemmefra to dager i uka.

  Både ansatte og ledere melder om at produktiviteten ikke går ned på hjemmekontor, snarere tvert om. Mange opplever bedre arbeidsro rundt konsentrasjonskrevende arbeid. Et annet funn er at sykefraværet og graden av utbrenthet synker i takt med jobbing hjemmefra.

  På den annen side kan hjemmekontor gjøre det utfordrende å ikke jobbe selv om man er syk eller passer på noen som er syke, og det kan bli forventet at man er tilgjengelig også utenfor ordinær arbeidstid, påpeker forskerne.

  (NTB)

 • Nye regler for hjemmekontor

  Bruken av hjemmekontor har økt de seneste årene, og arbeidsmiljøloven justeres som følge av dette, opplyser arbeids- og inkluderingsdepartementet.

  – Det betyr at arbeidstidsreglene i arbeidsmiljøloven gjøres gjeldende også for hjemmearbeid. Vi mener behovet for vern ikke er mindre for arbeid hjemme enn arbeid fra kontoret. Forskning tyder tvert imot på det motsatte, sier Marte Mjøs Persen (Ap).

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no