Demonstrasjon mot jødehat i Paris
Foto: Thibault Camus / AP

Antisemittisme og jødehat

Oppsummert

Jødehets og angrep på synagoger skjer flere steder i verden. Både antisemittisme, islamofobi og hatytringer økte i Europa i fjor, ifølge Europarådet.

 • Avverget trolig terrorangrep

  Fire personer er pågrepet i forbindelse med trusler mot en synagoge i byen Hagen. Ifølge tyske medier skal utenlandsk etterretning ha varslet om en syrisk tenåring som planla å bombe den jødiske menigheten under høytiden jom kippur i går.

  Tysk politi har trolig avverget et terrorangrep, sier innenriksministeren delstaten Nordrhein-Westfalen.
  Sikkerheten ved synagogen ble trappet opp i går i forbindelse med feiringen av den jødiske høytiden jom kippur.

 • Paven advarer mot antisemittisme

  Under en tale til kristne og jødiske ledere i Budapest søndag advarte Pave Frans om antisemittisme i Europa og utenfor. Paven er søndag på et kort syvtimers besøk i Ungarn. Der skal han holde messe og møte statsminister Viktor Orbán. Det er kun planlagt for en halvtimes møte mellom de to som har svært ulike meninger om blant annet migrasjon. Pave Frans skal videre til et besøk i Slovakia. Dette er hans første større utenlandstur etter en operasjon i juli.

  Pave Frans besøker Ungarn søndag 12. september.
  Foto: Gregorio Borgia / AP
 • Drammen-imam avskjediget

  Styret i Minhaj ul-Quran Norge har valgt å avskjedige imam Noor Ahmed Noor etter hans antisemittiske innlegg på Facebook.

  Avgjørelsen ble tatt mandag, og trossamfunnet kunngjorde beslutningen i en pressemelding sent tirsdag kveld.

  – Imam Noor Ahmed Noor er etter dette avskjediget, og arbeidsforholdet med ham er avsluttet med umiddelbar virkning. Styret viser til at Minhaj-ul-Quran har nulltoleranse for antisemittisme og vil slå hardt ned på alle former for hets, rasisme og diskriminering, heter det.

  Imamen har beklaget innleggene, og han har opplyst til Drammens Tidende at han skrev dem i frustrasjon over angrep i Gaza.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no