Hopp til innhold
Demonstrasjon mot jødehat i Paris
Foto: Thibault Camus / AP

Antisemittisme og jødehat

Oppsummert

Jødehets og angrep på synagoger skjer flere steder i verden. Både antisemittisme, islamofobi og hatytringer økte i Europa i fjor, ifølge Europarådet.

 • Rekordmye antisemittisme i Storbritannia i 2023

  Det ble registrert tusenvis av antisemittiske hendelser i Storbritannia etter utbruddet av krigen mellom Hamas og Israel, mer enn noen gang før.

  Til sammen ble det registrert 4.103 slike hendelser av organisasjonen Community Security Trust (CST), som gir råd til Storbritannias rundt 280.000 jøder om sikkerhetsspørsmål.

  Tallet er det høyeste siden CST begynte å føre statistikk i 1984 og mer enn dobbelt så mye som året før. Bak det ligger en flom av trusler, hatefulle ytringer, vold og hærverk mot jødiske institusjoner og eiendommer, ifølge CST.

  (NTB)

 • Pave Frans fordømmer økt jødehat

  Pave Frans sa lørdag at han fordømte «den forferdelige økningen i angrep på jøder verden over». Det melder AFP.

  Paven har tidligere fordømt Hamas-angrepet på Israel i sterke ordelag. Han har også tatt til orde for våpenhvile og at det åpnes for humanitær hjelp til palestinerne i Gaza.

 • Rapport: Antisemittismen økt med 235 prosent siden Israel-Hamas-krigen

  En ny rapport for 2023 og januar 2024 viser at antisemittismen har økt med 235 prosent siden Hamas' angrep 7. oktober. Det skriver The Jerusalem Post.

  Årsrapporten om kampen mot antisemittisme er utgitt av Diaspora Ministry, World Zionist Organization og Jewish Agency

  Rapporten viste at mellom oktober og desember ble antallet antisemittiske hendelser over hele verden seksdoblet.

 • Antisemittiske anmeldelser i Norge doblet etter Hamas terrorangrep

  Antall anmeldelser om antisemittisme har doblet seg siden i fjor. Halvparten kom etter Hamas' terrorangrep mot Israel 7. oktober.

  I fjor ble det registrert 19 straffesaker som gjaldt antisemittisme.

  Det opplyser Nasjonalt kompetansemiljø innen hatkriminalitet.

  Nye tall fra politiet viser en dobling fra i fjor.

  Halvparten av sakene ble anmeldt i Oslo.

  Fagspesialist hos politiet, Monica Lillebakken sier at halvparten av sakene i år er kommet etter terrorangrepet 7. oktober.

  – Når det skjer spesielle hendelser som krigen mellom Israel og Hamas, tipser folk politiet mer og anmelder mer, sier hun.

  Det er vanskelig for henne å si om det er en reell økning eller om det nå er enklere å anmelde.

  – Det kan også være en kombinasjon av begge deler, sier Lillebakken.

 • Det hvite hus fordømmer Elon Musks «avskyelige promotering» av antisemittisme

  Tech-gründer Elon Musk er i hardt vær etter at han onsdag omfavnet en antisemittisk konspirasjonsteori på X, appen for sosiale medier han kjøpte for et år siden.

  Som svar på en annen bruker som hadde anklaget jøder for å hate hvite mennesker, og som hadde uttrykt likegyldighet til antisemittisme, skrev Musk: «Du har sagt den faktiske sannheten».

  Musk, administrerende direktør for bilprodusenten Tesla og rakettselskapet SpaceX, fulgte opp sin første tweet med kritikk av Anti-Defamation League, eller ADL, en organisasjon grunnlagt av jøder for å motarbeide antisemittisme.

  Musk har kranglet med ADL i flere måneder på grunn av deres innsats for å redusere ekstremisme på sosiale medier, en kampanje som Musk sier har kostet X annonsesalg.

  Reuters melder fredag at Det hvite hus fordømmer Elon Musks «avskyelige promotering» av antisemittisme.

  – Det er uakseptabelt å gjenta den fæle løgnen bak den mest fatale antisemittismen noengang i amerikansk historie, som også skjer en måned etter den dødeligste dagen for jøder siden Holocaust, sier talsmann for Det hvite hus, Andrew Bates.

  Elon Musk
  Foto: Reuters

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no