Hopp til innhold
Demonstrasjon mot jødehat i Paris
Foto: Thibault Camus / AP

Antisemittisme og jødehat

Oppsummert

Jødehets og angrep på synagoger skjer flere steder i verden. Både antisemittisme, islamofobi og hatytringer økte i Europa i fjor, ifølge Europarådet.

 • Forlag trekker eventyrbok etter reaksjoner på jøde-fremstilling

  Gyldendal trekker en barnebok med eventyr etter å ha fått kritikk for å videreformidle gamle, antisemittiske stereotyper. Det er boken «Den store boka med eventyr» som nå trekkes tilbake, skriver Vårt Land. Årsaken er en beskrivelse av en jøde i eventyret Aladdin og tryllelampen, som blant annet blir omtalt som en svindler.

  – Dette kobler seg til antisemittiske stereotypier som har blitt tegnet i flere hundre år, om jøden som en sleip bedrager, sier Mats Tangestuen, faglig leder ved Jødisk Museum i Oslo.

  Gyldendal forlag sier de har stoppet salget av boken etter at de ble gjort oppmerksomme på en eldre oversettelse av det gamle eventyret – og at de på ingen måte kan stå inne for teksten.

 • Mindre antisemittiske og antimuslimske haldningar i Noreg

  Antisemittiske og muslimfiendtlege haldningar har blitt mindre vanleg i Noreg sidan 2017. Det kjem fram i undersøkinga «Holdninger til jøder og muslimer i Norge 2022» som er gjort i regi av HL-senteret på oppdrag frå fleire departement.

  Undersøkinga, som blei presentert tysdag, viser også at fordommar i form av stereotypiar framleis er vanleg.

  Unge menneske har eit meir positivt syn på både jødar og muslimar, ifølge haldningsundersøkinga.

 • Kanye West kasta ut fra Twitter - igjen

  Twitter-eier Elon Musk sier at rapperen Kanye West igjen har brutt Twitters regler om oppfordring til vold, og at kontoen hans igjen vil bli stengt.

  Også Wests kjøp av den høyrevridde meldingstjenesten Parler er lagt på is etter hans mange antisemittiske uttalelser de siste ukene. Han har blant annet rost Adolf Hitler for effektive oppfinnelser, og sagt rett ut at han liker Hitler.

  Kanye West, som nå kaller seg Ye, har ytret seg negativt om jøder blant annet hos Tucker Carlson på Fox News og hos konspirasjonsteoretikeren Alex Jones på Infowars.

  Han er de siste dagene også kritisert for å ha tatt med seg den kjente holocaust-fornekteren Nick Fuentes til en middag med tidligere president Donald Trump. Som følge av ytringene har Adidas og andre sponsorer avsluttet samarbeidet med ham.

 • Kanye Wests kjøp av Parler avbrutt

  Rapperen Kanye Wests kjøp av den høyrevridde meldingstjenesten Parler er lagt på is etter antisemittiske uttalelser de siste ukene.

  Det er Parler selv som opplyser at kjøpsprosessen som ble innledet i oktober, er avbrutt.

  Kanye West, som nå kaller seg Ye, har de siste ukene kommet med en rekke grove antisemittiske uttalelser, blant annet hos Tucker Carlson på Fox News og hos konspirasjonsteoretikeren Alex Jones på Infowars.

  Til Jones sa han at han likte Adolf Hitler, og at alle mennesker har noe ved seg av verdi, ikke minst Hitler.

  Parler framstiller seg selv som et konservativt alternativ til Twitter, med minst mulig innholdskontroll, der kommentatorer fra ytre høyre har fritt spillerom. Det sponses av Rebekah Mercer, en megadonor på ytre høyre fløy.

  Før han gjorde avtalen om å kjøpe Parler, ble Kanye West suspendert fra Twitter og Instagram etter å ha kommet med dødstrusler mot det jødiske folk.

  Han er de siste dagene også kritisert for å ha tatt med seg den kjente holocaust-fornekteren Nick Fuentes til en middag med tidligere president Donald Trump. Som følge av ytringene har Adidas og andre sponsorer avsluttet samarbeidet med ham. (NTB-DPA)

 • Kanye West: – Eg ser gode sider ved Hitler

  Den amerikanske rapparen Kanye West kom med sjokkerande utsegner i eit intervju med konspirasjonsteoretikaren Alex Jones torsdag.

  – Alle menneske har noko å bidra med, særleg Hitler, sa West iført ei svart, heildekkande maske over ansiktet.

  Jones, som er kjend for ytterleggåande meiningar, blei tydelegvis sjølv sett ut og prøvde å avfeie somme av kommentarane.

  – Eg elskar jødar men eg elskar òg nazistar, sa West til ein forbausa Jones som presiserte at han måtte seie seg usamd i det.

  Artisten, som no ynskjer å bli omtala med namnet "Ye", skal ha framført konspirasjonsteoriar om korleis den jødiske statsministeren Benjamin Netanyahu "styrer bankane, historiebøkene og drep folk", ifylgje Independent-avisa Indy100.

  Kanye West
  Foto: Evan Vucci / AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no