Hopp til innhold
Demonstrasjon mot jødehat i Paris
Foto: Thibault Camus / AP

Antisemittisme og jødehat

Oppsummert

Jødehets og angrep på synagoger skjer flere steder i verden. Både antisemittisme, islamofobi og hatytringer økte i Europa i fjor, ifølge Europarådet.

 • Frankrike: To unge siktet for terrorplanlegging mot jødiske mål

  To unge personer er siktet for å ha planlagt terror mot jødiske mål i Paris. Det melder AFP. Det dreier seg om en 19-åring og en under 18 år. Det har ikke kommet fram detaljer om hva de skal ha planlagt.

  Det er mye harme i den franske hovedstaden etter at tre gutter, to av dem 13 år, er siktet for voldtekt av en 12 år gammel jødisk jente. De er også siktet for antisemittiske krenkelser og drapstrusler.

 • Norske jøder rammes – økning i antisemittismesaker

  Gaza-krigen mellom Israel og Hamas påvirker norske jøders hverdag. Det har vært en kraftig vekst i registrerte antisemittismesaker hos politiet i år.

  Politiets eget fagorgan, Nasjonalt kompetansemiljø innen hatkriminalitet, fører oversikt over registrerte straffesaker som handler om antisemittisme, eller jødehat.

  Her har Vårt Land har hentet ut tall for første tertial , altså perioden januar-april, i år og i fjor. Tallene viser at antallet saker er nesten tredoblet:

  Det var 21 saker første tertial 2024 – mot åtte saker i første tertial 2023.

  (NTB)

 • Fordømmer angrep mot synagoge i Polen

  Polske styresmakter fordømmer eit angrep med molotovcocktailar mot ein synagoge i Warszawa natt til onsdag, skriv NTB.

  – Antisemittisme har ingen plass i Polen. Det er ingen plass til hat i Polen, skriv president Andrzej Duda på X.

  Synagogen var den einaste synagogen i byen som overlevde jødeforfølgingane til nazistane.

  Angrepet førte ikkje til store skadar, og ingen personar blei skadde.

  Det jødiske lokalsamfunnet i Warszawa seier er uroa etter angrepet.

  Ingen har så langt teke på seg ansvaret for handlinga, og ingen er gripne.

  Synagoge i Warszawa ble angrepet av molotovcoctails
  Foto: SERGEI GAPON / AFP
 • Pengeinnsamling for de som utsettes for jødehat

  Det jødiske miljøet i Norge har foreløpig samlet inn 123.000 kroner for å betale for juridisk bistand til personer utsatt for antisemittisme og hatytringer.

  Innsamlingen på nettstedet Spleis ble opprettet av det jødiske fellesskapet etter at en sak nylig ble henlagt av politiet, skriver Dagen.

  Initiativtaker Robert Hercz hevder det oppleves som at politiet har «berøringsangst» i saker om hatytringer og vold mot jøder, skriver NTB.

  – Den eneste muligheten for å få en endring er å bruke skarpskodde advokater til å tvinge politiet og rettsapparatet til å ta antisemittisme på alvor, skriver han i en e-post.

  Målet er å samle inn en halv million kroner. Det skal også opprettes en stiftelse som pengene overføres til.

 • Rekordmye antisemittisme i Storbritannia i 2023

  Det ble registrert tusenvis av antisemittiske hendelser i Storbritannia etter utbruddet av krigen mellom Hamas og Israel, mer enn noen gang før.

  Til sammen ble det registrert 4.103 slike hendelser av organisasjonen Community Security Trust (CST), som gir råd til Storbritannias rundt 280.000 jøder om sikkerhetsspørsmål.

  Tallet er det høyeste siden CST begynte å føre statistikk i 1984 og mer enn dobbelt så mye som året før. Bak det ligger en flom av trusler, hatefulle ytringer, vold og hærverk mot jødiske institusjoner og eiendommer, ifølge CST.

  (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no