Demonstrasjon mot jødehat i Paris
Foto: Thibault Camus / AP

Antisemittisme og jødehat

Oppsummert

Jødehets og angrep på synagoger skjer flere steder i verden. Både antisemittisme, islamofobi og hatytringer økte i Europa i fjor, ifølge Europarådet.

 • Drammen-imam avskjediget

  Styret i Minhaj ul-Quran Norge har valgt å avskjedige imam Noor Ahmed Noor etter hans antisemittiske innlegg på Facebook.

  Avgjørelsen ble tatt mandag, og trossamfunnet kunngjorde beslutningen i en pressemelding sent tirsdag kveld.

  – Imam Noor Ahmed Noor er etter dette avskjediget, og arbeidsforholdet med ham er avsluttet med umiddelbar virkning. Styret viser til at Minhaj-ul-Quran har nulltoleranse for antisemittisme og vil slå hardt ned på alle former for hets, rasisme og diskriminering, heter det.

  Imamen har beklaget innleggene, og han har opplyst til Drammens Tidende at han skrev dem i frustrasjon over angrep i Gaza.

 • Drammen-imam suspendert

  Det muslimske nettverket Minhaj-ul-Quran har suspendert imamen som har skrevet flere antisemittiske innlegg på Facebook, melder Vårt Land.

  Minhaj-ul-Quran tar avstand fra uttalelsene mot jøder som ble publisert på imamens private Facebook-profil tidligere i år, heter det i en pressemelding fra nettverket.

  – Dette er antisemittiske innlegg som trossamfunnet fordømmer og har nulltoleranse for, og står i strid med vårt arbeid gjennom flere tiår, heter det videre.

  I lys av dette besluttet styret i Minhaj-ul-Quran Buskerud fredag å suspendere mannen fra sin stilling som imam i Drammen.

  Imamen har beklaget innleggene, som nå er slettet fra profilen hans. Innleggene var kopiert fra andre, og deretter delt av ham selv, skriver han i en sms til Drammens Tidende.

  – Mine innlegg ble publisert i frustrasjon over angrep i Gaza som ble begått mot uskyldige barn og kvinner. Kritikken og frustrasjonen min burde ha vært rettet mot regimet, ikke mot menneskegrupper.

 • Antirasistisk senter anmelder iman

  Antirasistisk Senter politianmelder en imam i Drammen for hatefulle ytringer og oppfordring til straffbar handling etter Facebook-innlegg om jøder.

  Imamen er allerede anmeldt for de samme forholdene av en privatperson etter at det kom fram at han blant annet skrev at Hitler sparte noen jøder for å vise verden hvor onde de er.

  Mannen har overfor Drammens Tidende forklart at innleggene ble skrevet i frustrasjon over angrep på Gazastripen.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no