Hopp til innhold
Analyse

Ydmyket Listhaug måtte presses til unnskyldning

Både en samlet opposisjon og Sylvi Listhaugs sjef, Erna Solberg, krevde en unnskyldning av justisministeren før hun endelig gjorde et forsøk på å beklage i Stortinget. Måten unnskyldningen ble håndtert på utløste Ap-støtte til Rødts mistillitsforslag. Men flertall får det neppe.

Unnskyld, unnskyld, unnskyld, unnskyld, uforbeholdent unnskyld, unnskyld, uforbeholdent unnskyld og unnskyld.

SA UNNSKYLD ÅTTE GANGER: Unnskyld, unnskyld, unnskyld, unnskyld, uforbeholdent unnskyld, unnskyld, uforbeholdent unnskyld og unnskyld.

Stortingsdebatten om tap av statsborgerskap for terrormistenkte ble en ydmykende seanse for Listhaug, og dermed også for hennes statsminister Erna Solberg.

Sjelden, om noen gang, har en norsk statsråd blitt utsatt for en så voldsom kritikk fra en samlet politisk opposisjon i Stortinget. I dette tilfellet inkludert et regjeringsparti, Venstre.

22. juli ble bakteppet

Når det emosjonelle trykket i kritikken ble så sterkt, er naturligvis årsaken at terrorhandlingen 22. juli 2011 ble bakteppet for debatten om Listhaugs Facebook-innlegg.

Det retoriske grepet med å tillegge motstanderen andre intensjoner enn aktøren selv står for, er noe Listhaug har praktisert tidligere. Sist gang gjaldt det juristen Anine Kierulf som kritiserte Listhaugs karakteristikk av overgripere som monstre.

– Du får fortsette å forsvare de pedofile du da, mens jeg bekjemper dem, var budskapet hun kommuniserte da Kierulf advarte mot å dehumanisere overgripere.

Skjermdump Sylvi Listhaugs Facebookutspill

Dette innlegget, som nå er slettet, publiserte Sylvi Listhaug (Frp), forrige fredag.

Foto: NRK

Listhaug presset

Men da koblingen denne gang ble oppfattet som at Arbeiderpartiet setter hensynet til terrorister foran hensynet til nasjonen, var sprengkraften eksplosiv.

Hele Norge har vært vitne til en uke av politisk ydmykelse av regjeringen, med et foreløpig klimaks i Stortinget torsdag.

Magnus Takvam, kommentator i NRK

Listhaug ble presset gang på gang til å komme med de nødvendige ord om at hun også unnskylder innholdet i Facebook-innlegget, og ikke bare at kommunikasjonen var feil og hensikten ikke var å såre.

Misnøye i Høyre

Én ting er kritikken fra opposisjonen i Stortinget. Men misnøyen med Listhaugs handlemåte og opptreden i Stortinget i formiddag, er betydelig også i Solbergs parti – Høyre.

Forventningen og planen var at Listhaug allerede i sitt første innlegg i torsdagens debatt skulle gå linen helt ut. Hun skulle unnskylde også innholdet i det hun postet på Facebook, med bilder av bevæpnede jihadister, og koblingen mellom Arbeiderpartiet og terror.

Justisministeren leverte ikke den uforbeholdne unnskyldningen som både statsministeren og Høyre-representantene hadde regnet med. I stedet ble det en ydmykende forestilling der Listhaug nærmest måtte gå spissrotgang opp og ned fra Stortingets talerstol for til slutt å unnskylde alt hun hadde gjort på Facebook, både i form og innhold.

Overraskende mistillit

Når Arbeiderpartiet en drøy times tid senere kunngjorde at de likevel går for mistillit, er det oppsiktsvekkende. Det var overhodet ikke planen. Snarere var det et avgjørende moment for opposisjonspartiene å opptre samlet, og det lyktes de med inntil Bjørnar Moxnes og Rødt overrasket de andre med sitt forslag i går.

Nå førte altså dagens debatt til at situasjonen ble snudd opp-ned: Både Ap, SV og MDG støtter Rødt, selv om de vet at forslaget neppe får flertall.

Jonas Gahr Støre begrunnet partiets beslutning med en totalvurdering av Listhaugs opptreden den siste uka, og hennes motvillige unnskyldning i dag.

Kritikken om at Arbeiderpartiet utnytter 22. juli politisk, avviser Støre kategorisk, og sier 22. juli snarere har gjort partiet tilbakeholdne med å fremme kritikk som kan oppfattes som usaklig.

Sylvi Listhaug

Justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug måtte torsdag opp på Stortingets talerstol for å be om unnskyldning for et innlegg på Facebook.

Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

Vil neppe utløse regjeringskrise

For SV har det vært avgjørende for deres beslutning at den politiske venstresiden står samlet i denne saken og at de vil stille seg bak Arbeiderpartiets konklusjon. Så langt er det bare Senterpartiet og KrF som ikke har konkludert.

Signalene derfra tyder på at Sp vurderer å følge Ap og de andre, mens KrF konkludererer på en annen måte av åpenbare grunner: De vil ikke utløse en regjeringskrise nå.

Listhaug må legge om

Oppsummeringen etter en ukes ydmykende prosess om Listhaugs Facebook-innlegg, er at Frp-statsråden framover får et betydelig mindre handlingsrom enn hittil.

Erfaringene med tilsvarende utspill i valgkampen om imansleiking og Rinkeby-sirkus har gjort at begeret nå er fullt for Erna Solberg. Neste gang noe tilsvarende oppstår, blir situasjonen langt alvorligere for Listhaug.

Så er spørsmålet om justisministeren selv følger opp og justerer kursen etter det nye politiske kartet, der Venstres inntreden i regjering og KrFs uavhengige rolle er nøkkelfaktorer.

AKTUELT NÅ