Hopp til innhold

Sylvi Listhaug ba om unnskyldning åtte ganger for Facebook-innlegg

Unnskyld, unnskyld, unnskyld, unnskyld, uforbeholdent unnskyld, unnskyld, uforbeholdent unnskyld og unnskyld. Det sa statsråd Sylvi Listhaug fra Stortingets talerstol.

Unnskyld, unnskyld, unnskyld, unnskyld, uforbeholdent unnskyld, unnskyld, uforbeholdent unnskyld og unnskyld.

SE VIDEO: Unnskyld, unnskyld, unnskyld, unnskyld, uforbeholdent unnskyld, unnskyld, uforbeholdent unnskyld og unnskyld.

Justis-, beredskaps- og innvandringsministeren måtte opp på Stortingets talerstol fire ganger for å be om unnskyldning for et innlegg på Facebook.

I innlegget beskyldte hun Arbeiderpartiet for å være mer opptatt av terroristerts rettssikkerhet enn Norges sikkerhet.

Sylvi Listhaug svarer på kritikken.

Her sier statsråd Sylvi Listhaug (Frp) unnskyld for Facebook-innlegget sitt.

Til slutt hadde Listhaug bedt om unnskyldning eller kommet med uforbeholdne unnskyldninger åtte ganger.

Her er innlegget som ble for drøyt

Det finnes ikke en eneste statsråd i Norge med større fyrstikk enn Listhaug når hun fyrer opp motdebattantene, men dette innlegget fredag 9. mars ble imidlertid for drøy kost for både statsminister Erna Solberg (H), regjeringen og Stortinget.

Skjermdump Sylvi Listhaugs Facebookutspill

Dette innlegget på justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) ble for drøy kost for regjeringen.

Foto: NRK

Likevel tok det nesten én uke fra det ble postet til Listhaug slettet det.

Begrunnelsen for slettingen var ikke en erkjennelse om at det var for drøyt, men at Listhaug ikke hadde rettighetene til bildet som ble brukt.

– Jeg vil si unskyld til dem som føler seg såret av kommunikasjonen i denne saken, sa Listhaug første gang hun entret talerstolen:

– Det var aldri i mine tanker at dette skulle kunne kobles til den grusomme masakren på Utøya. Det var ikke min hensikt å såre noen og det håper jeg å bli trodd på, sa Listhaug.

Sanner overrakte en beskjed på vegne av regjeringen.

Her ber statsråd Jan Tore Sanner (H) om unnskyldning på vegne av regjeringen for Facebook-innlegget til statsrådskollega Sylvi Listhaug (Frp)

Ba om unnskyldning i flere omganger

Tilbakemeldingen fra blant annet Ap-leder Jonas Gahr Støre var kontant:

– Dette holder ikke.

Han mente Listhaug måtte klargjøre om hun faktisk mener det som står i innlegget, og om hun også bad om unnskyldning for innholdet i det hun hadde lagt ut.

– Hun beklager og er lei seg hvis folk ble såret og mener dette var et innlegg i debatten. Hun klarer ikke å svare på om hun faktisk mener det som stod i Facebook-innlegget. Det gjør unnskyldningen mangelfull. Hun har ikke gått tilbake på påstanden mot Arbeiderpartiet, sa Støre.

Da gikk Listhaug på talerstolen for andre gang.

– Jeg vil klargjøre. Jeg burde ikke lagt ut dette innlegget, sa hun, men unngikk fortsatt spørsmål om hvorvidt hun står inne for budskapet i innlegget.

Først da hun gikk på talerstolen for fjerde gang, unnskyldte hun selve innholdet i innlegget.

– Selvfølgelig er det slik at Arbeiderpartiet ikke truer nasjonens sikkerhet. Alle partier på Stortinget ønsker å bekjempe terror. Noen ganger kan man være uenig i virkemidler. I den uforbeholdne unnskyldningen ligger det også en unnskyldning for innholdet, sa Listhaug.

Tok seks dager

Unnskyldningene kommer etter én uke med sterkt og vedvarende press. Presset kulminerte i et såkalt daddelvedtak eller kritikkvedtak fra SV-leder Audun Lysbakken. Det er den kraftigste kritikken en statsråd kan få før mistillit.

I forslaget til vedtak heter det:

«Stortinget mener det er sterkt kritikkverdig at justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug offentlig har fremsatt uriktige og krenkende påstander knyttet til bekjempelse av terror i Norge.»

Støre

Ap-leder Jonas Gahr Støre til frontalangrep på Sylvi Listhaug (Frp).

Foto: Peder Bergholt / NRK

– Dette handler ikke om en debatt mellom Arbeiderpartiet og Frp eller at Arbeiderpartiet «trekker 22. juli-kortet» som statsminister Erna Solberg (H) og Jan Tore Sanner (H) har sagt. Det handler om en grov og feilaktig påstand og er en total avsporing av debatten, sa Støre.

Han gjorde det klart at flertallet på Stortinget kommer til å refse Listhaug.

Støre sa til NRK at han og Aps stortingsgruppe også skal diskutere om de skal støtte et mistillitsforslag fra Rødt mot Sylvi Listhaug. Den samme vurderingen skal Sp og KrF gjøre etter å ha hørt statsrådens unnskyldninger.

SV har allerede bestemt seg for å støtte mistillitsforslaget.

I debatten sa KrF-leder Knut Arild Hareide at Facebook-innlegget var spekulativt, usaklig og feilaktig (se video)

Knut Arild Hareide om Sylvi Listhaug sitt Facebook-innlegg.

KrFs leder Knut Arild Hareide refset Sylvi Listhaug (Frp) fra Stortingets talerstol.

Sanner ba om unnskyldning

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner

Integreringsminister Jan Tore Sanner (H) bad om unnskyldning på vegne av regjeringen.

Foto: ESKIL WIE FURUNES / NRK

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) sa han hadde fått i oppdrag fra statsminister Erna Solberg om å be om unnskyldning på vegne av regjeringen.

– Jeg gir en uforbeholden unnskyldning til dem vi har såret på vegne av regjeringen og at denne gis fra Stortingets talerstol. Vi har alle ansvar for det politiske ordskiftet og politiske ledere bærer det største ansvaret, sa Sanner.

Han sa at siste dagers debatt har vist at bruk av bilder, retorikk og formuleringer har såret mange.

– Det er jeg lei meg for. 22 juli var en forferdelig hendelse for alle, men særlig for AUF, pårørende og andre direkte berørte. Kommunikasjon som kobler terror og Ap har naturlig nok skapt sterke reaksjoner og følelser. Det har gjort et dypt inntrykk på oss å høre reaksjonene fra overlevende på Utøya, sa Sanner før hun fortsatte.

– Vi kan ikke ta tilbake ord og bilder, men vi kan be om unnskyldning. Vi kan lære av det og bidra til et bedre debattklima fremover.

Sanner overrakte en beskjed på vegne av regjeringen.

Her ber statsråd Jan Tore Sanner (H) om unnskyldning på vegne av regjeringen for Facebook-innlegget til statsrådskollega Sylvi Listhaug (Frp)

AKTUELT NÅ