Hopp til innhold

Støre om Listhaug-saken: Ap stiller seg bak mistillitsforslag

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier til NRK at Ap ikke kan ha tillit til en justisminister som «tydeligvis ikke forstår rekkevidden av å uttale seg på den måten».

Ap-lederen var ikke fornøyd med justiminister Sylvi Listhaugs unnskyldninger fra Stortingets talerstol torsdag.

IKKE TILLIT: Se Ap-leder Jonas Gahr Støre uttale seg til pressen torsdag ettermiddag. – Tillit handler på om du stoler på det du hører og om inntrykket av det er som det skal være. Det er det ikke for oss etter det vi har hørt, og da støtter vi mistillitsforslaget, sier Støre i dag.

Etter sterk kritikk av Listhaug i Stortinget i dag, uttaler Støre seg til pressen om mistillitsforslaget partiet Rødt varsla i går.

– Ap kommer til å stemme for mistillit mot justisminister Sylvi Listhaug, sier Støre til NRK.

Støre sier det ikke var Aps plan da de møtte opp til diskusjon om saken i Stortinget i dag.

– Det var ikke vårt opplegg da vi kom i Stortinget i dag, vi slutter oss til den sterke kritikken. Men etter å ha hørt justisministeren i dag, hvor hun nærmest blir slept til en unnskyldning som det kan stilles spørsmålstegn ved – og sett opp mot ei uke der man har insistert på at Ap er mer opptatt av terroristers sikkerhet enn nasjonens sikkerhet, så kan ikke Ap stemme nei til mistillit, sier han.

Listhaug sa torsdag ordet «unnskyld» totalt åtte ganger, men verken Ap eller KrF virka helt fornøyd med unnskyldninga.

Det omstridte utspillet fra Listhaug på Facebook ble lagt ut etter at et politisk forslag - om å kunne ta passet fra fremmedkrigere uten domstolsbehandling, ble nedstemt i kommunalkomiteen for en uke siden.

«Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonal sikkerhet,» skrev Listhaug på et bilde av tungt bevæpnede, maskerte krigere – etterfulgt av «lik og del».

Dette betyr mistillitsforslag

Dersom et mistillitsforslag får flertall i Stortinget, betyr det at nasjonalforsamlinga ikke har tillit til statsråden, og vedkommende må gå av.

KrF-leder Knut Arild Hareide og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum er begge orientert om at Ap stiller seg bak mistillitsforslaget, men få minutter etter Støres uttalelse hadde de ikke tatt stilling til hva de selv gjør.

KrF-leder Knut Arild Hareide

KrF-leder Knut Arild Hareide sier til NRK at tilliten til Sylvi Listhaug er svekka som følge av hennes opptreden på Stortinget torsdag. Likevel vil han ikke svare ja eller nei på spørsmål om KrF stiller seg bak mistillitsforslaget mot justisministeren.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

KrF-leder Hareide sier til NRK rundt klokka 16.30 at partiet ikke har konkludert i spørsmålet om partiet har tillit til justisministeren.

– Det har ikke KrFs stortingsgruppe diskutert. Det må vi gjøre. Men vi har ikke hatt muligheten til å gjøre det så langt, så det vil vi gjøre før tirsdag, sier Hareide.

Etter det NRK får opplyst er det lite sannsynlig at regjeringas støtteparti KrF vil stemme for mistillit mot Listhaug, men heller nøye seg med å bli med på «daddelvedtaket» (formelt vedtak om sterk kritikk, journ. anm.) mot Listhaug som forventes å bli vedtatt i Stortinget torsdag kveld.

Sylvi Listhaug svarer på kritikken.

Justis - og beredskapsminister Sylvi Listhaug gjentok ordet unnskyld åtte ganger fra talerstolen på Stortinget torsdag. Likevel er ikke Ap-leder Jonas Gahr Støre fornøyd.

Listhaug: Har sagt det jeg har å si

– Frp mente tidligere i dag at det ikke var en påstand, men faktum at det var slik. At en justisminister ikke forstår hva det kan utløse av reaksjoner der ute av holdninger, kan ikke vi ha tillit til, sier Støre torsdag ettermiddag.

Tirsdag kveld beklaga statsminister Erna Solberg (H) på vegne av regjeringa, for at et innlegg på Facebook-sida til justisministeren, har såra folk.

Like etter Solbergs beklagelse, uttalte Støre at han synes det er påfallende at Listhaug selv ikke hadde sagt unnskyld.

Justisminister Sylvi Listhaug forlot Stortinget i usedvanlig raskt tempo like før klokken 16 torsdag, uten å kommentere mistillitsforslaget som også Ap stiller seg bak.

Da Listhaug var ferdig i salen, marsjerte hun bestemt forbi pressen og rett inn i en av heisene ned til garasjen under Stortinget.

Audun Lysbakken (sv) på talerstolen før Sylvi Listhaug (Frp) ga en uforbeholden unnskyldning i Stortinget, torsdag.

SV-leder Audun Lysbakken på talerstolen, før Sylvi Listhaug (Frp) kom med sin unnskyldning i Stortinget, torsdag.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Jeg har sagt det jeg har å si, sa Listhaug.

SV: – Etter dagens opptreden...

SV-leder Audun Lysbakken sier til NRK at også hans parti vil støtte mistillitsforslaget fra Rødt, sett i lys av Listhaugs opptreden på Stortinget torsdag.

– SV vil stemme for mistillitsforslaget mot Listhaug. Etter dagens opptreden av Listhaug i Stortinget mener vi det nødvendig. Statsråden svekket seg selv med sin uvilje mot å komme med en klar unnskyldning, sier Lysbakken.

NRK har vært i kontakt med Statsministerens kontor (SMK), for å få en kommentar fra Erna Solberg til at Ap nå stiller seg bak mistillitsforslaget mot Listhaug. SMK har foreløpig ikke besvart henvendelsene.

AKTUELT NÅ