Vurderer om de skal kreve ny anbudsrunde om ambulanseflyene

Selskapet som tapte kontrakten om luftambulanseflyene har engasjert advokater for å se på om de kan kreve anbudsrunden annullert.

Frank Wilhelmsen

TAPTE: Direktør Frank Wilhelmsen i Lufttransport har satt advokater på saken for å se om det er rettslig grunnlag for å kreve at kontrakten med konkurrenten heves.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

– Etter de nye opplysningene om Marianne Telles habilitet, vil vi nå gå inn i alle aspekter av saken og se på hva som har skjedd og om det er grunn til å be denne anbudsrundene bli annullert, sier administrerende direktør Frank Wilhelmsen i Lufttransport til NRK.

Lufttransport har i over 25 år hatt avtale med det statlige helseforetaket Luftambulansetjenesten, men tapte ifjor anbudsrunden mot det britiske Babcock. Selskapet Lufttransport har satt advokater på saken.

– Det vi skal vurdere først nå er om vi har rettslig grunnlag for å kreve at avtalen oppheves, sier Wilhelmsen.

Lufttransport greide ikke å konkurrere på pris med Babcock, og lå 47 millioner kroner over konkurrenten i pris årlig. Kontrakten på det offentlige ambulanseflytjenesten har en verdi på over 2,5 milliarder kroner, og Lufttransport lå 282 millioner over den britiske konkurrenten i pris for hele kontraktsperioden.

Les også: Pris fremfor kvalitet

I dag ble det kjent at styreleder Marianne Telle i helseforetaket Helse Nord som er en av fire eiere i det statlige Luftambulansetjenesten allerede i januar 2017, flere måneder før kontrakten ble inngått, inngikk en avtale med Babcock om at selskapet hvor hun er administrerende direktør ville få oppdraget med å ansette piloter, ledere, teknikere og andre medarbeidere dersom Babcock fikk oppdraget.

Marianne Telle, styreleder Helse Nord

IKKE GITT INFO: Styreleder i Helse Nord, Marianne Telle avviser at hun har gjort noe galt i luftambulansefly-saken.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Les også: Dette er ambulanseflykrisen

Habilitet

– Vi har i lengre tid reist spørsmålet om Telles habilitet, men har ikke fått noen respons på det, sier Wilhelmsen.

Direktøren er takknemlig for at media og politikere har begynt å se på saken.

Les også: Mener styreleder i Helse Nord må trekke seg

I en e-post til NRK i ettermiddag sier styreleder Marianne Telle i Helse Nord dette om sin rolle:

– Jeg har ikke på noe tidspunkt i anbudsprosessen fått informasjon om anbudet. Jeg visste ikke resultatet av anbudet før det ble offentliggjort 12. juni 2017, skriver Telle.

Taus om penger fra oppdraget

Telle vil ikke opplyse om hva selskapet tjener på oppdraget med Babcock.

– Dette spørsmålet har jeg ikke anledning til å svare på som leverandør. Avtalen mellom oss og kunden er ikke offentlig, skriver Telle.

Hun avviser at hun har gitt Babcock noen informasjon som har gitt selskapet konkurransefordeler.

– Det har ikke skjedd. Oppdraget er ledet av prosjektleder Tore Johnsen. Jeg har ingen rolle i oppdraget, ei heller dialog med Babcock. Det stod ikke noe i sakspapirene jeg kunne bruke eller benytte meg av til egen vinning. Jeg kunne ikke gjøre meg inhabil om jeg så hadde villet, skriver hun.

Tirsdag ettermiddag sendte Helse Nord ut en pressemelding der de skriver at det nå skapes et bilde av at Telle blander roller og var inhabil i ambulanseflyanbudet.

«Fakta er at hun ikke på noen måte har vært delaktig i anskaffelsesprosessen – og hun har ikke hatt en dobbeltrolle. Telle har ikke på noe tidspunkt i anbudsprosessen fått informasjon om anbudet. I likhet med resten av styret i Helse Nord RHF, fikk hun informasjon etter at anbudet var avgjort. Styreledere eller -medlemmer i styret i Helse Nord RHF har ingen del i anskaffelsesprosessen og har ikke fått informasjon underveis om hvordan tilbudene er vurdert, nettopp for å sikre at personer ikke skal kunne komme i habilitetskonflikter, skriver helseforetaket i pressemeldingen.»

NRK har forsøkt å komme i kontakt med Babcocks ledelse i dag uten å lykkes.

Les også: Erna Solberg : En vanskeligere situasjon enn vi kan akseptere

Les også: Nærmere 20 flyteknikere kan miste jobben

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger