Hopp til innhold

Norge vurderer flyplasskontroll for å stanse ebola

I dag møtes helsemyndighetene for å diskutere hvilke tiltak Norge skal sette inn mot ebola. Utvidet kontroll av reisende er blant det som vurderes.

Bjørn Guldvog

Helsedirektør Bjørn Guldvog skal møte Folkehelseinstituttet i dag for å avklare Norges videre strategi mot ebolaepidemien.

Foto: Thomassen / SCANPIX

USA og Storbritannia har allerede innført utvidet helsesjekk på passasjerer som kommer med fly og tog. Målet er å stanse ebolaepidemien.

Nå vurderer også Norge slik kontroll, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

– Vi vurderer fortløpende ulike tiltak, og den kunnskapsbasen vi har fram til nå sier oss at slike helsesjekker har liten effekt. Men vi ønsker nå å sette oss inn i hvordan britene og amerikanerne tenker for å se om dette kan være relevant også for Norge, sier han til NRK.

Møte i dag

Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet møtes i dag for å diskutere hva Norge skal gjøre for å møte epidemien som har tatt nær 4.000 liv i Vest-Afrika.

I dag advarte også den amerikanske smittevernmyndigheten om at ebolautbruddet kan bli den nye aidsepidemien dersom ikke noe gjøres .

– I de 30 årene jeg har jobbet i det offentlige helsevesenet, er AIDS-epidemien det eneste som har lignet på dette. Vi må begynne arbeidet nå, sa Tom Frieden i CDC.

Guldvog sier situasjonen er mer kritisk i USA og Storbritannia enn i Norge fordi de har flere flyavganger som går direkte til de hardt rammede landene i Vest-Afrika.

– Det viktigste for oss nå er god informasjon til befolkningen og til reisende. De må vite hva de skal gjøre om de føler seg dårlige og hva de skal unngå på reise, sier Guldvog.

Krevende for helsevesenet

Isolatposten Ullevål OUS

Den norske helsearbeideren fra Leger uten grenser er innlagt ved isolatposten på Ullevål.

Foto: Oslo universitetssykehus/Anders Bayer

Mandag kom en norsk helsearbeider til Ullevål sykehus, smittet av ebola på jobb i Sierra Leone .

Ullevål sykehus opplyser at hun spiser og kommuniserer greit. Hun er med på det som diskuteres, ifølge avdelingsleder Dag Kvale ved infeksjonsmedisinsk avdeling ved Oslo universitetssykehus.

Også andre vestlige land har hatt flere tilfeller av ebola, enten ved at helsearbeidere er smittet i Vest-Afrika eller ved at folk har vært på reise i områdene og reist hjem uten å vite at de var syke.

– Vi vil ikke utsette befolkningen for risiko. og er godt rustet til å håndtere slike smittesituasjoner. Likevel kan det bli krevende for norsk helsevesen dersom det blir et større utbrudd i Norge, sier Guldvog.

Kritikk

Det har også vært rettet kritikk mot håndteringen av sykdommen i flere land. I Spania ble en sykepleier smittet på jobb da hun behandlet en syk mann.

Guldvog sier norske helsemyndigheters strategi er åpenhet.

– Vi er opptatt av å være åpne, direkte og ærlige med befolkningen i hele vårt opplegg, og også fortelle om usikkerheten. Det er en vanskelig situasjon, og vi vet ikke hvordan den vil utvikle seg.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger