Helsedirektør Bjørn Guldvog ba tidligere denne uka opptil 60 norske helsearbeidere om å melde seg til å jobbe i Vest-Afrika.
De siste dagene har henvendelsene strømmet inn, og nå har rundt 90 personer meldt seg.
– Jeg er veldig glad for at norsk helsepersonell også tar det store ansvaret det er å bidra i denne alvorlige situasjonen, sier helsedirektør Bjørn Guldvog til NRK.
Les:
Skal læres opp i England
Helsedirektør Bjørn Guldvog er takknemlig for at 90 norske helsearbeidere har meldt seg til tjeneste.
Foto: HelsedirektoratetEn delegasjon fra Norge med representanter fra Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet, Utenriksdepartementet og Forsvaret har i dag vært i et møte med britiske myndigheter i London.
– Britene har behov for mye ressurser og støtte. De trenger først og fremst mer helsepersonell enn det de kan stable på beina selv, og det gjelder sykepleiere, leger, hjelpepleiere, laboratoriepersonell og teknisk personell, sier Guldvog.
Britiske myndigheter har en opplæringsperiode på ni dager før helsearbeiderne reiser til Vest-Afrika, der de får videre opplæring.
– Vi håper at vi kan ha på plass en løsning, en modell for hvordan vi skal få dette til, i løpet av neste uke. Vi sikter mot å kunne tilby de første som kan reise ut på opplæring i England uka etter det, sier Guldvog.
Assisterende helsedirektør Cecilie Daae deltok på dagens møte i London.
– Jeg tror at folk generelt og helsepersonell spesielt forstår hvilken enorm utfordring dette er for verdenssamfunnet, sier hun til NTB.
Les:
Les:
Risikabelt oppdrag
Torsdag ble det kjent at ytterligere tre ansatte ved klinikken der en norsk helsearbeider fra Leger Uten Grenser ble smittet, også har fått ebolaviruset.
– Det er en risiko knyttet til et oppdrag som dette, og det må den enkelte helsearbeider også kjenne på. De som nå har meldt sin interesse er nok godt kjent med dette, men mener likevel det er nødvendig, og ønsker å bidra. Det er jeg veldig takknemlig for, sier Guldvog.
– Vi vil ha sikkerhet i høysetet i forbindelse med et slikt oppdrag, og vil sikre at de får den beste opplæringen og det beste utstyret vi kan tilby, sier han.
Regjeringen har satt som mål å få på plass tre eller fire grupper med mellom 10 og 15 helsearbeidere som skal bli en del av den internasjonale innsatsen mot ebola.
Torsdag ettermiddag ble det klart at Verdensbanken oppretter et eget ebola-fond som skal stabilisere økonomien i de hardest rammede områdene. Norge bidrar med drøyt 60 millioner kroner.
Les:
Utenriksminister Børge Brende skal i neste uke besøke områdene i Vest-Afrika som er hardest rammet av ebolaviruset.