Hopp til innhold

Holdes innesperret på hotell i ebola-frykt

LONDON (NRK): Britiske myndigheter innfører nå en ebola-sjekk på Londons to største flyplasser og i Makedonia holdes flere hotellansatte isolert på et hotell etter at en brite døde med ebolalignende symptomer i kveld. Nå sprer ebolaviruset frykt i Europa.

Ebola-karantene på hotell i Skopje

En britisk statsborger døde i kveld med ebolalignende symptomer i Skopje i Makedonia. Nå er hotellet de ansatte og en annen brite isolert på hotellet.

Foto: OGNEN TEOFILOVSKI / Reuters

– Vi vil innføre utvidet sjekk av passasjerer på Heathrow og Gatwick i London samt Eurostar-terminalene, heter det i en uttalelse fra statsminister David Camerons kontor i kveld.

– Kontrollen vil innebære en sjekk av passasjerenes nyere reisehistorikk, hvem de har vært i kontakt med og hvilke videre reiseplaner de måtte ha. I tillegg til en mulig undersøkelse som skal utføres av medisinsk personell, heter det videre.

Det er da snakk om en enkel kontroll av kroppstemperatur.

50 prosent sjanse

De nye tiltakene kommer svært overraskende siden britiske myndigheter tidligere i dag har uttalt seg negative til forslaget. Men britene har god erfaring med slike grensekontroller etter flere dyresykdommer de siste årene.

Disse tiltakene innføres dagen etter at amerikanske myndigheter gjorde det samme.

Ifølge eksperter er det 50 prosent sjanse for at det dødelige ebolaviruset kan spre seg til Storbritannia, skriver den britiske avisen The Independent.

Årsaken er flytrafikken mellom vestafrikanske og europeiske land.

Tallene forutsetter at flytrafikken går for fullt. Men flere flyselskaper har allerede stanset flyvninger til områder som er verst herjet av epidemien. Dersom flytrafikken er redusert med 80 prosent, har Frankrike og Storbritannia henholdsvis 25 og 15 prosent sjanse, mener forskerne.

Det er ingen direkte flyvninger fra de rammede områdene nå, og Verdens helseorganisasjon anbefaler at kontrollen først og fremst skjer i Vest-Afrika.

Brite døde

Flere europeiske land, inkludert Frankrike, Storbritannia, Nederland, Norge og Spania, har pasienter til behandling etter at de er blitt smittet i Guinea, Sierra Leone og Liberia.

En britisk statsborger med ebolalignende symptomer døde i kveld i Makedonia, ifølge lokale myndigheter.

På hotellet i Skopje holdes nå en annen brite og hotellets betjening isolert som følge av dødsfallet.

Avdøde hadde reist til Makedonias hovedstad Skopje fra Storbritannia 2. oktober. Torsdag ble han i all hast sendt til sykehus med høy feber, indre blødninger og hyppige brekninger. Tilstanden hans forverret seg raskt, og han døde noen timer senere.

– Alt dette er symptomer på ebola, noe som økte mistanken om at denne pasienten var smittet, sier Jovanka Kostovska, overlege ved den makedonske kommisjonen for infeksjonssykdommer.

Prøver som ble tatt av den avdøde briten, er sendt til Tyskland for analyse. Det er ikke kjent når resultatet av disse blir klare. Det er heller ikke klart hvor mannen eventuelt hadde pådratt seg smitten.

Ifølge enkelte makedonske medier avviser myndighetene i kveld at det er snakk om ebola.

Ebola-frykt

I Tsjekkia er en mann innlagt på sykehus med symptomer på sykdommen, og i Paris ble en hel bygård avsperret på grunn av frykt for at en mann med opphav fra Guinea kunne være ebolasmittet. Det viste seg kort tid senere å være falsk alarm.

Den spanske sykepleieren som er smittet av ebola, er blitt dårligere og står i fare for å dø, ifølge spanske myndigheter.

Også i Norge ligger en kvinne på sykehus etter å ha blitt smittet av ebola i Sierra Leone.

Eksperter mener det er overveiende sannsynlig at ebolaviruset vil nå flere europeiske land i løpet av oktober. I Vest-Afrika har utbruddet hittil krevd over 3.800 liv.

SISTE NYTT

Siste nytt