NRK Meny
Normal

Sier han ønsker Westergaard død

– Hvis jeg har begått noe feil er jeg villig til å ta straffen jeg fortjener, sier Shawan Sadek Saeed Bujak i Oslo tingrett i dag.

Shawan Sadek Saeed Bujak

Shawan Sadek Saeed Bujak sier han ønsker at islam skal regjere, og shariloven skal fungere.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

38-åringen som er tiltalt for terrorplanlegging startet sin forklaring med å gjøre det klart at han var opptatt av sannheten.

Sammen med Mikael Davud (40) og David Jakobsen (33) sitter han i dag på tiltalebenken i Oslo tingrett, tiltalt for å planlegge terrorhandlinger mot den danske avisa Jyllands-Posten etter at de trykket karikaturtegninger av profeten Muhammed. Og for å ha planlagt er attentat mot tegneren Kurt Westergaard.

F.v.: David Jakobsen, Shawan Sadek Saeed Bujak og Mikael Davud

F.v.: David Jakobsen, Shawan Sadek Saeed Bujak og Mikael Davud i retten. (Tegning: Karl Gundersen).

Foto: Karl Gundersen (rettstegning)

– Vil ikke lyve

– Jeg vet at alle er opptatt av å få fram sannheten. Jeg ønsker å få fram sannheten, men håper jeg ikke plager noen når jeg forteller sannheten, sier Bujak til retten.


Bujak har ikke erkjent straffskyld, men har innrømmet i politiavhør at han visste om planer om å angripe den danske avisa Jyllands-Posten.

Han peker på sin religion og sitt krav til seg selv om å være sannferdig når han forteller retten at han kan ta en straff om han har

– Jeg har valgt et mønster der jeg alltid er opptatt av sannheten, og vil ikke lyve. Hvis jeg har begått noe feil er jeg villig til å ta straffen jeg fortjener, sier Bujak fra vitneboksen.

Støtter kampen for islamsk stat

Bujak forklarer at han er en svært religiøs mann, og at han støtter kampen for en islamsk stat. Likevel mener han at han ikke selv ville klare å delta i noen voldelig kamp.

– Jeg besvimer når jeg ser blod, sier Bujak.

Aktor spurte om han støtter kampen for en islamsk stat.

– Ja, jeg har sagt det og jeg angrer ikke på. Jeg ønsker at islam skal regjere, og at det skal være sharia. Det har jeg ikke skjult, svarer Bujak.

– Når jeg sier at jeg er glad i islam og vil at det skal dannes en stat som styres etter sharialover er det bare jeg som kan respektere det, og ikke andre som ikke forstår mye av islam, sier Bujak i vitneboksen.

LES: – Han har ikke ønsket å delta i en terroraksjon

LES: – Al Qaida hadde en person i Norge i 2009

Ønsker Westergaard død

Han sier han synes det var dårlig gjort å publisere Muhammed-karikaturtegningene.

– Det var dårlig gjort, og feil. Folk i vesten og vi som muslimer har aldri sett noe slikt. Jeg vet at det er demokrati her og at folk har rettigheter, men tegneren krenket følelsene til 1,5 milliarder muslimer, sier Bujak.

– Jeg ønsker Westergaard død, men jeg vil ikke gjøre noe praktisk ut av det. Jeg sier det bare med ord, sier Bujak.

Aktor spør om det er det riktig og lov å angripe Westergaard?

– Ja, etter min oppfatning ja.

– Jeg blir ikke lei meg om jeg går ut her fra som en fri mann, og jeg blir ikke lei meg om jeg blir fengslet på livstid. Jeg er opptatt av å fortelle sannhetenm, sier Bujak.

– Tro på meg det var bare snakk. Det var ord, og det kom ikke noen handling ut av det, legger han til.

– Jihad er viktig

Bujak forteller videre at det finnes noen grunnleggende prinsipper og elementer i islam.

– Når man snakker om profeten er han ikke Al Qaidas profet. Hvis du leser Koranen er ramadan bare nevnt én gang, men når det gjelder ord som jihad, jihadister eller å kjempe er det nevnt hundrevis av ganger, sier han.

Han hevder at når en muslim snakker om jihad trenger det ikke handle om det samme som Al Qaida.

– Jeg retter meg også etter det som blir sagt av profeten, men når det gjelder grupperinger har jeg aldri samarbeidet med noen grupper, legger han til.

– Jeg kjenner ikke Jakobsen

Bujak har forklart i retten at han har kjent den antatte hovedmannen Mikael Davud i rundt ti år siden de traff hverandre for første gang i en moské i Bergen.

– Han er en ærlig mann. Vi fikk dette problemet, men jeg har aldri uttalt meg mot ham. Han er en mann som ber, faster, leser i Koranen og praktiserer islam, sier Bujak om Davud, som han mener er en god og troende mann.
Bujak mener derimot at han ikke kjenner David Jakobsen i det hele tatt.
– Jeg kjenner ikke David Jakobsen i det hele tatt, sier han.

Rettstegning av David Jakobsen

Bujak sier han ikke kjenner den medtiltalte David Jakobsen i det hele tatt. (Tegning: Karl Gundersen).

Foto: Karl Gundersen (rettstegning)

Er dette første gang du møter eller ser David Jakobsen?

– Jeg har sett bilde i avisen, og tror ikke jeg har sett ham personlig før, avslutter han.

LES: Mener de har styrket saken mot de terrorsiktede

LES: Sjokkert over at vennen var PST-informant

Diskuterte karrikaturene

Bujak forklarer at han diskuterte de kontroversielle Muhammed-karikaturene med Mikael Davud da det sist stormet rundt dem.

– Vi snakket sammen, og han sa at han ville finne noen som ville skade tegneren Kurt Westergaard. Jeg sa ja, jeg ville bidra med det jeg kunne bidra med, sier Bujak.

– Jeg er ikke sikker på at jeg ville sagt dette hvis han hadde sagt at han tilhørte Al Qaida. Hadde han sagt at han var fra Al Qaida kunne det ført til at jeg sa nei til å hjelpe. Jeg sa at jeg var villig til å støtte ham med et jeg kunne bidra med.

Han hevder at dersom man tar alle de timene PST har spanet og overvåket ham, vil det ikke utgjøre mer enn én time.

– Jeg tok disse materialene og oppbevarte dem hjemme hos meg. Jeg hadde ikke gjort det hvis jeg visste at de var så farlige, fortsatte han.

– Samtalen om det tok bare ett minutt. Han spurte om jeg kunne ta det med meg hjem, og jeg gjorde det.

– Sa det var galt

– I 2010 sa Davud til meg at det vi hadde tenkt på å gjøre var feil. Han sa at hvis jeg klarte det kunne jeg skaffe en pistol. Han mente den mannen var målet alene, og at vi derfor skulle skaffe en pistol, sier han.

Men Bujak hevder han ikke er en kriminell mann, i så fall ville det vært lett for ham å skaffe en pistol.

– Så etter en stund sa jeg til Davud at han måtte tro meg på at jeg ikke klarte å skaffe noen pistol. Da sa han at jeg skulle glemme begge sakene, sier Bujak og henviser til de to planene om å bombe Jyllands-Posten og skyte tegneren Kurt Westergaard.

Flere visste om angrepsplaner

Han sier Davud snakket om at han skulle lage sprengstoff.

Trodde du da at det virkelig kom til å bli et angrep på Jyllands-Posten, spør aktor.

– For å være ærlig snakket han ikke om å angripe vanlige folk. Han snakket om selve personen bak tegningene. Jeg forstod det slik at han mente han ikke hadde andre valg enn å angripe avishuset, svarer Davud.

– Jeg sa likevel at jeg var villig til å bidra med et jeg kunne bidra med, innrømmer Bujak.

Aktor leser fra et politiavhør en forklaring fra Davud der han sier følgende «Det er også en annen bror som hjelper meg i denne saken».

– Jeg visste at det var en annen som støttet ham, men ikke nødvendigvis om planene vi to hadde, sier Bujak om det i retten.

– Jeg hadde sagt til ham at jeg ønsket at det skulle være mellom oss to, legger han til.

Kebab og spagetti

– Brukte dere noen gang koder for ord, spør aktor.

– Da vi så på eksplosjoner sammen på youtube. Så vi snakket om deler av bomber som spaghetti og om pistol som kebab, svarer Bujak.

I politiavhør har Bujak tidligere forklart at de brukte andre ord for våpen. For et stort våpen brukte Davud ordet pizza, mens for pistol ble ordet kebab brukt. Lagman, som er en type spaghetti, var et ord som ble brukt for bomber med ledninger, og banto ble brukt om granatbaserte bomber.

Bujak forteller at han og Davud så endel på videoklipp i internett av eksplosjoner i Irak og Afghanistan.

– Tanken er fri

Bijaks forsvarer Arvid Sjødin sier det ikke bør ha noe å si for tiltalen at hans klient ønsker Westergaard død.

Arvid Sjødin

Bujaks forsvarer, Arvid Sjødin, sier klientens ønsker om Westergaard død har ikke har noe med en terrortiltale å gjøre.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

– At han sier at han ønsker Westergaard død har ingenting med en terrortiltale å gjøre. Det handler om hans tro og overbevisning rundt dette. Det legger han overhode ikke skjul på, sier en av Bujaks forsvarere advokat Arvid Sjødin til NRK.

– Så dere mener at dette ikke har noe å si for tiltalen?

– Nei, tanken er fri. Det er handlingene eventuelt som er straffbare, og det er denne saken fri for, sier Sjødin.

Samtidig innrømmer Bujak å ha sagt seg villig til å hjelpe Davud med å skaffe det som skal til for å gjennomføre handlinger.

– Det står i denne saken om å skaffe en pistol. Han har dog ikke hatt noen evne til å finne noen pistol, og han kom tilbake til Davud som sa at de bare fikk glemme det. Dermed mener vi at det heller ikke har noe med en terrortiltale å gjøre, sier Sjødin.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger