Mener Davud fikk Al Qaida-opplæring

(OSLO TINGRETT/NRK.NO): Alle de tre tiltalte i terrorplanleggingssaken nekter straffskyld.

Geir Evanger

Aktor Geir Evanger holdt innledningsforedraget i dag.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Rettssaken mot Mikael Davud (40), Shawan Sadek Saeed Bujak (38) og David Jakobsen (33) startet i Oslo tingrett i dag. Alle tre nekter for å ha planlagt terror og å ha skaffet ingredienser for å lage en bombe. Det til tross for at flere av dem har innrømmet ting i politiavhør tidligere.

Påtalemyndigheten og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vil forsøke å bevise at de tre, som er bosatt i Oslo, planla terrorhandlinger mot den danske avisa Jyllands-Posten etter at de trykket karikaturtegninger av profeten Muhammed.

De er også tiltalt for å ha planlagt er attentat mot tegneren Kurt Westergaard.

LES: Disse er tiltalt for å ha planlagt terrorangrep mot Jyllands-Posten

Påtalemyndigheten vil også bruke mye tid på å forsøke å bevise at Davud, den antatte hovedmannen, kan knyttes til terrornettverket Al Qaida.

Saeed Bujak, advokat Arvid Sjødin (t.v) og advokat Brynjar Meling (t.h)

Shawan Sadek Saeed Bujak, advokat Arvid Sjødin (t.v.) og advokat Brynjar Meling (t.h.) i Oslo tingrett.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Nekter straffskyld

Aktor Geir Evanger leste opp tiltalen mot de tre tiltalte.

– Jeg har forstått hva jeg er tiltalt for, og jeg nekter straffskyld, sa Mikael Davud om aktoratets påstand om at han skal ha reist til Pakistan på bombeskole hvor han også inngikk avtaler om terror med Al Qaida.

Davud nektet også for å ha skaffet til veie bombeingredienser med hjelp fra de to andre tiltalte.

– Jeg erkjenner ikke straffskyld, sa Shawan Sadek Saeed Bujak via sin tolk.

Heller ikke David Jakobsen erkjente noe straffskyld.

– Nei, jeg erkjenner ikke straffskyld, sa Jakobsen om påstanden om at han skal ha inngått avtale om å forberede et terrorangrep ved å skaffe sprengstoff.

Bevæpnet politi gjennomførte kontroll av alle tilhørerne og partene som skulle inn i rettssalen, og inne i salen er det tre vakter til stede.

I tillegg til partene, tolker og tilhørere er også representanter for utenlandsk sikkerhetstjeneste til stede. På tilhørerplass sitter i alle fall en person fra dansk sikkerhetspoliti PET.

Spaning

– Denne terrorforbundbestemmelsen er lite brukt i norsk strafferett. Det reiser kanskje noen spesielle problemstillinger. Men essensen er at de tiltalte har inngått forbund ved å avtale at de skal begå en terrorhandling, sa aktor Geir Evanger i sitt innledningsforedrag.

Han forklarte at mye av saken handler om anskaffelse av ting de skulle lage eksplosiver av, og noe handler om det internasjonale og hvem de har hatt kontakt med.

Påtalemyndigheten mener at Davud var i Pakistan hvor han lærte hvordan han skulle lage eksplosiver. Der skal han også ha avtalt med Al Qaida at han skulle begå terrorhandlinger.

Geir Evanger

Aktor Geir Evanger holdt innledningsforedraget i dag.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

– Tilbake i Norge gjorde han avtaler med Bujak og Jakobsen om å ramme Jyllands-Postens lokaler, sa Evanger.

Det ble gitt en etterforskningsordre fra PST den 31. august 2009. Da innledet PST en skjult etterforskning av de tre tiltalte med mistanke om terrorforberedelser.

Politiet har drevet med romavlytting, avlyttinger av telefoner, spaning, fulgt med på e-post korrespondanse og gjennomgått mange datamaskiner. Det har vært drevet etterforskning blant annet i USA og England.

Det skal ha vært et nært samarbeid med utenlandsk politi og sikkerhetstjeneste.

Sprengstoff

Politiet hadde mistanke om at det pågikk terrorforberedelser med anskaffelser av ingredienser til produksjon av eksplosiver. De hevder de hadde god kontroll på anskaffelsen av hydrogenperoksid.

– Det er ikke tvil om at David Jakobsen den 2. september 2009 bestilte hydrogenperoksid på apoteket på Jernbanetorget. Det er ikke tvil om at dette kan brukes til å lage sprengstoff. Han hentet det 4. september. Flasken ble overlevert til Mikael Davud i leiligheten han i Oslo på kvelden den 4. september. Men da hadde politiet allerede byttet ut innholdet i flaska med ufarlig innhold, sa Evanger.

Han fortalte inngående om hvordan politiet drev deretter jevnlig spaning på de tre tiltalte frem til de ble pågrepet.

LES: Aktor mener de har en god sak mot de tre tiltalte

– Davud reiste ved et tidspunkt til Tyrkia og Istanbul. Da han kom tilbake og landet på Arlanda fant politiet passbilder av to personer og to brev som man mente var interessant, sa Evanger.

23. oktober gjennomførte politiet en hemmelig ransaking hjemme hos Davud, og da fant de en notatbok. I den var det flere ting politiet mente var interessant, blant annet flere e-postadresser.

Meldte seg for politiet

– Den 20. november var Davud og Bujak på Biltema på Alnabru og forsøkte å kjøpe batterisyre. En syre som kan brukes i produksjon av sprengstoff, sa Evanger.

– Jakobsen meldte seg etter dette hos politiet med opplysninger om Davud. Han mente at Davud kanskje drev med noe ulovlig som kunne være farlig.
PST valgte å benytte seg av Jakobsen som deretter hadde dialog med både PST og Davud, la han til.

Den 20. november 2009 var det en hemmelig ransaking hjemme hos Bujak.

– I den forbindelse ble det funnet en rekke komponenter som kunne brukes i produksjon av en bombe, sa Evanger.

Forklarer seg i dag

Den ene tiltalte Shawan Sadek Saeed Bujak skal forklare seg i retten i dag. Han mener, ifølge advokaten sin, at han ikke hadde avtalt å delta i en terroraksjon, til tross for at han tidligere har innrømmet at det var planer om å angripe Jyllands-Posten.

Shawan Sadek Saeed Bujak er sammen med David Jakobsen og Mikael Davud tiltalt for å ha dannet et terrorforbund for å gjennomføre terror mot avisa.

Aktor Geir Evanger sa i innledningsforedraget at politiet bygger mye av tiltalen på Bujaks tidligere forklaringer om at Jyllands-Posten var målet for terrorplanene.

Han sa også at det ble funnet flere passbilder som de mener skulle brukes til å lage falske pass.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger