Mener de har styrket saken mot de terrorsiktede

Statsadvokat Geir Evanger mener de har en god sak mot de tre mennene som er tiltalt for planlegging av terrorangrep mot den danske avisen Jyllandsposten og tegneren Kurt Westergaard.

Statsadvokat Evanger om terrortiltalen

NETT-TV: Statsadokat Geir Evanger mener terrortiltalen er styrket.

I går ble det kjent at Riksadvokaten har bestemt at de tre mennene som ble arrestert av PST i fjor sommer, blir tiltalt for å ha planlagt terrorhandling mot danske mål.

Strafferammen for de tiltalte, Mikael Davud, David Jakobsen og Shawan Sadek Saeed Bujak, er på 12 år.

PST mener de tre planla å lage en kraftig bombe og at gruppa hadde forbindelser til terrororganisasjonen Al Qaida.

David Jakobsen ble sluppet ut av varetekt i fjor høst, mens de andre to tiltalte fortsatt er fengslet.

LES: Alt om terrorsaken

Romavlytting og spaning

– Det siger stadig på med små biter som styrker saken mot de tre siktede. Vi har nå dannet oss et bredt bevisbilde, og etterforskningen pågår fortsatt, sier Geir Evanger.

– De tiltaltes egne forklaringer står sentralt. Dessuten har vi drevet med romavlytting, avlyttinger av telefoner, spaning, fulgt med på e-post korrespondanse og gjennomgang av datamaskiner. Vi har drevet etterforskning både i USA og England, sier statsadvokaten.

Video Terrorsiktede David Jakobsen løslates

Sammen med Mikael Davud og Shawan Bujak ble David Jakobsen arrestert og siktet for forberedelser til en terrorhandling og deltakelse i terrorforbund 10. juli i fjor.

Foto: Nyhetsspiller
Saeed Bujak ankommer Norge på Gardermoen

Terrorsiktede Saeed Bujak i det han kom til Gardermoen i fjor sommer.

Foto: NRK

Han forteller om et tett samarbeid med utenlandsk politi og sikkerhetstjeneste, og sier de stadig kommer frem med små biter som styrker saken

– Med alle bitene satt sammen er det hevet over enhver rimelig tvil at de har forholdt seg slik som tiltalen beskriver, legger han til.

Skulle skyte Westergaard

Statsadvokaten sier siktelsen mot de tre går på inngåelse av et såkalt terrorforbund, der de skal ha forberedt og planlagt terrrorhandlinger.

Planen skal ha vært å slå til mot Jyllandsposten og at de også planla å skyte tegneren Kurt Westergaard.

LES: Tre menn tiltalt for terrorplanlegging

Påtalemakten mener at den kinesiske uiguren Mikael Davud er hovedmann bak det antatte terrorforbundet. Han skal i fjor ha innrømmet planer om å ramme kinesiske interesser i Norge. Men verken Davud eller de to andre innrømmer straffskyld.

I tillegg er det tatt ut tiltale mot Davud for å ha inngått forbund med Al Qaida. Han skal ifølge statsadvokaten ha samarbeidet og hatt kontakt med terrororganisasjonen, og vært på en treningsleir med dem i Pakistan.

– Det er en veldig alvorlig tiltale. All forberedelse til terrorhandlinger betraktes som svært alvorlig kriminalitet, sier Evanger.

– Planla ikke angrep mot Kinas ambassade

De tre var opprinnelig siktet for å ha inngått forbund med tanke på å begå terrorhandlinger i Norge.

Men etter en langvarig etterforskning har statsadvokaten kommet frem til at de ikke har grunnlag for å sikte dem for å ha planlagt terrror mot den kinesiske ambassade i Oslo, og de satser alt på Danmark-sporet.

– Vi mener bestemt at det var Jyllandsposten og Westergaard som var målet for terrorhandlingene de planla, sier Evanger.

– Hvorfor har etterforskningen tatt så lang tid?

– Al Qaida-delen har vært krevende. Vi har samarbeidet med utenlandsk politi og sikkerhetstjeneste, og det har tatt lang tid, sier Evanger.

LES: Norsk terrormistenkt ikke bekymret over PST-avhør i USA

– Dårlig sak

Rettssaken mot de tre terrortiltalte skal etter planen starte i Oslo Tingrett 31. oktober. Det er satt av seks uker til rettssaken.

Ingen er blitt dømt for å ha inngått terrorforbund i Norge tidligere. Arfan Bhatti var i sin tid tiltalt for det, men ble frikjent.

Carl Konow Rieber-Mohn

Carl Konow Rieber-Mohn er forsvarer for terrortiltalte Mikael Davud.

Foto: NRK

Mikael Davuds forsvarer, Carl Konow Rieber-Mohn, sier det er statsadvokatens oppgave å hevde at de har en god sak mot de tre terrortiltalte.

– Min klient har nærmest smilt av å være tiltalt for å ha planlagt en terrorhandling mot Jyllandsposten. Han har aldri hatt noen andre planer, sier han selv, enn å hevne seg på kinesiske myndigheter fordi de har undertrykt hans folk, drept hans familiemedlemmer og på andre måter undertrykt den folkegruppen han tilhører. Men det tror tydeligvis ikke statsadvokaten på, sier Rieber-Mohn.

Han legger til at han er spent på å se hvordan kinesiske myndigheter ragerer på at en som under avhør har innrømmet planer om å ramme den kinesiske ambassade ikke blir tiltalt for det.

Rieber-Mohn sier også at det heller ikke finnes noen holdepunkter for at Davud skal ha vært i Pakistan på treningsleir. Men han er ikke overrasket over at påtalemyndigheter fortsatt opprettholder dette synspunktet.

– Jeg synes påtalemakten har en dårlig sak, så får vi se nærmere jul hvordan utfallet i saken blir, sier Rieber-Mohn.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger