NRK Meny
Normal

Sjokkert over at vennen var PST-informant

Terrortiltalte Mikael Davud ble svært overrasket da han fikk vite at medtiltalte David Jakobsen hadde samarbeidet med politiet i flere måneder før de ble arrestert.

David Jakobsen like etter løslatelsen.

BLE INFORMANT: Terrortiltalte David Jakobsen gikk selv til politiet, og ble da informant for PST. Den antatte hovedmannen visste lenge ikke om dette, ikke en gang etter arrestasjonene.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

8. juli i fjor slo Politiets sikkerhetstjeneste til. De arresterte tre menn, og siktet dem for å ha planlagt en eller flere terrorhandlinger.

Allerede på det første fengslingsmøtet ble det kjent at en av dem, David Jakobsen, hadde fungert som PSTs informant siden november året før.

Les også: Var informant for PST

Overrasket

Jakobsen har forklart at han selv kontaktet politiet fordi han ble bekymret over oppførselen til vennen Mikael Davud. Dette skal blant annet ha blitt utløst av ting Davud sa, og at Jakobsen ble spurt om å skaffe falske pass.

Arild Humlen

SJOKKERT: Advokat Arild Humlen som er an av forsvarerne til den antatte hovedmannen Mikael Davud kan fortelle at klienten hans ble sjokkert da han fikk vite at vennen hadde blitt informant for PST.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Davud fikk ikke vite om vennens dobbeltspill før noe senere da han gikk av isolasjon i fengselet.

Les mer: Davud visste ikke om dobbeltspillet

– Det ligger i kortene at han ble svært overrasket og sjokkert over det, sier Davuds forsvarer Arild Humlen.

Følte han det som et svik?

– Han har jo vært en god venn under hele prosessen og det er klart at når det har vært et samarbeid med PST om å få han til å komme med opplysninger som eventuelt skulle kunne medføre en risiko for straffeforfølgning for terrorvirksomhet så er det svært ubehagelig for ham.

Både Davud og Jakobsen sitter på tiltalebenken når rettssaken starter i morgen.

Jakobsen er tiltalt for det han gjorde før han gikk til politiet. Etter at han gikk til politiet fortsatte han å holde kontakten med Davud, men da var han informant for PST.

– PST brukte ham til å skaffe beviser

– Han føler at PST ved hjelp av David Jakobsen har vært aktive i forhold til å få ham til å si ting og uttale seg om ting som kan bidra til å styrke bevisgrunnlaget for at han har vært aktiv med terrorplanlegging. Hvilket han påstår han ikke har vært, sier Humlen om hva Davud tenker om informantrollen til Jakobsen.

Les også: Terrorsiktet lokket med middag

Humlen vil ikke si noe mer konkret om hva Davud har sagt til ham om dette, men sier at dette vil komme fram når han forklarer seg i retten.

Humlen mener Jakobsen i private samtaler har forsøkt å få hans klient til å komme med opplysninger og uttalelser som ville kunne brukes mot ham i en terrortiltale seinere.

– Det er spor av at det har vært forsøkt gjentatte ganger. Men han har aldri kommet med uttalelser eller opplysninger som skulle kunne gi dekning for at det forelå noen planer om terrorvirksomhet slik PST mener det foreligger. Til tross for aktivitet fra Jakobsens side så har det ikke kommet frem noe som indikerer at det foreligger noen planer mot de danske målene.

Statsadvokat Evanger om terrortiltalen

IKKE PROBLEM: Statsadvokat Geir Evanger ser ingen problemer med informantrollen som Jakobsen har hatt for PST.

Foto: NRK

– Det er klart at PST har benyttet David Jakobsen i et forsøk på å etablere et bevisgrunnlag som de ellers ikke har, sier Humlen.

Statsadvokat Geir Evanger som skal være aktor i rettssaken mener dette er uproblematisk for tiltalen.

– Vi har ikke sett det som noe problem at man har brukt Jakobsen på den måten man har brukt ham, sier Evanger til NRK.

Kan forsøke å lage trøbbel for rettssaken

I går kunne NRK fortelle at den antatte hovedmannen Mikael Davud er sterkt misfornøyd med forholdene i fengslet.

PST sier i dag til NRK at Mikael Davud ikke vil bli flyttet fra Ila til noe annet fengsel slik han ønsket.

Han ønsket ifølge sin forsvarer å bytte slik at han slipper å fortsette å sitte på Ila fengsel.

– Det er svært viktig for ham. Han mistrives så sterkt på Ila at han selv gir uttrykk for at det er viktigere for han å komme til et annet fengsel enn det er for ham eventuelt å komme hjem, sa en av hans advokater Carl Konow Rieber-Mohn til NRK i går.

Les mer: Terrortiltalt krever å få bytte fengsel

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger