– Al Qaida hadde en person i Norge i 2009

Aktor vil bruke mye tid på å forsøke å bevise at Mikael Davud kan knyttes til terrororganisasjonen Al Qaida, når rettssaken mot de tre som er tiltalt for å ha planlagt å sprenge Jyllandsposten starter tirsdag.

Statsadvokat Evanger om terrortiltalen

TETTE BÅND: Statsadvokat Geir Evanger som skal være aktor i rettssaken sier at de mener Mikael Davud hadde tette bånd til terrorrorganisasjonen Al Qaida.

Foto: NRK

Tre personer er tiltalt for å ha inngått et såkalt terrorforbund, altså at de har gjort en avtale om å forberede en terrorhandling. Statsadvokaten mener målet var å ramme det danske avishuset Jyllandsposten og eventuelt skyte tegneren Kurt Westergaard på grunn av de såkalte karikaturtegningene av profeten Muhammed.

Alt om:

Tre personer tiltalt for terrorplanlegging
Les også:

Mener de har styrket saken mot de terrorsiktede

Den antatte hovedmannen i saken Mikael Davud er også tiltalt for å ha inngått et slikt forbund med terrororganisasjonen Al Qaida.

– Internasjonale tilknytninger meget viktig

Påtalemyndigheten mener han har samarbeidet og hatt kontakt med Al Qaida og at han har vært på treningsleir i Pakistan. Statsadvokat Geir Evanger som skal være aktor i rettssaken sier de vil bruke mye krefter på å bevise dette i retten.

– Den internasjonale delen, altså forbund opp mot Al Qaida anser vi som meget viktig. Det er av bevismessig betydning for de andre forbundene og ikke minst så understreker det alvoret i saken. Altså at man mener at al-Qaida sto med en person i Norge i 2009, sier Evanger til NRK.

Hva slags type bevis har dere på det?

– Jeg ønsker ikke å si noe om detaljene rundt bevisene. Vi kommer til å presentere en lang rekke bevis, mange brikker. Men jeg ønsker ikke å si noe mer om disse nå.

Kinas ambassade i Tuengen allé 2 i Oslo

KINAS AMBASSADE: Davud har forklart i avhør at han ville sprenge den kinesiske ambassaden i Oslo, og vil fastholde det i rettssaken ifølge hans forsvarere.

Foto: Kvale, Jens O. / SCANPIX

Les også:

– Ransaket terrorsiktet under hemmelig aksjon på Arlanda
Les også:

Davud konfrontert med Pakistan-video

Davuds forsvarer Carl Konow Rieber-Mohn sier det ikke finnes noen holdepunkter i saken for at klienten har vært i Pakistan.

– Det har tidligere blitt kommentert flere ganger at han nettopp måtte flykte fra Pakistan, og senere fikk asyl fordi det var et trusselbilde mot ham som ikke pakistanske myndigheter kunne skjerme ham mot. Videre har jo etterforskning blant annet i USA forsøkt å sannsynliggjøre at han skulle ha vært i Pakistan. Etter min oppfatning har man ikke lykkes med det, sier Rieber-Mohn til NRK.

Les også: – Davud planla å sprenge Kinas ambassade
Les også: Gikk på bombeskole i Iran
Les også: Terrorsiktet visste ikke hvor ambassaden lå

Mener målet ikke var i Danmark

Carl Konow Rieber-Mohn

UTNYTTET: Advokaten Carl Konow Rieber-Mohn som forsvarer Mikael Davud forteller at klienten er klar på at angrepet skulle skje i Norge, og at han bare utnyttet de andre to.

Foto: NRK

Davud har forklart i avhør at hans mål var å lage en bombe for å sprenge den kinesiske ambassaden i Oslo og at han bare utnyttet de to medtiltalte for å få tak i ingrediensene han trengte. Forsvareren sier at klienten nekter for at de planla å angripe Jyllandsposten.

– Det har han nærmest smilt av fordi han aldri har hatt noen andre planer, sier han selv, enn å hevne seg på kinesiske myndigheter. Nettopp fordi de har undertrykket hans folk, drept hans familiemedlemmer og på annen måte undertrykket ham og den folkegruppen han tilhører. Når dette har vært opp tidligere har han sagt at det er helt på jordet, sier Rieber-Mohn.

Statsadvokaten mener det er inngått tre forskjellige terrorforbund i denne saken.

– Det trengs minst to personer for å inngå i et forbund. Her mener man altså at to og to har inngått forbund med hverandre, og at Davud i tillegg har inngått et forbund med Al Qaida. Vi mener det er gjort en avtale om å forberede en terrorhandling med det formål å spre alvorlig frykt i et samfunn og at det foreligger slike avtaler som loven krever, sier Geir Evanger.

Hvilke betydning kan det få at dere mener målet var i Danmark?

– Vi mener at det ikke har noen betydning om målet var i Norge eller i Danmark. Det er ikke avgjørende om målet er i Norge eller ikke. Den straffbare handlingen er begått på norsk jord til dels også i Pakistan, slik vi ser det, sier Evanger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger