NRK Meny
Normal

Vil ha 13 års fengsel for mannen som drepte Kristin Juel Johannessen

BORGARTING LAGMANNSRETT (NRK): Påtalemyndigheten mener det ikke er noen formildende forhold, men to skjerpende omstendigheter, etter drapet på Kristin Juel Johannessen (12) og ber om at Henning Hotvedt dømmes til ubetinget fengsel i 13 år.

Den tiltalte 39-åringen sitter i Borgarting lagmannsrett foran Kristin Juel Johannessens etterlatte

DØMT FOR ANDRE GANG: Den 40-årige mannen ble før helgen funnet skyldig i drapet på Kristin Juel Johannessen (12). Han er tidligere dømt og så frikjent for drapet.

Foto: Tegner: Marco Vaglieri / NRK

Henning Hotvedt (40) ble før helgen funnet skyldig i drapet på Kristin Juel Johannessen av lagmannsretten.

Når påtalemyndigheten nå legger ned påstand om at han dømmes til ubetinget fengsel i 13 år, er det ett år mer enn straffen Hotvedt ble dømt til i 2001 for samme drap:

Da ble den nåværende 40-åringen funnet skyldig i drapet på Kristin og dømt til tolv års fengsel. Han ble senere frifunnet og tilkjent en erstatning på en halv million kroner, før han i fjor sommer ble pågrepet for drapet igjen, etter at rettsmedisinere hadde funnet hans DNA på Kristins negler.

Aktor mener i utgangspunktet at straffen i Kristin-saken bør ligge på 14 års fengsel, men trekker fra ett år av hensyn til den lange tiden som er gått siden drapet.

– Kristin hadde ingen mulighet til å unnslippe

Kristin Juel Johannessen (12) ble funnet drept i et skogholt 5. august 1999.

Rettsmedisinerne som obduserte tolvåringen, har konkludert med at hun døde av kvelning, mest sannsynlig utført med bare hendene.

Kverking, kaller de det. Det er når noen kveles ved bruk av hender rundt halsen.

– Vi vet at det er et område inne ved åstedet som bærer preg av kamp. Kristin har gjort motstand. Men uansett hvor mye motstand Kristin var i stand til å yte, vet vi at hun var fysisk underlegen gjerningsmannen og hadde ingen mulighet til å unnslippe, sier aktor Per Halsbog.

Aktor viser til at rettsmedisineren har fortalt retten at ved et konstant trykk mot halsen, kan det ta 1-2 minutter før en person mister bevisstheten. Deretter vil det kunne ta ytterligere 1-2 minutter før personen dør.

– Selv om det er umulig å sette seg inn i det, må man prøve å forstå at Kristin må ha følt en redsel og fortvilelse, og etter hvert en dødsangst, som vi ikke kan forestille oss, sier Halsbog.

En 39 år gammel mann er tiltalt for drapet på 12 år gamle Kristin Juel Johannessen i 1999. Rettssaken startet tirsdag 16. august. Mannen nekter for å ha noe med drapet å gjøre.

TIDSLINJE: Drapet på Kristin Juel Johannessen i august 1999 har en lang historie hos norsk politi og rettsvesen. Denne tidslinjen tar for seg de viktigste hendelsene.

Mener det er to skjerpende forhold

Påtalemyndigheten mener det ikke foreligger noen formildende omstendigheter som lagmannsretten skal ta hensyn til når de bestemmer straffen.

Derimot mener påtalemyndigheten det er to forhold som er skjerpende:

  • Saken gjelder drap på et barn på 12 år.
  • Aktor mener det også må legges vekt på at det forut for drapet har vært et overfall på Kristin.

Disse to forholdene gjør at påtalemyndigheten mener straffen må ligge over det som er det såkalte normalstraffenivået for forsettlig drap, som ifølge aktoratet nå er elleve år.

Ber retten ta hensyn til at tiltalte er familiefar

Forsvarerne ber på sin side lagmannsretten dømme Henning Hotvedt på mildest mulig måte.

De mener det er formildende at det er gått 17 år siden drapet, og at Hotvedt ikke har vært domfelt verken før eller etter drapet.

Forsvarer Trine Frantzen ber retten også ta hensyn til at tiltalte er familiefar og har delt forsørgeransvar for mindreårige barn, og at barna mister en omsorgsperson dersom Hotvedt fengsles.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger