To terrorsiktede varetektsfengslet i fire nye uker

To av de tre siktede i terrorsaken i Norge varetektsfengsles for fire nye uker. Det har Oslo tingrett bestemt i dag. Begge har innrømmet å ha planlagt terrorhandlinger.

Arvid Sjødin (t.h.) forsvarer Shawan Sadek Saeed Bujak.

Arvid Sjødin (t.h.) forsvarer terrorsiktede Shawan Sadek Saeed Bujak.

Foto: Joakim Reigstad/Petter Olden / NRK

Mikael Davud og Saed Bujak har innrømmet å ha planlagt terrorhandlinger, og må fortsatt sitte i varetekt. Den tredje siktede i saken, David Jakobsen, er fra før satt fri.

David Jakobsen (32), ble løslatt fra varetekt for drøyt to uker siden etter at fengslingsspørsmålet gikk helt til Høyesterett. Han får mest sannsynlig bo hjemme hos sin kone og sine barn frem til hovedforhandlingen.

LES OGSÅ: Retten vil løslate David Jacobsen

LES OGSÅ: Fire nye uker for terrorsiktede

Ønsket å drepe

Bujak og Davud har tidligere samtykket til fengsling, men begjærte seg nå løslatt fordi de mener de ikke har fått soningsforhold som stemmer overens med rettens kjennelser og egne rettigheter.

Retten mener det ville støte allmennhetens rettsfølelse dersom Saed Bujak ble sluppet fri. Dette fordi han i sin tilståelse har erkjent et ønske om å drepe et ukjent antall mennesker ved en terrorhandling.

Bujak forklarte i avhør i september at han var med på å planlegge et terrorangrep mot Jyllandsposten i Danmark sammen med medsiktet Mikael Davud.

LES OGSÅ: Terrorsiktet klager på maten

Fare for bevisforspillelse

Når det gjelder videre fengsling for Davud begrunnes det med fare for bevisforspillelse, eller at han skal rømme fra landet hvis han blir sluppet fri.

PST hevder at det også vil støte folks rettsfølelse dersom Davud blir sluppet fri. Det er det ikke tatt stilling til i fengslingskjennelsen.

LES OGSÅ: – Davud lanserte planene om Jyllands-Posten-angrep

Mikael Davud er den antatte hovedmannen i terrorsaken og ble pågrepet 8. juli. 39-åringen kom til Norge i 1999 som kvoteflyktning og ble norsk statsborger i 2007.

28. september tilsto Mikael Davud planer om å ramme kinesiske interesser.

Ifølge PST skal de tre terrorsiktede ha planlagt å lage en kraftig bombe basert på stoffet hydrogenperoksid. Politiets sikkerhetstjeneste framholder at de tre har forbindelse til al-Qaida og at saken har koblinger til USA.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger