Retten vil løslate David Jacobsen

Lagmannsretten vil løslate terrorsiktede David Jacobsen, men PST har anket til Høyesterett. Dermed blir han ikke satt fri før tidligst i morgen fredag.

Den terrorsiktede David Jakobsen

Terrorsiktede David Jacobsen (t.v. sammen med sin forsvarer Kjell T. Dahl.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

David Jacobsen ble arrestert sist sommer sammen med to andre, mistenkt for å ha planlagt terrorangrep i Norge. Senere ble det kjent at han hadde fungert som informant for Politiets Sikerhetstjeneste PST.

- Ikke unndragelsesfare

Han ble varetektsfengslet for nye tre uker av tingretten sist uke, men hans forsvarere anket fengslingen til lagmannsretten. Her har han fått støtte i at det verken foreligger unndragelsesfare eller fare for bevisforspillelse.

Dette betyr at retten ikke mener det er noen fare for at Jacobsen skal prøve å unndra seg straff ved å forlate landet. Han er innforstått med at han vil ha meldeplikt for politiet, og at han vil bli fratatt sitt utlendingspass.

Politiet har anket denne avgjørelsen til Høyesterett, og det betyr at Jacobsen ikke blir satt fri før saken er avgjort her.

David Jacobsen er usbekisk statsborger og kom til Norge i 2002. Han fikk oppholdstillatelse i 2003. Han har to barn med sin norske, når frasperarerte kone. Han har foreldre og en bror bosatt i Usbekistan.

Mindre omfattende

Siktelsen mot David Jacobsen er ikke så omfattende som mot de to andre tiltalte i saken, den 39 år gamle kineiske uiguren Mikael Davud og 37 år gamle irakiske kurderen Shawan Sadek Saeed Bijak.

Lagmanssretten mener også at det foreligger klare formildende omstendigheter som tilsier at forventet straff for Jacobsen, om han blir funnet skyldig, vil ligge på rundt to år.

Retten legger til grunn at Jacobsen i dag har nærmere tilknytning til Norge enn til Usbekistan, der han kan bli utsatt for forfølgelse som er langt verre enn straffeforfølging i Norge.

De mener at det ikke er tvil om at han blit betraktet som islamist om han reiser tilbake til Usbekistan, fordi han er siktet for terrorplanlegging med tilknytning til Al Qaida i Norge.

Video Intervju med den terrorsiktedes advokat

SE VIDEO: Intervju med forsvarer Kjell T. Dahl.

LES OGSÅ: Fortsatt varetekt for terrorsiktede

LES OGSÅ: Opphever fengsling av terrorsiktet

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger