– Davud lanserte planene om Jyllands-Posten-angrep

Den antatte hovedmannen i terrorsaken, Mikael Davud, skal ha foreslått angrepet på Jyllands-Posten for medtiltalte Sadek Saeed Bujak.

Video Tror planene om Jyllands-Posten-angrep var en bløff

Mikael Davuds forsvarer Carl Rieber-Mohn tror planene om et angrep på Jyllands-Posten aldri var reelle.

Etter det NRK kjenner til, skal den 37 år gamle kurderen Shawan Sadek Saeed Bujak i avhør med PST ha innrømmet at han visste at ingrediensene han oppbevarte for vennen Mikael Davud skulle brukes til å lage en bombe.

– Davud foreslo JP-angrep

Bujak har forklart at de to snakket sammen om karikaturtegningene av profeten Muhammed, og at Davud foreslo et angrep på Jyllands-Posten.

Den antatte hovedmannen skal ha spurt ham om han ville være med på å sprenge hele avishuset i lufta, og Bujak svarte ja.

Dette skal ha skjedd like etter at Davud kom tilbake til Norge etter et lenge utenlandsopphold sommeren 2009.

- Min klient har aldri hørt om noe annet mål enn Jyllands-Posten, sier Bujaks forsvarer Brynjar Meling til NRK i kveld.

Meling sier han kun forholder seg til det hans klient har forklat, og at hvis Bujak har blitt forledet av Davud, så vet han ikke dette selv.

- Har han sagt noe om hvordan aksjonen skulle gjennomføres?

- Han har ikke forklart seg på dét detaljnivået. Han har forklart at hans støtte har vært av moralsk og religiøs karakter. Det er også viktig å få fram at på det tidspunkt han ble arrestert, hadde han allerede oppgitt planene, sier Meling.

Sa seg villig til å delta

Ifølge Bujaks forklaring hadde uiguren Davud kunnskap om hvordan de skulle lage en bombe eller kjente noen som kunne gjøre det for ham.

Bujak skal ha sagt at han ville ha vært med på terrorangrepet hvis det hadde blitt noe av.

Planen ble skrinlagt fordi de ikke fikk sprengstoffet til å fungere. Da skal de i stedet ha forsøkt å skaffe et skytevåpen for å drepe karikaturtenger Kurt Westergaard. Men heller ikke det lyktes de med. Bujak sier derfor at de hadde gitt opp da de ble arrestert i sommer.

Mikael Davud har derimot forklart at det var den kinesiske ambassaden i Oslo som var målet, og at han bare har utnyttet de to medsiktede for å skaffe ingrediensene han trengte for å lage en bombe.

– Jeg tror at min klient hele tiden har hatt en plan om å ramme kinesiske interesser. I den grad det har vært nevnt andre ting, så tror jeg min klient har forsøkt å villede Bujak i dette, sier Carl Rieber-Mohn, som forsvarer Mikael Davud.

Bujak skal i avhør ha fortalt at Davud var redd for at han ble avlyttet og at de to derfor snakket i koder.

Nekter for kjennskap til terrorplaner

Den tredje siktede, David Jakobsen, har nektet for at han viste om noe terrormål.

Da han i avhør ble konfrontert med at Jyllands-Posten var nevnt, svarte han at han syntes det var rart fordi han ikke trodde Davud var så opptatt av karikaturstriden.

Jakobsen og Bujak sier begge at de ikke kjenner hverandre.

Jakobsen sier han derimot ikke ville blitt overrasket om uiguren Davud hadde planer om å angripe den kinesiske ambassaden.

Han kontaktet selv politiet i fjor høst og ble PSTs informant fordi han var bekymret for vennen Davud, som han syntes oppførte seg rart.

Den utløsende faktoren var at han ble bedt om å skaffe falske pass.

PST vil ikke si noe mer om etterforskningen før det er nye fengslingsmøter på mandag.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger